Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Iespēja vasarā sešas nedēļas apgūt franču valodu kādā no Francijas pilsētām

Pavasara vēsmas pie mums ir atnesušas Francijas pavasari, kas, cerams, darīs to tuvāku latviešiem. Francijas kultūrvēsturiskais mantojums ir ārkārtīgi plašs, katrs reģions šai valstī ir kā maza valstiņa ar savu vēsturi, tradīcijām, arhitektūru, virtuves brīnumiem. Un kur vēl vīns, kas ir tik atšķirīgs katrā reģionā!

Esmu ievērojusi, ka latviešiem kopumā ļoti interesē Francija, bet valodas barjera ir nopietns šķērslis, jo no frančiem komunikāciju angļu valodā maz cerību sagaidīt. Uzņēmīgākie ir apguvuši franču valodu un ar prieku dzīvojas pa Franciju. Mans pagājušās vasaras piedzīvojums bija saistīts tieši ar šo mērķi — papildināt zināšanas franču valodā, bet tas izvērtās par kaut ko daudz vairāk.

Kopā ar draudzeni izvēlējāmies Gapu kā vietu, uz kurieni doties savā sejour linguistique (valodas kursi ārzemēs), kā franči tos sauc. Gapa ir neliela pilsētiņa (40000 iedzīvotāju) Alpu kalnu pakājē, 900 m virs jūras līmeņa, robeža starp Provansu un Augstajiem Alpiem. Griez galvu, uz kuru pusi gribi, uz tevi lūkojas Alpu ainavas. 1,5 stundas brauciena attālumā atrodas Briansona, Eiropas augstākā pilsēta (1300 m).

Valodu skola UELAS (UniversitĪ d"Etudes et de Loisirs des Alpes du Sud) ir Marseļas brīvā laika universitātes filiāle, kas sešas nedēļas vasarā piedāvā apgūt franču valodu ārzemniekiem ārkārtīgi jauku pasniedzēju pavadībā. Nodarbības notiek no rītiem 3—4 stundas, studenti atkarībā no apgūtā valodas līmeņa tiek sadalīti grupās. Pusdienlaikā ir tik vien laiks, kā ātri kaut ko apēst, un jau jāskrien uz kādu kopīgu pasākumu, ko jaukā kursu vadītāja Betija Fora ir noorganizējusi.

Divi piedzīvojumi

Tā kā ir vasara un Gapa atrodas kalnos, biju iedomājusies dažādas izklaides. Protams, zināju, kas ir VTT (velo tout terrain) — braukšana ar kalnu divriteņiem pa kalnu takām. Varēju iedomāties arī, cik jauki ir atrasties zirga mugurā Alpu pļavā. Apmēram biju iedomājusies, kāds būs Parcours Aventure (Piedzīvojumu parks — kādas četras reizes lielāks par mūsu Meža kaķi). Taču nekādi mana fantāzija nesniedzās līdz hidrospīdam un kanjoingam.

Izrādās, hidrospīds ir peldēšana pa strauju kalnu upi, ietērptam hidrotērpā, ķiveri galvā un kopā ar putaplasta gabalu, kas atgādina smailu laiviņas purnu. Lūk, šajā peldlīdzeklī ieķēries, tu slīdi pa straumi, priecājies par skaistajām ainavām apkārt, brīžiem lēkā pāri akmeņiem krācēs un uzmanīgi klausies instruktora komandās, lai neiepeldētu kādā bīstamākā vietā. Starp citu, ja man pirms tam juka, kā ir pa labi un kā pa kreisi franciski, tad pēc šī peldes ar to vairs nebija problēmu.

Otrs piedzīvojums, kas ārkārtīgi labi palicis atmiņā, ir kanjoings (no vārda "kanjons" — varētu to nosaukt par akvaparka paveidu kalnos. Piedzīvojums sākas, ejot pa kalnu upīti (atkal hidrotērpā, ar ķiveri un šoreiz arī ar karabīnēm un stiprinājumiem, ļaujot nojaust, kas gaidāms), līdz pēkšņi vietā, kur ūdens krīt kādus pāris metrus uz leju, saka: "Sēdies un šļūc lejā!". Protams, bail! Bet pēc tam milzīgs prieks! Un tā kādu stundu — ejam, šļūcam, peldam, lecam no klints malas. Līdz nonākam pie vietas, kur ūdenskritums gāžas lejā no kādu 20 metru augstuma. Izrādās, kopā ar to arī mums nāksies tikt lejā. Jūtos kā Džeimsa Bonda meitene — sēžot stiprinājumos un, perpendikulāri pret klinti lēkājot, šļūcu lejā. Kad beidzot iekrītu seklajā peļķē apakšā, pārņem milzīgs atvieglojums.

Valodu kursu laiks ir brīnišķīgs. Var labi izjust franču ikdienu, baudot pusdienās vietējo tradicionālo ēdienu Ēzeļa ausis (Les oreilles dane). Kļūt par liecinieci tam, ka kafejnīcas īpašnieks jau pēc divu nedēļu pazīšanās sola roku un sirdi manai draudzenei. Ievērot, cik ļoti vietējais gapenēais jeb Gapas iedzīvotājs ir lepns par savu mazpilsētu, kurai jau divreiz cauri braucis Tour de France un kurā trešdienas vakaros vecīši sirmām galvām saskanīgi kustas tango ritmos. Un vēl un vēl.

Vien piebildīšu, ka valodas skolas aicinājums skan tā: "Tout en Francais et avec le sourire, s"il vous plait!" Visu franciski un ar smaidu uz lūpām, lūdzu!

***

Praktiski

- www.fle.fr ir informācija par skolām, kas piedāvā valodu kursus. Skolas var izvēlēties pēc to ģeogrāfiskā izvietojuma, uzklikšķinot uz kādas no pilsētām Francijas kartē.

- Gapā divu nedēļu valodu kursi (18 stundas nedēļā), kopā ar dzīvošanu ģimenē (puspansija) un vēl sportiskām vai kulturālām aktivitātēm katru dienu (formula Viss iekļauts) maksā 1172 eiro jeb Ls 830

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko