Kārdinošas zupas. Arī saldās
Garšas kārpiņas vienmēr atsaucas kārdinošas zupas baudījumam. Karsta vai auksta, veģetāra vai gaļas, bieza vai plānāka zupa — tautā jau populārajā zupu restorānā Tikai karotes izvēloties kādu no tām, vīlies nebūs neviens. Droši saku — ar vienu zupas porciju paēdis būs dižs vīra cilvēks, dāmām pilnīgi pietiks ar pusporciju. Tas Tikai karotēs, bet zupu restorāna šefpavāre Kristīne Devjateņa iesaka mājās likt uz plīts lielo grāpi. Gan jau katrs iestrēbs pa viruma šķīvim arī starp ēdienreizēm. Viņa piedāvā vienkāršas zupu receptes ģimenes pusdienām, bet — kur teikts, ka zupu nevar ēst arī brokastīs vai vakariņās?
Gadās, ka kāds no ģimenes locekļiem pavisam noteikti no zupas atsakās vai, teiksim, konservatīvais dzīvesbiedrs kategoriski neuzskata par ēdamu piena dārzeņu vai mandarīnu zupu. Nu un? Vīrs domā, sieva dara. Tā tas bijis no laika gala. Izvāriet iecerēto virumu, celiet galdā un, žēli pasmaidot, sakiet — neko citu šovakar vairs negaidiet! Izsalkums nav brālis. Ticiet man — konservators nogaršos vienīgo ēdienu, pēc tam paņems vēl porciju un varbūt vēl arī trešo. Tikai nenostājieties uzvarētājas pozā, sak, — ko es teicu! Vienkārši pasakiet paldies par sapratni un pajautājiet, kad vīrs tikko nogaršoto atkal gribētu redzēt galdā.
***
Biezpiena un valriekstu zupa
4 personām VAJADZĒS:
1,5 l kefīra
200 g 9% biezpiena
500 g svaigu gurķu
500 g svaigu tomātu
200 g redīsu
50 g diļļu
300 g valriekstu
30 g sviesta
melnos piparus un sāli
Valriekstus apcep sviestā kopā ar smalki sakapātām dillēm, liek atdzesēt. Kefīru sablenderē kopā ar biezpienu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Svaigus gurķus un tomātus sagriež salmiņos, redīsus — pusgredzenos.
Šādi sagatavotos dārzeņus pievieno sablenderētam kefīram ar biezpienu.
Zupu lej bļodā, virsū uzber apceptos valriekstus.
***
Ratatuja zupa
4 personām VAJADZĒS:
1 vistas stilbu, 500 g baklažānu,
500 g cukini, 300 g paprikas, 300 g sīpolu,
300 g tomātu, 20 g pētersīļu, 3 daiviņas ķiploku, ¼ tējk. sausā bazilika, 50 g sviesta,
sāli, graudu piparus, lauru lapu buljonam
No vistas stilba vāra buljonu. Kad stilbs jau mīksts, izņem to no buljona un liek atdzesēt. Buljonu izkāš caur sietu.
Sviestā apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus un salmiņos sagrieztu papriku.
Apcepumu pievieno buljonam, ļauj tam uzvārīties, tad pievieno vidēja lieluma kubiņos sagrieztus cukini un baklažānus un smalki sakapātus pētersīļus un baziliku.
Visu vāra trīs minūtes, tad pievieno vidēja lieluma kubiņos sagrieztus tomātus un visu vāra uz maigas uguns piecas minūtes.
Zupu pasniedz ar krējumu.
***
Mandarīnu zupa
4 personām VAJADZĒS:
1 l mandarīnu kompota
0,2 l apelsīnu sulas
20 g kartupeļu cietes
100 g cukura
400 g šokolādes saldējuma
nedaudz piparmētru lapiņu
Mandarīnu kompotu, no kura izņemti mandarīni, apelsīnu sulu un cukuru uzvāra. Kartupeļu cieti izšķīdina aukstā ūdenī un pievieno mandarīnu kompotam un apelsīnu sulai. Ļauj šķidrumam nedaudz uzvārīties, tad ņem nost no plīts un dzesē aptuveni
stundu. Kad atdzisis, pievieno mandarīnus no kompota un liek ledusskapī vēl uz stundu.
Pasniedz ar šokolādes saldējumu.
Dekorē ar piparmētru lapiņu.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.