Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Krīzes laikam piemērotākais suns

Jette stāv sniegā, ausis saspicējusi, fascinējot mūs ar dīvaino gaiši zilo acu skatienu. Ja es Jetti nezinātu, man ap sirdi kļūtu neomulīgi. Viņas acis hipnotizē un piekaļ. Tās nav draudīgas, bet tēraudaukstas. Klusi pasaucu - Jette, Jette!, un sune lēcienā it kā paceļas virs zemes, tad metas pie manis.

Pazina? Nē, taču! Viņai vienkārši interesanti apskatīt, kas atnācis ciemos. Pirmo reizi zilaci ieraudzīju 2007.gada augustā, kad uzzināju, ka bērni māksliniekam Dzintaram Zilgalvim uzdāvinājuši Sibīrijas haskiju Jetti. Latvijā tā bija reta suņu šķirne, nekad ar to nebiju sastapusies, tāpēc jo interesantāk ar Jetti satikties.

Vajadzīgi plaši apartamenti

Pirms diviem gadiem internetā izlasīju, ka Sibīrijas haskiju nedrīkst dāvināt, ka šis suns nav radīts dzīvošanai telpās, ka tam ik dienu nepieciešama liela fiziska slodze. Jettes situācijā šie punkti "nedarbojas". Nedrīkst dāvināt? Pirmkārt, Dzintara bērni - Kate, Zanda un Krišs - zināja, ko dara. Viņus nebiedēja pat internetā izlasītā ziņa, ka haskiji esot spītīgi un nevaldāmi. Bērni smēja - visi Zilgalvji ir tieši tādi paši! Sunim vajadzīga liela slodze? Jettei pieder viss AB dambis, kur atrodas Noass. Tas kļuvis par Jettes mājvietu, bet dambis - par skrejceļu. Dzintars saka: "Skrienot Jette pārvietojas pusmetru virs zemes - tik atsperīga, lokana un gracioza viņa ir! Te arī ir, kur izskrieties. Jette nekad nebēg projām, un suņu puikas viņu interesē tikai kā sugas brāļi." Jette varētu pat ķert zivis Daugavā, jo viņa ir traka uz ūdens peldēm, bet kas tās ēdīs?

Samīlējies savā Jettē, mākslinieks tomēr brīdina - pat ja ļoti patīk šī suņu šķirne, haskiju nekādā gadījumā nevajag ņemt, ja tam paredzēta dzīvošana tikai mājā. Viņš smej: "Nē, var jau ņemt, ja māja ir vismaz 500 m2 plaša. Šaurā dzīvoklītī haskiju iespundēt neizdosies - nebūs laimīgs ne suns, ne saimnieks. Šim zvēram vajadzīgs neierobežots plašums!"

Jettei vēl nav divi gadi. Viņa joprojām ir bērnišķīgi strauja un rotaļīga, taču ļoti atšķiras no 2007.gada augustā fotografētā kucēna. Tagad viņa ir pieaugusi sune, bet ar kucēna dzīvespriecīgo prātu. Dzintars zina teikt: "Haskiji raduši dzīvot barā, un mēs smejam, ka mūsu Sibīrijas suns vislabāk jūtas ģimenes vidū pie krāsns siltā sāna, jo viņas bars esam mēs - Zilgalvji."

Šiem nav kamaniņas

Dzintars priecājas, ka Jette pilnībā attaisnojusi viņa cerības: "Esmu ārkārtīgi apmierināts ar bērnu dāvanu." Jette ir no vilcēju cilts. Dzintars aktuāli pajoko: "Es nepalikšu bez braucamā arī tad, ja valstī vairs nebūs benzīna. Jūgšu ratos Jetti, viņai spēka un enerģijas ir pārpārēm, izbrauksim visas darīšanās pilsētā. Bērniem gan būs grūtāk, ja vecumdienās gribēs mani uz mežu vest, - šiem nav kamaniņas, un Latvijā arī visi meži drīz būs izcirsti. Kamanās gan Jetti pagaidām neesam jūguši, tikai ar slēpēm no muguras traucām. Jette velk taisni, ne pa labi, ne pa kreisi neskatās. Es domāju, ka viņa spējīga arī Latviju no ekonomiskās krīzes izvilkt."

Sargā ieejas vārtus debesīs

Pati personīgi esmu pārliecinājusies, ka iepriekšējo dzīvnieku nekad nedrīkst salīdzināt ar ģimenē jaunpienākušo. Katrs kļūst mīļš pa savam. Pirms Jettes Zilgalvju mīlulis bija melns kollijs Džeks. Ļoti mierīgs suns. Ģimenē viņš bija kā ceturtais bērns. Jette ir kas pilnīgi cits, bet vai tāpēc mazāk mīļa? Nekādā gadījumā. Dzintars saka - Jette netiek speciāli dresēta, jo viņš negrib niknu mājas sargu, bet cilvēku draugu. AB dambis gada siltajā laikā ir cilvēku ļoti apmeklēta vieta, tāpēc svarīgi, lai Jette ir draudzīga un komunikabla, lai viņa priecājas par kopā būšanu ar cilvēkiem. Turklāt nezinātājs vienalga bīsies no Jettes. Visvairāk - no viņas caururbjošā acu skatiena. Dzintars uzskata: "Ragaviņu vilcēji čukču suņi haskiji ir vilka vistuvākie radinieki. Mednieki. Čukči šos suņus turēja lielā cieņā, jo ticēja, ka ieejas vārtus debesīs sargā haskiji, un ikvienam, kas reiz darījis sunim pāri, ieeja tur tiks liegta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko