Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Puse iedzīvotāju cieš no miega trūkuma

Lai aktīvi funkcionētu, justu dzīvesprieku un būtu vesels, cilvēkam kārtīgi jāizguļas.

Teju visi jeb 90% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka miegs ir svarīgākais viņu labsajūtai, tomēr puse atzīst, ka cieš no hroniska miega trūkuma. Lietuvā no miega trūkuma cieš tikai 30% iedzīvotāju, bet Igaunijā – 40%, ierindojot Latvijas iedzīvotājus pēdējā vietā Baltijas valstīs, secināts IKEA veiktajā aptaujā. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju iemieg 10–30 minūšu laikā, kā galveno iemigšanas traucēkli minot domāšanu par darbu (60%). 

Miega trūkumu visvairāk izjūt jauni cilvēki līdz 40 gadu vecumam: aptuveni 70% no viņiem apgalvo, ka regulāri cieš no miega trūkuma, un procentuāli tikpat daudz senioru apgalvo, ka ikdienā jūtas labi izgulējušies. Dažādās vecuma kategorijās varam novērot citādu attieksmi pret miegu – kamēr jaunākie respondenti saka, ka miegs ir viņu dzīves bauda, seniori apgalvo, ka viņiem gulēšana ir vienkārši fiziska nepieciešamība. Kā galvenie miega zagļi tiek minēti darbs (45%), televizora skatīšanās (34%), mājasdarbi un rūpes par bērniem (33%).

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikas virsārsts Artūrs Miksons uzskata, ka mūsdienās miegs tiek uztverts pārāk vieglprātīgi. 

"Miegs ir cilvēka dzīves vitāli nepieciešama sastāvdaļa, tomēr mūsdienās cilvēki cenšas pielāgoties tā pastāvīgam trūkumam, taču miega bads var izraisīt pat personības izmaiņas, un tas ietekmē garīgo un fizisko veselību. Tas ir tikai laika jautājums, kad hronisks miega trūkums novedīs pie nervu sabrukuma un nopietnām veselības problēmām," brīdina eksperts. Viņš uzsver, ka nelielas personības izmaiņas, straujas garastāvokļa un enerģijas svārstības un aizmāršība ir pirmie signāli, ka organismam trūkst miega un atpūtas. Ilgstošs miega bads var beigties pat ar depresiju, dažādiem fizioloģiskiem traucējumiem un citām veselības problēmām. 

 

 

Top komentāri

37. min
3
https://youtu.be/74F22bjBmqE
Kur problēma ?
K
Darba dienās guļu līdz 10iem, brīvdienās līdz 12iem. Pilnībā neciešu.
Nu kā var iemigt.
N
https://www.instagram.com/p/BxQct39gU6j/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits