Paaudžu paaudzēm zinātnieki uzskatīja, ka cilvēka mēle var izšķirt tikai četras garšas - saldu, skābu, sāļu un rūgtu. Pēc tam tika atklāta piektā garšas izjūta - unami jeb patīkamas garšas izjūta.
Taču tagad amerikāņu zinātnieki atklājuši mēles garšas kārpiņās ķīmiskus receptorus, kas atpazīst tauku molekulas.
Turklāt šie receptori cilvēkiem ir dažādi, kas var izskaidrot, kāpēc daži cilvēki lieto uzturā treknāku ēdienu.
Papildus garšas izjūtām visus pārējos ēdiena garšas aspektus nodrošina oža.
Vašingtonas universitātes medicīnas skolas zinātnieku komanda cer, ka viņu atklājumu var izmantot, lai palielinātu cilvēku jutību pret taukvielām ēdienā, kas palīdzētu cīnīties pret aptaukošanos.
Pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kuru mēlē ir vairāk jaunatklātie receptori CD36, daudz labāk konstatē taukvielu klātbūtni ēdienā.
Viņi atklājuši, ka cilvēkiem ir dažādas gēna, kas atbildīgs par CD36, variācijas, kā dēļ cilvēki atšķirīgi uztver taukvielas ēdienā.