Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ja spēj ar cilvēkiem nestrīdēties, vari ēst, ko gribi un cik gribi

Ir piektdiena, 13.marts. Māra Mellēna objektīvu iemeslu dēļ uz interviju ierodas ar pusotras stundas nokavēšanos. Es stersoju, jo raksts jānodod gluži vai teju tūlīt, bet Māra ienāk redakcijā mierīga un līdzsvarota. Ķeros vērsim pie ragiem, vēloties noskaidrot, kas sarunu biedrenes uztverē ir veselīgs dzīvesveids. Viņa viegli pasmaida: "Lai sevi sakārtotu, vispirms jābūt kārtībai galvā. Es neticu, ka cilvēks var sevi sakārtot ar fiziskām lietām." Kā tiekat galā ar stresu, kas mūs pārsteidz ik uz soļa?

Man ir daudz atņemts, piemēram, pagājušajā gadā, kad likvidēja Latvijas Universitātes Etniskās kultūras centru, pazaudēju iemīļoto darbu. Tur biju nostrādājusi divdesmit gadus. Nedrošība vai tas, ko saucat par stresu, varēja pārņemt līdz matu galiem, taču es zinu - lai kas arī notiktu, zemāk par zemi neviens nav nokritis, un visas lietas galu galā nokārtojas pašas no sevis. To pieņemot, nesagumu, nestresoju. Tagad daru iemīļotu darbu un ar aizrautību vadu interesantus projektus. Labi, tas notiek gandrīz pēc brīvprātības principa. Taču mani negrauž fakts, ka naudu saņemu mazāku.

Kādi ir jūsu dzīves ieradumi?

Tajos nav nekas pārmēru veselīgs vai neveselīgs, bet drīzāk gan gadiem ierasti rituāli un ritmi, kas pašai šķiet pieņemamāki.

Piemēram, jau vairāk nekā desmit gadus kopā ar draugiem apmeklēju pirti Ingars, kas tepat Rīgā - Jūrmalas gatves un Liepājas ielas stūrī. Svarīgi, ka tā ir ar malku kurināma, ka dīķi aizvieto baseins un ir duša. Pirts sakārto domāšanu un iztīra ķermeni. Uz lāvas sēžam trīs stundas. Protams, obligāta ir pēršanās ar slotām. Tās sienu pati. Jāņos savā vecvecāku celtajā mājā Madonas rajona Dzelzavā, kur pavadām visas vasaras, sanesam meijas. Pēc svētkiem no tām sienam smaržīgas slotas, klāt pievienojot visu, kas tobrīd zied un zaļo pļavās. Svarīgi arī, kam tu sevi ļauj pirtī pērt. No tā ir atkarīgs, cik viegli vai grūti jutīsies pēc pirts. Ar kuru katru cilvēku es pirtī neiešu un arī pie viena galda nesēdēšu.

Vēl man patīk darīt iemīļoto darbu, taču es nedrīkstu savu strādāšanu padarīt par līdzcilvēku problēmu, un tādēļ nedzirdēt, ko mani mīļie man saka. Tam jāatrod laiks. Līdzcilvēka uzklausīšana arī ir labi paveikt sirds darbs.

Cilvēkiem tagad ļoti pietrūkst spējas komunicēt citam ar citu, viņi bieži paliek vieni ar savām domām, rūpēm un problēmām, nav kam palūgt padomu. Tāpēc veselīgi ir iegūt nevis simt latu, bet gan simt draugu.

Rit gavēnis, vai to ievērojat?

Mans princips - ja tu spēj ar cilvēkiem nestrīdēties, tad vari ēst, ko gribi, kad gribi un cik gribi. Taču vairāku gadu garumā esmu izbaudījusi arī savas dzīves veģetāro periodu. Tas nu ir pagājis. Esmu droša savā pārliecībā. Paļaujos uz to, ko mans ķermenis saka. Viņam manas vajadzības labāk zināmas.

Nosauciet trīs lietas, kas jums šķiet vissvarīgākās?

Pirmkārt, ūdens. Dzeram tikai Siguldas Saltavota spēcīgo ūdeni. Tajā mūsu ģimene gatavo arī ēdienu. Neteikšu, ka dzeru daudz, atkal - ieklausos, cik organisms prasa, taču glāze avota ūdens no rīta, bet vakarā pat vairākas ir mana nepieciešamība. Taču dzeru gan kafiju, gan glāzi laba sarkanvīna vakaros.

Otra lieta ir svaigs gaiss un apvāršņa pārskatāmība. Kopš dzīvoju Rīgā, tā ļoti pietrūkst. Tāpēc pēc lieliem darbiem nepieciešama atslodze. Man jāredz apvārsnis, un es bieži dodos pie jūras. Atkarībā no laika apstākļiem eju septiņus vai desmit kilometrus. Pie jūras acis nekur neķeras un dvēselē iestājas miers.

Trešā lieta - sezonas augļi. Savulaik lauku mājās mums bija īsta naturālā saimniecība. Dārzā tika audzēts viss uzturā nepieciešamais. Tad sekoja laiks, kad patika augļus un dārzeņus pirkt tirgū vai veikalā. Tagad atkal nāksies atgriezties pie naturālās saimniecības. Ogas, āboli, dārzeņi - svaigi, žāvēti, kompotos, sālījumos un marinējumos, ledusskapī sasaldēti - un bagātīgās ziemai sagatavotās meža veltes ļaus ne tikai veselīgi dzīvot, bet arī pārlaist krīzi.

Vai ēst pati gatavojat?

Man patīk gatavot ēst, bet ģimenē to dara mammīte. Es eju palīgā, kad ir laiks un varēšana. Varu iejaukt pīrāgu mīklu, un man patīk, ka dzīvoklī izplatās svaigi ceptu pīrāgu smarža, bet, ja es to negribu darīt, tad arī nedarīšu. Man nevienam nav jāpierāda, ka esmu laba saimniece. Nenoliedzu, ka ēšana ir viena no dzīves baudām, taču tā nebūt nezudīs, ja ēdiens būs ļoti vienkāršs.

Viens gan ir svarīgi - man gribas, lai kartupelis manā šķīvī ir laimīgs, jo nācis no laimīga dārza. Es zinu, kā garšo laimīgs kartupelis.

Ja cilvēks spēj dzīvot vienkārši un dabiski, tad viņš nevar sev īpaši pāri nodarīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko