Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Orientēšanās sacensību Magnēts vadītājs Henrijs Freimanis uzcēlis māju Sunīšu ciemā

Savulaik Sunīšu ciema vietā bijis dzērveņu purvs. Tagad te starp priedēm slienas privātmājas. Pirms sešiem gadiem ciemā uzcēla māju arī orientēšanās sacensību Magnēts vadītājs Henrijs Freimanis. Viņš stāsta, ka iegādātais zemes gabals bijis lētākais no visiem, jo tas izvietots uz nogāzes: "Neviens nezināja, ko ar to darīt."

Bija jāuzrauga celtnieki


H.Freimanis, ceļot māju, centās saglabāt priedes un zemsedzi. "Pavasarī pagalmā lasām murķeļus, vasarā — gailenes un mellenes, rudens pusē — bekas un brūklenes!" Mājas īpašnieks par pamatvērtību uzskata dabu, un ir sajūsmā par skatu, kas paveras no mājas logiem uz Sunīšu ezeru: "Kad saullēkts izgaismo ezeru un pretējo krastu, acīm paveras īsta dabas glezna. Pie šī skaistuma nevaram pierast." Viņš gan atzīst, celtniecības darbu laikā nemitīgi uzraudzījis būvētājus — lai viņi nenocērt lieku koku, lai neiznīcina priežu zemsedzi. Tagad aiz mājas var ar plikām kājām staigāt kā pa mežu, bet nogāzē izveidots skaists dārzs, kurā ik gadu zied virši.

Trīsstāvu māja no ielas puses izskatās apjomīga un tāda arī ir (kopā 222 m2). H.?Freimanis izvēlējās somu projektu ģimenei ar trim bērniem. Karkass un nesošās sienas — tipveida, pārējais — jauno iemītnieku ziņā. "Man patīk projektēt, iekārtot, sariktēt". Pagāja gads, un Freimaņu ģimene sāka dzīvot jaunajā mājā.

Pirmajā stāvā atrodas garāža, katrā somu privātmājā neiztrūkstoša sauna, vannas istaba, veļas istaba un neliela halle. Otrajā stāvā — ēdamistaba kopā ar virtuvi, atpūtas telpa, kā arī Henrija un dzīvesbiedres Ievas guļamistaba. Trešajā stāvā ir bibliotēka un katram bērnam pa istabai.

Kāpnes kā kopsaucējs


Fotogrāfs Raitis vēlāk teiks — sajūta esot pārāk sterila. Taču tieši tāpēc, ka manā mājā tā nav un nekad nebūs, jo man pietrūkst pacietības tik skurpulozam darbam, par šo interjeru patiešām jūsmoju. Mierīgs skandināvisks stils, racionāls plašums, viegli kopjamas virsmas, mēbeles un telpas, elegantas kāpnes, skaisti oriģināli gaismekļi, daudzi spoguļi, kas telpās rada dziļuma un plašuma iespaidu, — viss pārdomāts, ilgi meklēts, pamatīgi taisīts vai iegādāts. Bet galvenais — paša lolots un izveidots.

Mājastēvs uzsver, mājā laba siltumizolācija. Ziemā par to liecina jumts, uz kura nenokūst sniegs. Apsildāmās grīdas, dubultie logi, laba ventilācija. Par to, ka šajā mājā labi jūtas visi, liecina zaļais fikuss ēdamistabā. Henrijs apmīļo augu ar skatienu: "Gribējām to mest laukā. Neizdarīju to dabiskā slinkuma pēc. Drīz no plika zara augs sāka dzīt atvases. Tagad spēj tikai katru gadu apcirpt.

Top komentāri

Jānis
J
Orientēšanās jau nu gan ir viens no lētākajiem sporta viediem, nesaku, ka visvislētākais, bet par nedemokrātisku to nekādi nenosauksi. P.S. Ilgus gadus neesmu skrējis Magnētā, skrienu Meridiānā.
2
2
laikam laba "skaida" atlec no tās orientēšanās sacensību vadības :) :) :) , bet māja ja ne izcila, tad krietni labāka par vidējā latvieša gaumes izjūtu gan. par vietu ar var piekrist - apskaužama!
zz
z
Tur arii mana naudinja aizgaajusi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko