Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sākam gatavoties Jāņu svinēšanai

Līdz vasaras saulgriežiem tikai nepilnas trīs nedēļas. Pēdējais laiks atkārtot līgodziesmas, iemācīties jaunas rotaļas un iziet Jāņu mācību. Reizi par visām reizēm iemācīties nopīt kārtīgu Jāņu vainagu un pagatavot gardumus, ar ko cienāt jāņabērnus. Kā to visu izdarīt?

Līgodziesmas šašliku vietā

Mēs, Dienas komanda, šonedēļ portālā atkal esam atvēruši īpašo Jāņu gaidīšanas sadaļu Piedzīvosim Jāņus! Ideja mācīt cilvēkiem Jāņu rituālus, meldiņus un rotaļas radās, kad pirms septiņiem gadiem redakcijā ieradās izmisusi Iļģu vadītāja Ilga Reizniece un teica — cik var latvieši Jāņos ēst šašlikus un uzskatīt, ka tā svin vasaras saulgriežus! Kopš tā laika Jāņu mācību izgājuši tūkstošiem cilvēku. Ir izdziedātas teju visas līgodziesmas. Pat Ilga Reizniece nezinot vairāk. Taču cilvēki uz nodarbībām nāk vēl un vēl. Tādēļ arī šogad būs Jāņu mācības. Tās vadīs Ilga Reizniece, kopas Skandinieki, Laiva un Budēļi.

Jāņu gardumi

Šogad jaunajā sadaļā Jāņu video skatieties Diena TV sižetus — ko Jāņu galdam piedāvā Dienas Virtuves gudrību slejas autore Biruta Ozola, pavāri Mārtiņš Sirmais, Kaspars Jansons (restorāns Bergs), Ivo Lamberts (Islande Hotel).

Savukārt gardo recepšu sadaļā jums ir iespēja pašiem apmainīties idejām garšīgu vasaras ēdienu gatavošanā. Ja arī jums ir savi "firmas" ēdieni, ko no sezonas produktiem mēdzat gatavot gan Jāņos, gan vispār vasarā, — neturiet sveci zem pūra, sūtiet tās mums! Tām nav jābūt autentiskām Jāņu siera vai alus receptēm, bet gan jebkuriem gardumiem, kas garšo pašiem, ko ēdot slavē radi un draugi. Piemēram, es pagājušajās brīvdienās ēdu māsas ceptu rabarberkūku, kas pati kusa mutē un lika rokai stiepties kūkas virzienā vēl un vēl. Lai arī drusku piedegusi, tā bija tik garšīga, ka teicu māsai, lai recepti sūta portālam. Taču viņa atbildēja — nevarot, tā ir Ilzes recepte. Tā kā abas Ilzi pazīstam kopš bērnības, jo mūsu vecāki ir ģimenes draugi, tad tagad atļaujos bez Ilzes ziņas nodot recepti jums. Jo šī kūka piestāv vasarai. Kad rabarberi vairs nebūs ēdami, tos varēs aizstāt ar zemenēm un citām dārza ogām.

V
ainagi un citi jaukumi

Šajā sadaļā Jāņu vainagus pīt māca žurnāla Mūsmājas ekspertes. Jāņu foto galerijā gaidām arī jūsu līgo vainaga foto! Kā saka Mūsmāju kolēģes — gribam uzzināt, vai tajā ir trejdeviņas zāles, varbūt tas ir sarkans rožu vainadziņš, bet varbūt tajā ir puišu zāles — suņuburkšķi un dadži?

Aicinām jūs portālā ievietot arī savu foto un video, kā top jūsu Jāņu mielasts, kādas dziesmas, Jāņus gaidot, svinot un aizvadot, dziedat? Kādas rotaļas izdejojat? Kāda saule Jāņu rītā spīd jūsu pusē?

***

Ilzes Ķikutes rabarberkūka

Vajag:

0,5 kg margarīna

7 olas

0,5 kg cukura

1 kg miltu

škipsniņu cepamā pulvera

1 pac. vaniļas cukura

rabarberus.

Margarīnu ar pusi cukura saputo. Pa vienam liek klāt olu dzeltenumus. Tad liek miltus, cepamo pulveri un taisa smilšu mīklu. Gatavu mīklu sadala uz pusēm. Vienu pusi izspaida pa pannu plānā kārtiņā, maliņas atstājot uz augšu. Pannā var ieklāt cepamo papīru. Tad griež rabarberus, cik vēlas. Pārber ar nelielu daudzumu cukura. Saputo olas baltumu ar atlikušo cukuru stingrās putās un pārklāj rabarberiem. Atlikušo mīklas daļu sadrupina virs olas baltuma. Šauj krāsnī un cep mērenā temperatūrā apmēram stundu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Piedzīvosim Jāņus!

Piedzīvosim Jāņus!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko