Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VIdes diena

Atkritumi okeānā draud pārmākt zivju resursus © DIENA

Okeānu un jūru piesārņojums ir viena no lielākajām vides problēmām, ko radījis mūsdienu cilvēks ar savu darbību gan uz sauszemes, gan, iespējams, arī ūdeņos, – to apliecina daudzi zinātnieku pētījumi. Lielāko daļu piesārņojuma rada plastmasas atkritumi, un jau pirms vairākiem gadiem zinātnieki lēsuši, ka Pasaules okeānā varētu būt uzkrājies vismaz 150 miljonu tonnu plastmasas. (Pasaules okeāns ir termins, kas ietver visu Zemes okeānu kopumu.)

Jaunie ES mēroga nosacījumi mudinās taupīt © DIENA

"Viens no galvenajiem efektīvas atkritumu daudzuma samazināšanas traucēkļiem piejūras teritorijā ir sezonalitāte un mainīgais atpūtnieku daudzums, lai gan ne visi vasarnieki izturas ļaunprātīgi. Taču jāatzīst arī, ka pēdējā laikā ceļmalās un mežā atstāto atkritumu daudzums ir gājis mazumā, jo savulaik no astoņus kilometrus garas ceļmalas lidlauka tuvumā ir nācies izvest pat 64 kubikmetrus atkritumu vienas akcijas laikā. Pamazām situācija mainās," uzskata Engures novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa.

Bīstamo atkritumu plūsma ievērojami samazinājusies © DIENA

Bīstamo atkritumu poligons Zebrene, kas atrodas Dobeles novada Zebrenes pagastā, darbību uzsācis 2011. gada sākumā. Šis poligons ir vienīgā bīstamo, tostarp azbestu saturošo atkritumu apglabāšanas vieta Latvijā. Par bīstamo atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu un koordinēšanu ir atbildīga valsts, un šīs funkcijas pilda valsts SIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, kas nodrošina infrastruktūras objekta apsaimniekošanu.

Vairāk nekā puse no Piekrastes tīrradē savāktajiem atkritumiem - plastmasa

Katru septembra sestdienu Latvijas piejūrā norisinājās simtgades iniciatīva Piekrastes tīrrade – Latvijai tika uzdāvināti vairāk nekā 500 kilometri tīras piekrastes, portālu Diena.lv informēja akcijas rīkotāji - Vides izglītības fonds. Vairāk nekā puse no savāktajiem atkritumiem bija plastmasa.

Kampaņā Piekrastes tīrrade sakopta jau vairāk nekā puse piekrastes

Trešajā kampaņas Piekrastes tīrrade sestdienā, 15. septembrī, darbi norisinājās Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novadā. To laikā 341 dalībnieks sakopa gandrīz 148 kilometrus garu teritoriju, savācot 317 maisus atkritumu. No tiem 183 maisos - plastmasas atkritumi, portālu Diena.lv informēja pasākuma rīkotāji.