Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dada

Nihilisms, apzināta iracionalitāte, ilūziju zaudējums, cinisms un pastāvošo pavārmākslas principu noraidījums, - apmēram šādi Vikipēdijā raksturots dadaisms, mākslas virziens, kura gastronomiskā versija jau labu laiku izbaudāma bijušajā Centrālajā universālveikalā, kas tagad valkā nosaukumu, kuru apskaustu īsts dadaists: galerija Centrs.

Dadaisms, kā zināms, ir pilnīgi nebaudāms, ja vien tu pats tajā nepiedalies (šajā ziņā tam ir daudz kopēja ar futbolu, sporta veidu, kurā iespējams 90 minūtes nodzenāties pa laukumu pilnīgi bez kādas jēgas skatītājam, kamēr spēlētāji dabū kārtīgi izkustināt locekļus). Tā kā latvieši mākslu arvien stādījuši augstāk par sportu, viņi Pārdaugavā - vietā, kur izvietotos veseli divi futbola laukumi, ir uzcēluši divus lielveikalus, dadaistiskā iedvesmā tos pamazām aplipinot ar jaunām piebūvēm, caurbūvēm un izbūvēm, lai šajā mudžeklī arvien tālāk noslēptos veikala apmeklējuma sākotnējā jēga - nopirkt maizi un pienu, ja tev mājās nav govs. Viens no jaunākajiem lipinājumiem te ir restorāns Dada. Idejiski tas pats, kas centrā, izpildījuma ziņā labāks.

Pirmkārt, jaunā Dada atrodas Spices otrā stāva stūrī - tajā, kurš vērsts pret sporta un atpūtas kompleksu Limbo, Pleskodāles kapiem un Kalnciema ielu, kā arī pret lielo autoplaci. Skats no šejienes paveras tik plašs, ka neviļus ielīksmo pat tāda cilvēka sirdi, kurš atceras, ka kādus gadiņus atpakaļ šajā vietā vēl pletās kāpostlauki un tēvzemiešu spices vīri, kuri nez kāpēc kuplā skaitā bija sapulcējušies uz Spices pirmās kārtas atklāšanu, vēl tikai tika meklēti kāpostos.

Otrkārt, it kā ar to nepietiktu, jaunajā Dadā ir ne vien normāli gar logiem izvietoti galdiņi, bet arī intīmi mājīgs "apendikss", kurā ielīdis un dabūjis vietu vari justies kā mākslinieciska ideja, kas līdīs laukā tikai tad, kad pašai gribēsies (kā zināms, parasti mākslinieciskās idejas lien laukā tad, kad māksliniekam beidzas nauda). Ja naudas netrūkst, te var sēdēt ilgi ilgi, šad tad izlienot līdz ēdienu letei, lai padarbotos gar to.

Minētā lete konceptuāli ir tāda pati kā centrā. Lielās un mazās bļodiņas (lielā tagad maksā astoņus latus), pirmā darbība - mērces izvēle, un tad jau sākas tava radošā darbība bļodiņas satura komplektēšanā. Mūsdienu māksliniekam šo bļodiņu izmēri, protams, ir daudz par mazu, bet neviens neliedz ņemt divas, trīs vai vairāk. Patiesībā jau vidējam ēdējam pilnīgi pietiks arī ar vienu bļodiņu. Līdzās mākslas patiesības meklējumiem pie letes jāievēro zināms racionālisms, neizlaižot no acīm kopainu, proti, to, ka gaļiņas saliktas letes beigās, līdz kurām negausīgāks cilvēks nonāk, jau piekrāmējis pilnu bļodu ar zaļumiem un citiem niekiem. Par kopējo garšu esi atbildīgs tikai tu pats, bet jāteic - vismaz gastronomiski katrā cilvēkā ir kaut kas no mākslinieka, un no dadaista jau nu noteikti.7

***

Kreatīvās virtuves restorāns Dada

Lielirbes ielā 29 (lielveikalā Spice)

Atvērts no 10.00 līdz 22.00

interjers 8888

atmosfēra 88888

apkalpošana 88888

ēdieni 8888

***

Tv Izklaide ēda:

Gaileņu kapučīno zupa Ls 4,00

Skābeņu zupa Ls 3,75

Mazā bļodiņa Ls 6,50

Svaiga burkānu sula Ls 2,80

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko