Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aug tuklo bērnu skaits, veselīga dzīvesveida propagandai nav līdzekļu

Trīs uzblīduši puiši xveida kājām pastaigājas pa gaiteni kādā klīnikā. Zem bildes paraksts Resnums dara nelaimīgu. Šis foto vācu laikrakstā Rheinischer Merkur uzvedināja izlasīt rakstu par tuklu bērnu ārstēšanas sistēmu Vācijā, kur jau no divu gadu vecuma tendence aptaukoties pieaug. Pēc Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījuma datiem, 6,7% skolēnu ir palielināta ķermeņa masa un 0,9% ir aptaukošanās. Ko darīt, lai bērni vairāk kustas un veselīgāk ēd?

Gēni ietekmē


Vācijā liekais svars ir katram piektajam bērnam un katram trešajam jaunietim. Pētnieki norāda, ka resnums ir ierosinātājs arī citām slimībām - kaulu, sirds asinsvadu, diabētu saslimšanām, tas veicina augstu asinsspiedienu. Ja savulaik visas minētās bija pensionāru slimības, tagad tās parādās cilvēkiem jau ap 40 gadu vecumu. Lai izveidotu labu profilakses sistēmu, Volfgangs Arens, Brēmenes Sociālmedicīnas izpētes institūta profesors, kopš 2006.gada pēc Eiropas Komisijas pasūtījuma pēta liekā svara iemeslus. Kopumā pētījumā iesaistīti 17 000 eiropiešu vecumā no diviem līdz 12 gadiem. Ja iepriekš tika veikti pētījumi, skatot tikai vecuma un dzimuma faktorus, tagad pēta arī sociālos, kultūras un etniskos faktorus. Bērni kopā ar vecākiem tiek medicīniski izmeklēti, viņiem tiek veikti fitnesa un garšas testi, tiek izpētīta katra bērna slimību vēsture un dzīvesveids, brīvā laika pavadīšanas paradumi, laiks, kas tiek pavadīts pie datora un televizora, katru dienu tiek protokolēti ēšanas paradumi.

Bieži vien vecāki savu bērnu aptaukošanos attaisno ar argumentu - mums ģimenē tas ir gēnos. Rheinischer Merkur apstiprina, ka, nosliecē uz aptaukošanos, ir nozīme arī ģenētiskajam mantojumam: to pierādīja 90.gados veiktais vācu zinātnieku pētījums ar ģenētiski pārveidotām pelēm. Iepotējot iztrūkstošo hormonu, parastās peles kļuva divreiz smagākas par nepārveidotajām, taču, kad tika veikts pretējs eksperiments, apetīte mazinājās uz pusi, ķermeņa svars normalizējās. Tas apliecina, ka gēni ir līdzatbildīgi ķermeņa svara maiņās, un līdz ar to ir iemesls cerēt, ka gadu gaitā no tukluma varētu izvairīties, iepotējot trūkstošo hormonu.

5000 soļu


Tas, ka zāles glābs no resnuma, patlaban gan ir tikai sapnis. "Tad atcelt amerikāņi sen būtu kaut ko izdomājuši," komentē Diāna Zagorska, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas diētas ārste. Viņa uzskata, ka samazināt svaru ar zāļu palīdzību un vibrējošajiem brīnumlīdzekļiem, ko redzam TV ekrānā, nav nopietni. Ir jākustas un veselīgi jāēd. Ar 5000 soļiem dienā pietiekot, lai sevi uzturētu formā, taču par svara samazināšanu varētu domāt, kad noietu 10 000 soļu, kas ir aptuveni stunda. D.Zagorska iesaka uzturā lietot dārzeņus, augļus, pie salātiem nelikt majonēzi, iegādāties kvalitatīvus produktus. "Jāiemācas atšķirt labie no sliktajiem. Pārdošanā ir krējuma un tauku masas izstrādājumi, pusfabrikāti, veci salāti. Tiek arī uzlabots produktu vizuālais izskats, jo cilvēki ēd ar acīm, jo īpaši bērni." D.Zagorska aicina neuzķerties uz mārketinga noslīpētajām, košajām lietām. Bieži vien ražotāji pārtikai pievienojot speciālas vielas, kas kairina garšas kārpiņas, lai gribētos vēl un vēl. "Jāmaina arī ēšanas tradīcijas ģimenē," saka D.Zagorska, kurai, noskatoties uz meitenēm, kurām starp džinsiem un topiņu ārā karas tauku blāķis, kļūst skumji, ka vecāki nespēj "savākt savus bērnus". "Diez" vai pieaugušie paši zina, kas ir veselīgs uzturs," konstatē Ēriks Harms, Vācijas bērnu un jauniešu medicīnas organizācijas viceprezidents, norādot, ka par ēdiena izvēli mājās un pasīvo dzīvesveidu atbildīgs katrs pats.

