Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Par pienākumiem ģimenē un atbildību pret bērniem skolā jāstāsta jau pusaudžiem

Lai gan veidot ģimeni, laist pasaulē bērnus, audzināt tos abiem vecākiem kopā vai nepilnā ģimenē ir katra individuāla izvēle, tomēr, ņemot vērā dažādu nozaru speciālistu pausto, ka nepilnās ģimenes biežāk piemeklē sociālas un materiālas grūtības, tā ir arī pašvaldību un valsts atbildība – pievērst lielāku uzmanību nepilno ģimeņu atbalstam.

«Iemesli šādam lielam vientuļo vecāku skaitam ir dažādi, katras ģimenes situācija ir unikāla, piemēram, viens no cēloņiem varētu būt neprasme veidot ģimenē noturīgas un harmoniskas attiecības, risināt ģimenē radušos konfliktus, kā arī rūpēties par bērnu, novērst vardarbību ģimenē (neprasme savaldīt emocijas un risināt domstarpības miermīlīgā ceļā), bērna vai cita ģimenes locekļa invaliditāte vai funkcionālo traucējumu esamība, alkohola, narkotiku un azartspēļu atkarība,» Labklājības ministrijas speciālistu viedokli pauž ministrijas pārstāve Liene Užule.

Viņa norāda, ka tiešā veidā valsts nevar ietekmēt ģimeņu veidošanos, tomēr valdība centusies definēt instrumentus, ar kuriem varētu veicināt ģimenes saišu stiprināšanu un to neiziršanu, Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs 2011.–2017. gadam. Pamatnostādņu virsmērķis ir: veicināt ģimeņu nodibināšanu, stabilitāti, labklājību un sekmēt dzimstību, kā arī stiprināt laulības institūciju un tās vērtību sabiedrībā.

Patlaban pamatnostādnēs ietverto uzdevumu īstenošanai tiekot izstrādāts pasākumu plāns, kurā jau būšot noteiktas konkrētas aktivitātes. Šajā pasākumu kopumā būtu ietveramas aktivitātes ģimeņu, kuras nonākušas krīzes situācijā, atbalstam, piemēram, sniedzot bezmaksas psihologa konsultācijas un mediācijas pakalpojumus. Vienlaikus nepieciešams turpināt jau no pusaudžu vecuma izglītot par jautājumiem, kas saistīti ar pienākumiem un tiesībām, veidojot savu ģimeni, nostiprināt jauniešos atbildības apziņu pret pārējiem ģimenes locekļiem – bērniem un otru laulāto vai nereģistrētā kopdzīvē esošo personu –, nepieciešams turpināt izglītot topošos un esošos vecākus par bērna audzināšanas jautājumiem, harmonisku un nevardarbīgu attiecību veidošanu ģimenē, piemēram, organizējot ģimenēm īpašas atbalsta grupas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko