***
Zaļo zirnīšu krēmzupa
4 personām vajadzēs:
0,3 kg kartupeļu
0,2 kg sīpolu
0,6 kg saldētu zaļo zirnīšu
50 g saldkrējuma sviesta
0,2 kg saldā krējuma
sāli pēc garšas
piparmētras lapiņu
Kā gatavot
Sīpolus un kartupeļus sagriež palielos gabalos, apcep sviestā, pielej ūdeni tik daudz, lai noklātos dārzeņi. Vāra, līdz kartupeļi gatavi, pieber zaļos zirnīšus un sāli. Vāra vēl 5 minūtes, pievieno saldo krējumu un uzvāra, nedaudz atdzesē. Sablendē viendabīgā konsistencē, lej zupas bļodā un dekorē ar piparmētras lapiņu.
***
Pikantā ungāru zupa
4 personām vajadzēs:
2,5 l ūdens
0,4 kg liellopu šķiņķa
0,1 kg kūpinātas cūkas krūtiņas
0,4 kg kartupeļu
0,3 kg burkānu
0,4 kg konservētu pupiņu
0,1 kg tomātu
50 g tomātu pastas
50 g sīpolu
1 ēd. k. eļļas, sāli pēc garšas, 1 tējk. paprikas pulvera, 2 ēd. k. pikantās piedevas gaļai
Kā gatavot
Liellopu šķiņķi sagriež vidēja lieluma kubiņos, kūpinātu cūkas krūtiņu mazos kubiņos, sīpolus smalki sakapā. Visu apcep, pieliek paprikas pulveri un tomātu pastu. Apcep, pielej ūdeni un uzvāra. Pievieno vidēja lieluma kubiņos sagrieztus burkānus, vāra, līdz liellopu šķiņķis mīksts. Pieliek kartupeļus un vāra, līdz mīksti. Pieber sāli un pikanto gaļas garšvielu. Iemaisa konservētas pupiņas un kubiņos sagrieztus tomātus. Zupu vāra vēl trīs minūtes, ņem nost no plīts un pasniedz ar krējumu.
***
Vistas gaļas gulašzupa
4 personām vajadzēs:
1,5 l ūdens
0,5 kg vistas filejas
0,2 kg basmati rīsu
0,2 kg saldētu zirņu pākstis
0,3 kg brokoļu
0,1 kg burkānu
0,1 kg sīpolu
0,4 kg tomātu savā sulā
0,2 kg skābā krējuma
sāli, melnos maltos piparus pēc garšas
divas daiviņas ķiploku
1 ēd. k. eļļas
Kā gatavot
Vistas fileju sagriež vidēja lieluma kubiņos, sīpolus smalki sakapā, visu apcep. Pielej ūdeni un uzvāra. Pieliek salmiņos sagrieztus burkānus, vāra piecas minūtes. Pievieno atkausētas zirņu pākstis, brokoļus un kubiņos sagrieztus tomātus savā sulā. Visu uzvāra, pieliek skābo krējumu, garšvielas, vāra trīs minūtes. Ņem nost no plīts un iemaisa smalki sakapātus ķiplokus. Rīsus vāra atsevišķi sālsūdenī. Gulašu lej šķīvī, virsū ber rīsus.
Receptes iesaka zupu restorānu tīkla Tikai karotes pavāre Kristīne Devjateņa.