Bez reklāmām


"Bērniem ir izvēles brīvība un viņi var sevī sastūķēt, ko vēlas. Pārslogotie vecāki, redzēdami, kā viņu atvases sprāgst pušu, ir nevarīgi," raksta Rheinischer Merkur. Ekspertu aicinājumi ēst veselīgi lielākoties nelīdz. Sāpīgs ir arī psiholoģiskais aspekts. "Ja apaļvaidži un speķmopši bērnudārzā vēl izskatās mīļi, tad skolā tauku polsteri ir apsmiešanas iemesls," raksta vācu laikraksts. Varbūt nespēja saprast, kāpēc jāsporto un jāēd veselīgi, jāārstē pie galvas dakteriem, nevis endokrinologiem? Raisa Andrēziņa, Gaiļezera bērnu psihoneiroloģiskās klīnikas vadītāja, stāsta, ka līdz Vācijas līmenim, kur ir vispusīga ārstēšana un atbalsta grupās iesaista arī vecākus, Latvijā vēl tālu. Gaiļezerā ārstējot ar bulīmiju un anoreksiju slimos bērnus, tuklīšu vecāki psihologu apmeklē par saviem līdzekļiem. Latvijā lielākoties resnuma ārstēšanas ķēde ir sekojoša: ģimenes ārsts-endokrinologs-diētas ārsts. Latvijā darbojas arī Sirds veselības kabineti, kur iespējams pārbaudīt ķermeņa masas indeksu un konsultēties par veselīgu uzturu.

World Health organisation dati liecina, ka ES aptaukojušies ir 100 miljoni cilvēku, no tiem 20 miljoni ir bērn un jauniešu. Tik daudz, ka ar kampaņām un uzsaukumiem galā vairs netikt, tāpēc tiek plānotas profilakses sistēmas. Lai mazinātu bērnu aptaukošanos, 2006.gadā Latvijas skolās ierobežoja tādu produktu tirdzniecība, kas satur vairākus E jeb pārtikas piedevas un ir ar pārlieku augstu sāls saturu. Kā tas ietekmējis skolēnu veselību un ēšanas paradumus, nav zināms, toties Valsts Sabiedrības veselības aģentūra nesen nāca klajā ar pētījumu Skolēnu ēšanas paradumi, kas uzrādīja 2005./2006.gada iegūtos datus: gandrīz 40% aptaujāto skolēnu vismaz reizi dienā ēd saldumus, saldinātos gāzētos dzērienus vismaz reizi dienā dzer 12,7% skolēnu. Čipsus vismaz reizi nedēļā ēd vairāk nekā puse aptaujāto, taču katru dienu - gandrīz 8% skolēnu.

Inga Šmate, Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore, stāsta, ka tagad ir laiks, kad bērni neiet ganos, bet sēž draugiem.lv, līdz ar to aptaukošanās ir loģiskas sekas. Viens veids, kā pret to cīnīties, ir aizliegumi, otrs - izglītošana. Patlaban tiekot plānota krāsaino un neveselīgo produktu reklāmas ierobežošana pirms bērnu raidījumiem. Cīnīties ar pasaules līmeņa mārketingu esot grūti, jo Latvijā nav speciālu institūtu, Slow food jeb lēnās ēšanas kustības. "Mums nav naudas, lai atļautos labas veselības kampaņas un vides reklāmas, kas būtu pārliecinošākas par čipsu vai kolas reklāmām, kas noslīpētas un aprēķinātas līdz pēdējam. Mēs tām pretim nevaram likt neko. Mums ir bukleti, kurus cilvēki izmet miskastē," saka I.Šmate.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko