Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

1.septembris prieks vai rūpes? Svētki ar satraukumu

Edvīnam un Ivetai ir divas meitiņas. Loretai drīz būs gadiņš, bet Madara 1.septembrī ies 1.klasītē. Meiteņu māmiņa priecājas, ka pašlaik vēl atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, tāpēc varēja laikus sagatavoties vecākās meitas skolas gaitām. Kaut līdz pirmajai mācību dienai vēl ir trīs nedēļas, viņa jau atviegloti nopūšas, ka skolai viss sagatavots, un arī aprēķinājusi, ka izdevumi nav bijuši īpaši lieli — iekļāvušies aptuveni simts latos. Taču Edvīns piebilst, ka viņiem izdevies ietaupīt dažādu apstākļu sakritības dēļ. Piemēram, šovasar viņš bija Polijā un tur Madarai nopirka gan sporta tērpu, gan skolas somu, gan dažādus sīkumus, arī drēbītes. Vecāki rēķina, ka tādā veidā ietaupījuši ap piecdesmit latu. Savukārt Rīgā ģimenes draugi Madarai atdevuši sava dēla mēbeles — plauktu, grāmatgaldu un krēslu, jo puika jau izaudzis, viņa istaba šovasar iekārtota ar jaunām mēbelēm.

Visvairāk 1.septembri gaida Madara. Viņa ir komunikabla meitene, un skola viņai nozīmē jaunus draugus. Arī Iveta "pielaiko" sevi jaunajam dzīves ritmam. Meita taču būs jāved uz skolu un jāsagaida pēc skolas. Nav jau arī zināms, kā Madara iekļausies mācību ritmā. Edvīns rēķinās ar to, ka no rītiem meitiņa uz skolu būs jāved viņam. Kamēr Iveta ir bērna kopšanas atvaļinājumā, viņa Madaru sagaidīs un palīdzēs skolniecītei iekļauties jaunajā dzīves režīmā. Taču pēc mēneša Ivetai jāatgriežas darbā, tātad nāksies meklēt aukli. Te vecāki saskārušies ar jaunu problēmu — aukli, izrādās, nemaz tik viegli neatrast. Droši vien tāpēc, ka tas vairs neesot naudas darbs. Agrāk vecāki par aukli maksāja latu stundā, tagad cenas kritušās, aukle uz rokas saņemot ap 100—120 latu mēnesī. Nav daudz gribētāju par tādu naudu strādāt nebūt ne vieglo darbu. Taču Iveta saka, ka viņa kā Skārleta šīs problēmas risinās, kad pienāks laiks. Pagaidām visa ģimene gaida pirmo skolas dienu. Iveta katru dienu apmēram stundu vai pusotras atvēl Madaras bērnudārzā gūto prasmju — lasīšanas un rēķināšanas atsvaidzināšanai un priecājas, ka meitenei to dara ar prieku. Viņa tekoši lasa un lepni saskaita un atņem dažādus skaitļus.

Pirmajā skolas dienā Madara jau saaicinājusi uz tortes ēšanu visus draugus no pagalma un tuvāk dzīvojošos bērnudārza "kolēģus". Kā nekāviņai sākas jauna dzīve. Madara lepni saka: "Pirmajā septembrī es jau būšu liela."

***

Jauna privātās dzīves diskusija

1.septembris — prieks vai jaunas rūpes?


Jaunais mācību gads sāksies ne tikai ar gladiolu un asteru pušķiem skolēnu rokās. Dižķibeles laikā jaunās paaudzes izglītošanas iespējas materiāli skars gandrīz ikvienu Latvijas ģimeni, kurā aug skolas vecuma bērni un studenti. Kā gatavojat bērnus skolai? Vai vajag, vai mēģināt un vai izdodas ietaupīt uz jaunā cilvēka skolas gaitu rēķina? Kas sagādā vislielākās raizes, pošot uz skolu vai augstskolu savus bērnus? Bērna skolas gaitām sākat gatavoties vai arī atliekat šos darbus uz pēdējo brīdi/dienu? Vai skolas gada sākums ir svētku diena jūsu ģimenē?

***

Rakstiet: [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga LV -1004

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko