Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Pašmāju + citzemju = lieliska maltīte

Vasara ir pilnbriedā. Saule un lietus dārzos briedina kartupeļus, kabačus, bietes un burkānus. Ejot garām garšaugu dārziņam, atliek tikai pieskarties bazilikam, lai sagribētu vakarā uzēst tomātiņu ar bazilika lapiņu. Pirmais ražas rādītājs vienmēr ir tirgus. Kad tur parādās sezonas dārzeņi, augļi un ogas, tad drīz vien tie būs arī dārzā.

Tas pats attiecās uz meža veltēm. Par bargu naudu tiek tirgotas pirmās gailenes un mellenes. Viesnīcas Reval Hotel Elizabete restorāna šefpavārs Gints Aizupietis pats pirms nedēļas bija mežā un pārliecinājās, ka mellenes būs. Līs lietus, būs arī gailenes. Jāzina tikai vietas, kur tās meklēt. Tās nu gan katram ir savas!

Gints Aizupietis savās receptēs pašmāju meža un dārza veltes papildina arī ar citās zemēs augušajām. Asumam, lai savādāk. Kokosriekstu piens. Čili. Baklažāns. Šefpavāra izpildījumā melleņu deserts iegūst fantastisku garšu. Kādu? Ar austrumniecisku piesitienu! Katrs var pamēģināt pats to pagatavot. Ja ne, tad jāiet taujāt restorānā.

Svaigajām ogām nav atvēlēts ilgs laiks, tāpēc tās pilnvērtīgi jāizmanto, vispirms jau baudot svaigā veidā. Par skābu, par saldu? Mazliet saldējuma, putukrējuma, vaniļas krēma, kukosriekstu piena vai šokolādes ogām piešķirs svētku noskaņu, lai gan svaigus augļus un ogas pašus par sevi jau var uzskatīt par desertu.

***

Antipasti dārzeņu plate


Vajadzēs:

jebkurus dārzeņus:

papriku,

cukīni,

baklažānus,

saldos kartupeļus,

jaunos kartupeļus,

bietes,

ziedkāpostus,

tomātus u.c.,

sēnes,

olīveļļu

Visus dārzeņus rūpīgi nomazgā, viegli pasmērē ar eļļu un cep krāsnī +160 grādu temperatūrā, līdz tie gatavi. Dārzeņu gatavību laiku pa laikam pārbauda ar irbuli. Kad tie mīksti, ņem ārā. Pirmie būs gatavi cukīni, ziedkāposti, bet bietēm jācepas mazliet ilgāk. Sīpolus cep ar visu miziņu.

Dārzeņus atdzesē un griež šķēlēs. Pēc tam apcep (bez eļļas) uz grila un pārlej ar aizdaru.

Aizdaram vajadzēs:

Šalotes sīpolus (smalki sagrieztus),

ķiplokus,

kaperus,

saulē kaltētus tomātus,

vīna etiķi vai citrona sulu,

sāli un piparus,

dažādus kapātus zaļumus,

extra virgin olīveļļu

Visas mērces sastāvdaļas samaisa, līdz iegūst garšu, kas liekas tīkama. Tāpēc arī sastāvdaļas var mainīt un proporcijas variēt.

Pasniedz un dekorē ar zaļumiem.

Šis ēdiens lieliski derēs piknikā, dārza ballītē.

***

Grilēts cūkgaļas medaljons ar rosti kartupeļiem un sēņu sautējumu


Vajadzēs:

160 g kakla karbonādes,

120 g kartupeļu,

1/3 olas dzeltenuma,

dažādus zaļumus,

50 g sēņu (tagad gailenes, vēlāk baravikas)

sviestu,

zaļumus,

sāli un piparus

Gaļu cep uz grila un pēc tam krāsnī līdz tā gatava.

Kartupeļus sarīvē uz rupjas rīves. Masai pievieno pārējās sastāvdaļas, samaisa un cep uz pannas no abām pusēm līdz rosts (pankūka) kļūst zeltains.

Ja nepieciešams, to pabeidz cept krāsnī. Tā pagatavota kartupeļu pankūka nebūs blīva, bet gan kraukšķīga.

Sēnes (gailenes, baravikas) notīra un lēni sautē ar sviestu un zaļumiem, pievieno sāli un piparus.

Visu kārto uz šķīvja, klāt pievieno vienu tējkaroti bieza skābā krējuma, dekorē ar zaļumiem.

***

Melleņu kokosriekstu piena zupa


Vajadzēs:

1 glāzi melleņu,

1/3 glāzes cukura,

1 ēd.k. ūdens,

1/3 laima (miziņu un sulu)

kokosriekstu piena kārbiņa

Visu liek katliņā un vāra, līdz izkūst cukurs. Atdzesē un samaļ, tad izkāš caur sietu. Masai pievieno ½ glāzi kokosriekstu piena, samaisa (pagaršo, dažiem patīk saldāk, dažiem skābāk) un pasniedz. Dekorēt var ar mazliet saldo krējumu, rīvētām grauzdētu kokosriekstu skaidiņām, vaniļas mērci.

Šo desertu var arī nevārīt, bet gan mellenes likt blenderī svaigas un sajaukt ar sulu un cukuru, pēc tam pievienojot kokosriekstu pienu pēc garšas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko