Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Filadelfs vai jasmīns?

Teju katras privātmājas un apstādījumu sastāvā atradīsies smaržīgais krūms jasmīns. Kaut Latvijā popularitāti guvis vien XIX gadsimtā, kad Centrāleiropā sākās plaša šo izcili smaržīgo košumkrūmu selekcija, tas strauji iemantojis popularitāti.

Jasmīnu zinām kosmētikas sastāvā tā aktīvo sastāvdaļu dēļ, jasmīna ēteriskā eļļa tiek izmantota parfimērijā un, protams, tējā. Aizvien populārāk ir tējas ievākt pašiem, un jūnijs ap Jāņiem ir īstais laiks, jo daudzi tic, ka šajā ziedu pilnbriedā tiem piemīt vislabākās dziedinošās īpašības. Fitoterapeiti gan teic, ka tā nu gluži neesot, jo dažādām sugām ir katrai savs ziedēšanas un ziedu ievākšanas brīdis. Kā tēju mēdz kaltēt arī dekoratīvo jasmīnu ziedus, taču tie, kas izaug mūsu košumdārzos, nav gluži tie jasmīni, kas sastopami austrumu zemju tēju sastāvā. Pareizāk sakot, tie nemaz nav jasmīni, bet gan to līdzinieki - filadelfi.

Pie mums par aukstu 

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza kokaugu eksperte Madara Lazdāne teic, ka Latvijā sastopamajiem jasmīniem jeb, sauksim tos īstajā vārdā, filadelfiem ir pavisam cita izcelsme. Jasmīni ir olīvu dzimtas ģints augi, kuru izcelsme meklējama Āzijā, tiem tīk Austrumāzijas un Centrālāzijas tropu un subtropu klimats, un pie mums smaržīgie ziedi pat nevarētu saplaukt! "Jasmīns ir ļoti prasīgs augs, tam nepieciešami specifiski apstākļi, siltums, īpaša augsne. Pat Botāniskā dārza Palmu mājā mums neviena jasmīna diemžēl nav," atklāj Lazdāne. Āzijā jasmīni tiek plaši kultivēti kā krāšņumaugi. No to ziediem gatavo arī tējas. Latvijā populārākās ir zaļā un melnā tēja ar jasmīnu ziediņiem. Āzijā ar jasmīna ziediem aromatizē arī desertus un citus ēdienus. No dažām jasmīnu sugām iegūst eļļu, smaržas un vīraku. No 1000 kg ziedu var iegūt vien aptuveni litru ēteriskās eļļas! Tādēļ jasmīna eļļa ir viena no dārgākajām ēteriskajām eļļām pasaulē. Ziedus ievāc naktī, kad augs visintensīvāk izdala smaržvielas. Tāpat kā mūsu pazīstamajiem filadelfiem, arī īstajiem jasmīniem ziedi galvenokārt ir balti vai arī dzelteni, un visintensīvāk tie smaržo tieši siltos vakaros! Daudzi botāniķi uzskata, ka auga pirmsākumi meklējami Indijā - Himalaju ielejas ziemeļu daļā. Citi uzskata, ka auga dzimtene ir mūsdienu Irānas teritorija. Jasmīna ziedi ir pazīstami arī Havaju salu kultūrā. Tas ir arī viens no nacionālajiem ziediem Indonēzijā. Jasmīnu tējai un arī eļļai piemīt dziednieciskas īpašības - tā noņem stresu, līdzsvaro, nomierina, mazina sāpes, tai piemīt antioksidējošas un afrodiziaka īpašības.

Bagāts ar daudzveidību 

Taču nav ne vainas arī mūsu platuma grādos augošajiem filadelfiem! Arī to ziedus droši var kaltēt un gatavot no tiem tējas. Tiem gan nebūs jasmīniem piemītošo dziedniecisko un maģisko īpašību, taču garša un aromāts gan neizpaliks. "Filadelfa dziednieciskās īpašības pētītas nav, tā ka man nav pamata apgalvot, ka tam tādas piemīt. Taču kaitīgi vai indīgi šie ziedi noteikti nav," skaidro farmaceite, farmācijas doktore, asociētā profesore Vija Eniņa. Filadelfu ziedu tējai garša būs maigāka, mazāk izteikta kā jasmīnu tējai, un tos noteikti vajadzētu kombinēt ar citiem augiem - papildināt ar zaļo vai melno tēju vai pievienot kādu no vietējo zāļu maisījumiem. Tā kā filadelfiem ir izteikta smarža, tējas baudīšanas process izraisīs labsajūtu kaut vai emocionālā līmenī, terapeitiskā iedarbība gan izpaliks. "Filadelfs ir hortenziju dzimtas augs. Ja tā var teikt, tam ir pavisa citi gēni. Ir sastopamas aptuveni 65 šī auga sugas, tas aug mēreno klimatisko joslu apstākļos. Sugas veidojušās selekcijas procesā un atšķiras pēc dažādiem parametriem - augstuma, ziedēšanas laika, ziedu formas, toņa. Augam var būt pildītie vai vienkāršie ziedi, tas var būt krūmveida vai vijīgs," stāsta Madara.

Savukārt farmaceite Eniņa iesaka - ja gribat vākt filadelfu tēju, ir īstais laiks - lasiet ziediņus, kad tie ir pilnībā izplaukuši! Dārzā jasmīniem patīk saulainas vietas, aizvējš, bagātīga augsne - trūdzeme, kūdra, grants. Tīk mitrums un augsnes skābums ap pH 5,8-6,5.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits