Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lai tikai cits citu neēd nost

Divas tuklas takšu meitenes, skaļi riedamas, burtiski noripo mums pretī pa kāpnēm. Troksnis un jezga tāda, ka iesprūkam viesistabā, neko nedzirdot un pat lāga nesasveicinoties ar namamāti Andu Požarnovu un viņas vienpadsmit gadu veco meitu Ritu. Taksenes turpina riet, šoreiz uz melno šinšillu, kura viesistabā ierāvusies milzīgā būra stūrītī.

Mans skats sastingst pie milzīgām medību trofejām, kas piestiprinātas pie sienas. Anda smej - kāds kolēģis ciemošanās reizē teicis, ka viņa nepatīkot šīs mirstīgās atliekas pie sienām. Man arī diez ko ne. Iedomājos, cik riesta laikā skaisti dziedāja tagad izbāztais zaļgani zaigojošais mednis, kā lidot lidoja Āfrikas antilopes Lielais kudu un Baltais oriks, cik skaista uz saulrieta fona bija kārpu cūka, un man sirds asiņo. Taču iedomājos - mednieki uz šīm lietām skatās citādi. Anda stāsta, ka visi šie izbāzeņi esot bijušā vīra - Rīgas domes deputāta Andreja Požarnova - medību trofejas. Anda arī pati bijusi Āfrikā. Taču tas ir cits stāsts.

Mīlot piedzīvotas traģēdijas


Anda atceras, ka divus suņus ģimenē nebija iecerēts ņemt. Požarnovi ļoti gribējuši īstu mednieku šķirni - taksīti. Sunītis tika meklēts gan pie kārtīga mednieka, gan kādā Maskavas audzētavā. Kā smejies - no abām vietām ziņa atskrēja vienlaikus - brauciet pēc taksenītes! Anda saka: "Aizrunājuši bijām, cilvēki ar to rēķinājās, vārds bija jātur.a" Čitai un Pērlei tagad jau ir astoņi gadi, vecuma ziņā viņām ir pusmēneša starpība. Abas ir gluži trakas mednieces! Sākumā kopā ar saimnieku braukušas medībās, taču tur - kā? Ja mednieks ar suni, tad jāiet dzinējos, bet kurš grib iet dzinējos? Tad nu sunītes uz mežu līdzi tika ņemtas arvien retāk, izskriešanās no sirds vairs nenotika, bet apetīte abām laba. Tagad nu Andai ir tādas tusnītes - klēpja sunīši! Taču medību instinkts ir nemirstīgs. Lugažu ielas pagalmā iztrenkāti visi kaķi, zem celmiem izraktas bedres, bet mājās - ak, kungs, abām par upuri kritusi gan viena no šinšillām, gan Džungārijas kāmīšu metiens - kopā sešas dzīvībiņas! Ne Anda, ne Rita nesaprot, kā taksenes tika uz galda, kā norāva uz grīdas un atmūķēja būrīšus, bet noziegums tika pastrādāts klusējot. Tā bija traģēdija visai ģimenei. Anda saka: "Man patīk visi spalvainie radījumi, viņi te varētu dzīvot biezā slānī, lai tikai cits citu neēd nost!"

Un vēl visi citi


Andai ir trīs bērni. Dēli Lauris un Valters ir 19 un 21 gadu veci jaunekļi. Viņi tagad vairāk nodarbojas ar savām lietām, bet meita Rita "tēmē uz veterinārārstiem". Anda pati mīl dzīvniekus un uzskata, ka "ģimenē, kurā aug bērni, kāds mājdzīvnieciņš noteikti vajadzīgs. Tad neizaugs tādi dīvaiņi, kuriem lielākais prieks nodarīt pāri sunim, kaķim, putnam. Dzīvnieki disciplinē, bērni apjauš ka ir pienākumi, kuri jāpilda jebkurā gadījumā." Anda bilst, ka atbalstīs meitas centienus, galvenais, lai izvēlētā profesija viņai patiešām būtu sirdij tuva.

Požarnovu ģimenes mājdzīvnieki nebija plānoti, sak, tagad pirksim to un pēc tam vēl šito. Taču katrs dzīvnieks bija ļoti gaidīts. Tā gadījās ar divām takšu meitenēm vienas vietā. Savukārt dēlam Laurim tika uzdāvinātas divas šinšillas. Nu palikusi tikai viena - vārdā Puika jeb Pižiks. Zvēriņš ir ļoti amizants, piemīlīgs un mīļš, un, ja vēl padomā, ka tam garš mūžs priekšā - šinšillas dzīvojot pat divus desmitus gadu, tad jau Rita kādreiz varēs saviem bērniem mācīt mīlēt Pižiku. Blakus būrītī "elektroenerģiju ražo" divi Džungārijas kāmīši. Tos ņēma pārīti - lai ir puika un meitene, bet, tā kā viņi kopā jau ir labu laiku, bet pēcnācēju kāmīšiem nav, tad Rita domā, ka abi ņipruļi ir viena dzimuma. Tā viņi tur skrien pa ratu, un, tā kā kāmīši ir nakts dzīvnieki, tad laikā, kad visi devušies pie miera, kāmīšiem sākas darba cēliens, un rats rīb un rīb.

Cits ģimenes loceklis mājā ieradās pavisam nesen - Ritas dzimšanas dienā. Draugi meitenei uzdāvināja Taizemes cīnītājzivi - gailīti. Krāšņā zivtiņa, spurām plandot, vientulīgi peld apaļā stikla bumbā. Zivtiņa ir ļoti pieticīga, tāpēc to uzturēt nekādas prasmes nav nepieciešamas - vien ūdeni apmainīt un barību iebērt.

Rūpes par mājdzīvniekiem ģimenē tiek brālīgi sadalītas. Anda ar taksenēm iet staigāt rīta cēlienā. Dienā un vakarā tas ir Ritas, Laura vai Valtera pienākums, bet dzīvnieciņus būrīšos apkopj, pakaišus samaina un ūdeni ielej Rita.

Rudenī māja paliks tukšāka, jo abas taksenes dosies dzīvot uz Baldoni pie sava saimnieka, taču man šķiet, ka divas vietas tukšā nepaliks. Gan jau mājā ieradīsies kāds cits sirds dārgumiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko