Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kāpēc vienmēr pietrūkst rēzus negatīvo asins grupu asinis?

Medijos bieži izskan ziņas, ka pietrūkst kādas konkrētas grupas asinis, biežāk tās ir rēzus negatīvo asins grupu asinis. Donoram, kurš  apzinīgi ziedo asinis ik pa diviem mēnešiem, tas var likties neizprotami. Kāpēc tas tā notiek?

Pirmkārt, asinīm ir derīguma termiņš, kas nozīmē, ka tās tāpat kā piens, maize un citi produkti jāizlieto noteiktā laika periodā. Asinīm tas nav ilgāks par 35 dienām. Tāpēc asins bankai ar visu grupu asinīm jātiek papildinātai regulāri. Lielas akcijas un kampaņas asins trūkumu nevar pilnībā atrisināt, jo, paņemot pārāk lielu asins devu skaitu, pastāv risks, ka tām nebūs pieprasījuma no slimnīcu puses. Tāpēc asins krājumam jābūt sabalansētam ar slimnīcu pieprasījumu.

Otrkārt, ne visas asins grupas ir vienlīdz plaši izplatītas starp mūsu iedzīvotājiem. Latvijā biežāk sastopamās asins grupas ir O un A rēzus pozitīvās grupas, turpretim rēzus negatīvās asins grupas ir tikai 15 % Latvijas iedzīvotāju. Visretāk sastopamas AB grupas asinis. Tieši šī iemesla pēc visbiežāk trūkst tieši negatīvo grupu asinis, jo šīs grupas donoru Latvijā ir maz.

Grupa Rēzus pozitīvs Rēzus negatīvs
A 31% 6%
0 30.6% 5.4%
B 17% 3%
AB 6% 1%

Latvijas iedzīvotāju procentuāls iedalījums pēc asins grupām un rēzus faktora

Donoru piesaistīšanai slimnīcās slimnieku radinieki tiek aicināti nodrošināt ārstēšanai vidēji trīs donoru asinis. Ziedot tiek aicināti jebkuras grupas donori, jo mērķis ir nevis pārliet konkrēto donoru asinis vienam pacientam, bet gan uzturēt asins krājumu asins bankā. Dažkārt, ja radinieki paši nevar būt donori, tiek izsūtītas privātas ķēdes vēstules. Tas nekādā ziņā nenāk par sliktu donoru kustībai, jo aicinājums ziedot asinis konkrēta cilvēka ārstēšanai vienmēr uzrunās spēcīgāk nekā anonīms aicinājums. Visas saziedotās asinis tiek izmantotas slimnieku ārstēšanai un atveseļošanai. Gadījumā, ja radinieki nespēj nodrošināt asins donorus savam tuviniekam, tas nevar būt par iemeslu, lai ārstēšana tiktu atlikta vai atcelta, ja nepieciešamās grupas asinis ir pietiekamā daudzumā. Asins komponenti slimniekam tiek nodrošināti bez maksas.

Pirms izsūtīt ķēdes vēstules, VADC aicina noskaidrot, vai konkrētās grupas asinis ir nepietiekamā  daudzumā: www.donors.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko