Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Māksla

Caur sidraba birzi gāju © DIENA

Par konkursa Latvijas Arhitektūras gada balva 2021 Lielās balvas jeb Grand Prix ieguvēju ir kļuvusi Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā, kuras autori ir Austra Mailīša un Jura Pogas arhitektu biroji.

Āzijas mākslas stāsti. Ķīnas šņaucamās tabakas pudelītes

No 31. augusta līdz 31. oktobrim Mākslas muzejā Rīgas birža (Doma laukumā 6, Vecrīgā) izstāžu ciklā Āzijas mākslas stāsti būs skatāmas septiņas Ķīnas šņaucamās tabakas pudelītes no ahāta, nefrīta un stikla. Tas ir Ķīnas mākslas veids, ko izslavēti dēvē par visas Ķīnas mākslu miniatūrā, informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Krāšņs rudens izstāžu piedāvājums Jūrmalas pilsētas muzejā

Septembra pirmajā nedēļā Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori) tiks atklātas 3 jaunas izstādes – gleznotāja Andreja Ģērmaņa 80 gadu jubilejai veltītā izstāde Gleznot var visur, grafiķa Roberta Koļcova personālizstāde Ādams un četras Ievas un Dānijā dzīvojošās tekstilmākslinieces Ilzes Rudzītes darbu izstāde Starp divām jūrām, informēja muzeja pārstāve Guna Kalnača.

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls šogad pievērsīsies cilvēku sensorai uztverei un ķermeņa pieredzei

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls šogad notiks no 23. līdz 25. septembrim. Tā laikā virtuāli norisināsies starptautiskā konference Open Fields 2021, izstādes Postsensorium atklāšana Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kā arī citi festivālu papildinoši notikumi – virtuāls koncerts no RIXC Meža laboratorijas, performances, video seansi, WebVR izstāde un kuratoru vadītas ekskursijas, informēja organizatoru pārstāve Līva Siliņa.

Kim? aicina uz izstādi Force[d] Majeure Hanzas Perona teritorijā

Nepārvarama vara jeb force majeure ir reta parādība. Tie ir ārkārtēji nenovēršami apstākļi, kurus nevarēja un nebija iespējams paredzēt. Force[d] Majeure ir vārdu spēle. Tā ir nepārvarama vara, kas izraisīta piespiedu kārtā. Tie ir apstākļi, kas bija paredzami, taču netika vai netiek novērsti. Vara, ko izmanto kādu interešu, nodomu vai mērķu dēļ. Piespiedu vara var izpausties ģimenē, skolā, darba vietā, sociālajos tīklos – jebkur. Notikumi, kad ar mērķi nepamatoti attaisno līdzekļus, upurējot empātiju, taisnīgumu un vienlīdzīgu attieksmi.

Pirmo reizi Hanzas peronā notiks mākslas rezidences junioriem

Četras sestdienas pēc kārtas Hanzas peronā tiks organizētas mākslas rezidences junioriem kopā ar atzītiem augstas raudzes Latvijas māksliniekiem – grafiti mākslinieku Daini Rudeni, laikmetīgās mākslas objektu mākslinieci Darju Meļņikovu, tēlnieku Aigaru Bikši un ilustrāciju mākslinieci Elīnu Brasliņu. Vietu skaits katrā meistarklasē – vien 30 bērnu, informēja rīkotāju pārstāve Ieva Irbina.

ISSP galerijā notiks Voldemāra Johansona personālizstāde Vētra neredz krāsu

No 20. augusta līdz 29. septembrim ISSP galerijā būs skatāma latviešu mākslinieka un komponista Voldemāra Johansona arktisko ainavu iedvesmota personālizstāde Vētra neredz krāsu, kas aicina apmeklētāju izjust un izzināt cilvēces un neskartas dabas mijiedarbību, informēja galerijas pārstāve Veronika Viļuma.

Jauna veida sabiedrības imunitātes sistēmas iztēlošanās festivālā Survival Kit 12

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra rīkotajā starptautiskajā laikmetīgās mākslas festivālā Survival Kit 12 no 3. septembra līdz 3. oktobrim šogad būs aplūkojami divdesmit piecu mākslinieku un mākslinieču darbi. Festivāls pievērsīsies izdzīvošanas un novecošanas jautājumiem – ko nozīmē novecot kā sievietei, kā bērnam, kā partnerim, kā māksliniecei, kā sabiedrībai?

Patvēruma rašana keramikā © DIENA

"Radu, tātad esmu" – ar franču filozofa Renē Dekarta slavenās frāzes interpretāciju nosaukumā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir atklāta Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstāde Creo ergo sum, kas būs aplūkojama līdz 3. oktobrim. Tā iepazīstina ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ievērojamākajiem autoriem un vienlaikus fiksē nozares pašreizējo stāvokli un attīstību globalizācijas laikmeta koncepciju mainībā. Kopumā izstādē ir pārstāvēti deviņpadsmit Baltijas valstu laikmetīgās keramikas mākslinieku, kurus ir izraudzījušies un aicinājuši piedalīties ar jauniem vai nesen tapušiem darbiem trīs kuratori – Valentīns Petjko (Latvija), Aurēlija Seiliene (Lietuva) un Pille Kaleviste (Igaunija).