Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Gurķi pat uz palodzes

Raža izaug arī telpās, tikai nodrošiniet vertikālus balstus

Siltumnīcas nav, dārziņa nav. Kā jau pilsētā, ir tikai balkons vai lodžija un palodzes, bet savus gurķīšus gribas? Nekādu problēmu! Tikai jānopērk piemērota šķirne, palieli puķpodi, substrāts, un – uz priekšu!

Tas ir iespējams pat tad, ja palodze nav ideāli gaiša. Šķirne gan jāskatās piemērota. Kā stāsta dārzkopības eksperte Ieva Žukauska, uz palodzes augs partenokarpie (pašapputes) gurķi, kas nav prasīgi gaismasmīļi. Dārzā sējamie var neaugt, tāpat lielie, garie siltumnīcu gurķi.

 

Jāaplej un jāpabaro

Piemēram, lai grieztu salātos vai ar sviestmaizi kraukšķinātu sprīdi garos, gludos gurķus Sherpa F1 vai Nile F1, tos pa sēklai trīslitru podā bagātinātā kūdrā varēja sēt jau februāra vidū un pirmos apēst marta beigās, aprīļa sākumā. Var sēt un ēst arī vēlāk. Jāliek uz gaišākās palodzes. Pēc nedēļas no kūdras izlien gurķīši un naski stiepjas augšup. Lai ceļš pretī griestiem būtu taisns, atbalstam saliek taisnus, tievus kārklu zarus vai no loga augšas nostiepj resnas auklas. Pēc pāris nedēļām jau būs redzami ziedpumpuri. Pirmie var neizplaukt, ja nepietiek gaismas. Nākamie plauks.

Gandrīz katrā laistīšanas reizē ūdenim pievieno Vito dārzeņiem. Istaba silta, radiatori tuvu – pāris reižu der aprasināt (ziedus ne).

 

Gaismu gribas

Pirmos gurķus jau noplūcāt? Vairāk par 2–3 noziedējušajiem aizmetņiem ne visai gaišā vietā augt labāk neļaut – noplūkt. Sasnieguši griestus, dzinumi met loku lejup, zied, bet gurķi vairs neveidojas – lai nogatavojas tie, kas aizmetušies uz stublāja līdz griestiem. Ja būtu augstāks logs, droši vien izaugtu vairāk.

 

Kas vēl der?

Dārzeņkope Mārīte Gailīte uz palodzes iesaka arī šķirnes Nile F1 (sēklas dēstiem var iesēt jau februāra vidū un pirmo ražu sagaidīt aprīļa sākumā). Lauka gurķiem vajag vairāk gaismas, un tad var izmēģināt Aztec F1, Kybria F1, Merengue F1 un līdzīgus. Tos var iesēt ne ātrāk par marta sākumu un pirmo ražu sagaidīt aprīļa beigās. 

 

Sēklas pirksim

* Internetveikalos: Darzalaiks.lv, Seklas24.lv, lielajā igauņu Seemnemaailm.ee. Jāskatās, cik adekvāta ir piegādes maksa.

* Mārupes sēklas, Kurzemes sēklas u. c. veikalos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko