Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Amatas Rakši ir vienīgā vieta Latvijā, kur var paglāstīt un sabučot kamieļus

Kamieļi — Latvijā?! Jā, jā. Tikpat neticams savienojums kā gludi Latvijas lielceļi. Tātad kopš 8.marta, kad Cēsu rajona Rakšos no treilera izkāpa Sahibs un Fatima, Amatas novads ir pārvērties par mazu Ēģipti. Rakšu kamieļiem gan ar Ēģipti nav nekāda sakara, jo šie divkuprainie ir Āzijā mītošas sugas pēcteči. Viņi tur varot izdzīvot pat līdz –30 C, tieši tāpēc viņu jaunās mājas ir Amatā.

Pastaiga ar lamu

Kamieļu ierašanās Rakšos ir turpinājums kādai dienai pirms pāris gadiem, kad saimnieks Kristaps bija aizbraucis līdzi draugam uz izstādi Vācijā, kur ieraudzīja lamas. Atgriezies viņš mājiniekiem pastāstīja, cik foršus un pūkainus zvērus redzējis un ka tādus noteikti vajagot arī Rakšos! Turklāt Latvijas apstākļiem viņi esot piemēroti biezās vilnas dēļ. Tā 2006.gada oktobrī ieradās pirmās lamas un alpakas. Iejutās necerēti labi un sagādāja pārsteigumu — piedzima lamēns Rūdolfiņš. Iegādājoties lamas, Kristaps pat nezināja, ka viena no viņām ir grūsna. "Lūk, latvietis," Kristaps rāda uz nesen dzimušo Indriķi, kurš ir vispamatīgākais apliecinājums, ka lamām te patīk.

Andu kalnu nastu nesējas pa šo laiku ir izglītojušās — iemācījušās doties pastaigās. Gluži kā Šveices kalnos, kur tas ir populārs tūrisma veids. Ap Rakšiem izveidotas takas, un katrs var izvēlēties, cik lielu apli ar lamu veikt — 400 metrus līdz Gaujai vai garāku maršrutu. Lamai mugurā uzliek speciālus sedlus, kuros viņa nes mugursomu ar piknika lietām.

Aiziet, vienu riņķi! Mans ceļabiedrs ir Pirāts. Tāds vārds tāpēc, ka ap vienu aci melns plankums. Viņa skatiens ir gudrs un acis spulgas, melnas, gludas kā melnie ikri. Ļoti patīkams ceļabiedrs. Mierīgs, uzticams, prātīgs. Rātni soļo pie pavadas. Kā ar spļaušanu? Saimniece Kristiana stāsta, ka lamas spļaujot tikai cita uz citu, kad sastrīdas par kārumu vai riesta laikā. Tad gan pa gaisu lidojot dzeltenīga, smakojoša šļura! Kamēr viesojamies, divi lamu tēviņi patiešām sastrīdas. Līdz spļaušanai netiek, vien, acis pārgriezuši, viens otram virsū pūš migliņu kā no smaržu pudeles.

Kupraino mīla

Rakšos kopā ir 17 dzīvnieku. Lamas Rūdolfs, Indriķis, Elena, Musjē, Dorisa, Pirāts, Lilo, Mārvins, Taigers. Alpakas Karla, Noela, Rūtiņa, Pārsliņa un gvanako Rodrigo un Rovena. Alpakas ir mazākas nekā lamas, tās izmanto vilnai, ne nastu nešanai. Lamas sukā, alpakas cērp. Drīz Rakšos jau varēs iegādāties mīkstas zeķes un cepures. Gvanako ir lamu un alpaku priekštecis, vien īsāku vilnu. Viņš spēj attīstīt ātrumu līdz 60 km stundā. Būt tik ātram ir svarīgi, jo savvaļā gvanako mīt atklātās vietās. Rodrigo pat Amatas aplokā bijis tik straujš, ka nācies izkastrēt...

Lamas un alpakas gan nav nekas jauns, jo apskatāmas arī Vārmē, Rīgas un Kalvenes zoodārzā un Talsos.

Rīgas zoodārzā arī dzīvo kamielis, taču nekur citur Latvijā kupraino nevar paglāstīt! Ieraugot deviņgadīgo meiteni Fatimu un trīsgadīgo puiku Sahibu, pārņem sajūta, gluži kā stāvot pie zoodārza žoga, kas pēkšņi ticis noņemts! Un jūs varat apskaut to, ko vienmēr esat vēlējušies, pat pelikānus!

Kamieļi te jūtas labi, mētā dibenu pa gaisu un skraida. Esmu pārsteigta par viņu maigumu un viesmīlību. Sahibs pieliec galvu, un es viņam ausī nomurminu: sveiks, Ahmedmuhammed. Pēc kamieļa glaudīšanas roka nemaz neož pēc vilnas, drīzāk pēc suņa... Kad glāsti apnikuši, kuprainie novēršas un, atšāvuši lūpu, lēni žļambā sienu. Tāpat kā lamas, viņi pārtiek no siena, kāpostiem, burkāniem un sausiņiem. Garšo arī egļu skujas.

Pavasarī te būs iespējamas izjādes, jo kamieļi māk sēsties uz ceļiem, kad saimnieks saka "down". Klausīs arī tad, ja teiksiet to vāciski, jo kamieļi ir audzēti Vācijā. Plānots iegādāties arī vienkupra kamieli — Ēģiptes tipisko. Nu, saimniek, cik tad tāds milzenis maksā? Ap 10 000 eiro, dzīvo aptuveni 40 gadu. Kā rādās, mums te pašiem sava Ēģipte būs ilgi! Vien tuksneša vietā "Rakšģiptē" kamieļu karavāna soļos gar oranžām kā laša vēders klintīm un Kvēpenes ozolu.

***

"Rakšu zoo"

Drabešu pagasts, Cēsu rajons. Iepriekš pieteikties: 29263798, 26666505. Dodoties Žagarkalna virzienā, kreisajā pusē sekot norādei "Rakši". Netālu ir arī slēpošanas trase Ozolkalns.

Lamu, alpaku, gvanako un kamieļu apskate: pirmsskolas vecuma bērniem (no 3 g.)

Ls 0,60; skolēniem Ls 1; pieaugušajiem Ls 1,50, grupām cena pēc vienošanās. Pārgājieni ar lamām atkarībā no pastaigas ilguma Ls 5—20. Rakši piedāvā arī izbraucienus ar kvadricikliem 30 min/Ls 15 (sākot no trim cilvēkiem), plostu piestātni, plostus, naktsmājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko