Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Eņģelītis ar lūgšanā saliktām rociņām

Mūsu sabiedrībā diemžēl par priekšlaikus dzimušā un dienas gaismu neieraudzījušā vai arī tikai īsu mirkli nodzīvojušā bērniņa zaudējumu gandrīz nemaz nerunā vai runā ļoti maz. Vēl mazāk pieņemts runāt par spontāno abortu. Taču līdz ar mazuļa zaudējumu vecāki un vecvecāki piedzīvo savu cerību sabrukumu, jo visbiežāk bērniņš tika gaidīts, ar viņu bija saistīti nākotnes sapņi un cerības.

Diemžēl Latvijā šādus mazuļus oficiālajās atskaitēs dēvē par augļiem un viņi tika kremēti kopā ar medicīniskajiem atkritumiem. Polijā likumdošana izrāda cieņu nedzimuša bērna dzīvībai, atzīstot, ka nedzimis bērns ir cilvēciska būtne jau no tā ieņemšanas brīža un ka miruša bērna auglim pienākas tāda pati cieņa, kā jebkuram citam mirušam cilvēkam. "Es aicinu ikvienu slimnīcu, kurā ir dzemdību nodaļa, sekot Polijas piemēram un izrādīt cieņu pret nedzimušu bērnu neatkarīgi no viņa dzīves ilguma zem mātes sirds," saka Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Garīgās aprūpes dienesta kapelāne Lelde Titava un piebilst: "Ikviena māte, kas gaida mazuli, uztver to kā mazu cilvēciņu, kā saprātīgu būtni jau no brīža, kad uzzina par savu grūtniecību - neatkarīgi no tā, kā to traktē likums vai kādi sabiedrības pieņēmumi." Lelde Titava ir iniciatore izveidot un jau šopavasar atklāt Latvijā pirmo nedzīvi dzimušo bērniņu atdusas vietu.

Rituāls palīdz


2006.gada oktobrī Lelde atgriezās no mācībām un darba Amerikas Barnes-Jewish klīnikā, kur viņa kā kapelāne strādāja dzemdību un grūtniecības patoloģiju nodaļās. Šajā laikā Leldei bieži nācās tikties ar ģimenēm, kuras dažādu iemeslu dēļ piedzīvoja grūtniecības vai bērna zaudējumu. "Tā kā vecāki vai tuvinieki, bērniņu zaudējot, bieži vien bija ļoti nomākti un apjukuši un bēres nevarēja noorganizēt, slimnīca piedāvāja bērniņu kremēt un pelnus izkaisīt īpašā vietā Vašingtona universitātes īpašumā esošajā dabas parkā," stāsta L.Titava. Barnes-Jewish klīnika četras reizes gadā rīko atceres pasākumu ģimenēm, kuras zaudējušas bērnus, un šie pasākumi, kas izveidoti kā rituāls, palīdz izdzīvot zaudējumu un dalīties atmiņās par zaudēto mazuli ar citiem.

Amerikā pieredzētais Leldi pārliecināja, ka dvēseļu dārzs nepieciešams arī Latvijā, jo mūsu valstī nav šādu bērniņu atdusas vietas un viņu ģimenēm nav iespējas apmeklēt un pieminēt savus mazuļus. Līdz šim nedzīvi dzimušie bērniņi no visas Latvijas dzemdību nodaļām (izņemot Liepāju un Ventspili) tika sūtīti uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas patoloģijas biroju. No turienes bērniņi tika nogādāti Rīgas pilsētas Krematorijā kopējai kremēšanai. Tur arī nedzimušās dvēselītes aizgāja nebūtībā. Kad tiks atklāta piemiņas vieta, viņus apbedīs piemiņas svētbrīža laikā. Lelde Titava piebilst, ka Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Patoloģijas biroja darbiniece Rita Lūcija Ņikitina ir pelnījusi vislielāko paldies par situācijas izpratni un atbalstu. Viņa daudzus gadus ik dienu tiekas ar vecākiem, kas zaudē savus bērnus.

Dvēseļu dārzs


Dvēseļu dārzam ilgu laiku diezgan nesekmīgi tika meklēta vieta. Svarīgi bija, lai šī vieta būtu pieejama un aprūpēta. Būtiski bija arī tas, lai tā atrastos baznīcas tuvumā. Tas ļautu iespēju reizi gadā organizēt ekumenisku dievkalpojumu vecākiem un viņu tuviniekiem.

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas virsvalde atbalstīja Leldes ideju, bet Romas katoļu baznīca piedāvāja piemiņas vietu ierīkot Rīgas Svētā Alberta katoļu baznīcas teritorijā līdzās Stradiņa slimnīcai. Dvēseļu dārzs būs aptuveni 25 kvadrātmetrus plašs. Reizi gadā šeit apbedīs mirušo mazuļu pelnus un tiks noturēts dievkalpojums. Piemiņas vietā aizgājēji netiks šķiroti nedz pēc konfesionālās un ticības piederības, nedz tautības vai rases. Pašlaik jau restaurēts un tiek atliets simboliskais piemineklis - eņģelītis ar lūgšanā saliktām rociņām. Darbu veicis tēlnieks Genādijs Stepanovs. Pēc iepazīšanās ar piemiņas vietas ieceri mazo pieminekli kādā lauku rajonā atrada Brāļu kapu komitejas priekšnieks Eižens Upmanis. Projektu palīdzēs realizēt arī māksliniece Dace Zēģele un dārzniece Irīna Klapere. Viņu rūpe ir gādāt, lai piemiņas vieta iekļautos apkārtnes ainavā.

L.Titava uzsver, ka tikai pirms gada iesāktais darbs veicies ar atsevišķu cilvēku necerētu atbalstu un ieinteresētību. Viņu vidū ir arī zaudējumu piedzīvojušie vecāki.

***

Palīdziet Dvēseļu dārza tapšanā


Ja arī lasītāji vēlas palīdzēt Dvēseļu dārza tapšanā, viņi var ziedot naudu Latvijas Profesionālo veselības aprūpes kapelānu asociācijas kontā:

Reģistrācijas numurs: 40008094061

Adrese: Elizabetes iela 87-4, Rīga LV-1050

DnB NORD Banka, Marijas filiāle

Konts: LV77RIKO0002013041853

Informācija par projekta realizācijas gaitu un Dvēseļu dārza atklāšanas laiku tiks ievietota LPVAKA mājaslapā www.lpvaka.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko