Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ilona Daukšte no Jelgavas tipogrāfijas ar vīru Siguldā uzcēluši pamatīgu māju

Divstāvu privātmāja Jāņogu ielā līdzinās lauku mājām, kādas var redzēt Šveicē un Vācijā. Tur Ilona un Ainārs, savulaik Jelgavā vienā deju kolektīvā dejodami, bija devušies ar koncertiem un redzēto paturējuši atmiņā. Ainārs, Ilona, abi bērni Alvis un Kristīne un Ilonas mamma jaunajā mājā sāka dzīvot pirms četriem gadiem. Ilona bilst, ka viņas vīzijās par topošo māju galvenais bija vienkāršs telpu plānojums, kā arī daudz gaismas "lai hallē plašums aiziet līdz līdz zvaigznēm".

Veiksmīgais eksperiments

Ilona saka — viss paveiktais bijis eksperiments gan pašiem, gan celtniekiem. Pēc dažādos dzīvokļos nodzīvotiem gadiem Daukštes beidzot gribēja savu māju. Savukārt celtnieki bija cilvēki, kuri iepriekš nodarbojās ar restaurāciju. Šī bija viņu pirmā no pamatiem līdz jumtam celtā māja.

Pirmajā stāvā atrodas atpūtas halle, atklātā virtuve, Ilonas mammas istaba un vīra kabinets. Otrajā stāvā — bērnu istabas, guļamistaba un telpa ciemiņiem.Mājas kopējā platība ir 230 m2.

Pildrežģu sienas celtas no Liepājas Karostas ķieģeļiem. Tie nav apmesti, nav pārtonēti. Pamatīgas griestu un durvju sijas. Celtnieki tās veda no simtgadīgām nojaucamām mājām, zāģēja un piemēroja topošajai ēkai.

Ar māksliniecisku iedvesmu


Mājinieki ir radoši cilvēki, Kristīne gatavojas startēt uz Rozentāla Mākslas vidusskolu. Viņas ietekme jaušama dažādos akcentos, kas rotā māju. Piemēram, kāpnēs — uz auduma apgleznota sienas lampa, bet hallē pie dīvāna novietota eleganta stāvlampa, kas ir meitenes darinājums. Tā taisīta no metāla papīrgroza, linu diegiem un čehu stikla kristāliņiem. Saliekamos grīdas plauktus mājai par simbolisku samaksu sagādāja ar draugu palīdzību. Tie veidoti pēc IKEA mēbeļu pricipa — plauktus var salikt pats. Vienīgās lietas, kas tika pirktas pilnīgi no jauna ir labas kvalitātes matrači visiem.

Daudz kas vēl nav realizēts līdz galam. Piemēram, hallē vēl nav kamīna. Kāpnēm nav margu. Tās ies gar sienu, lai nav pārbāztības izjūta.

Vēl paliek iespējas radoši apgūt arī mansardu — izveidot studijtipa telpas atpūtai jauniešiem un draugiem.

Taču ģimene ir atkal ceļa jūtīs. Daukštes pieņēmuši lēmumu veidot īstu lauku saimniecību — projām no pilsētas kņadas. Jau atrasts kluss un gleznains zemes nostūris nomaļā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko