Ķirbis taču noteikti katram ir nolikts rezervei. Līdz pavasarim tas sažūs. Brīvdienās ir gana laika, lai kopīgi pagatavotu tādu savādāku maltīti un pēc tam sēdētu un skatītos Rīgas sargus, varbūt vērotu televizora ekrānā salūtu.
Vēl kas! Elvings Priedols iesaka uzmanību pievērst arī ēdienu krāsai. Sarkanbaltsarkans ir rosinošs. Tādā krāsā ir, piemēram, siļķe "kažokā", biešu borščs ar krējuma sauli, dzērveņu ķīselis ar mannas putru. Mazliet radošas fantāzijas, un - svētku noskaņa ir radīta.
***
Kokosriekstu deserts Millefeuille
Kokosriekstu cepumiem vajadzēs:
125 g kokosa skaidiņu
125 g cukura
2 olas
12 g sviesta
Visu samaisa viendabīgā masā, veido mazas lodītes, saplacina un cep zeltaini brūnas.
Vienai deserta porcijai būs vajadzīgi divi tādi cepumiņi
Maskarpones krēmam vajadzēs:
250 gr maskarpones siera
2 olu dzeltenumus
50 g cukura
50 g ūdens
Vāra sīrupu 1:1, karstu lej saputotos olu dzeltenumos, puto, kamēr atdziest. Olu masā iemaisa maskarpones sieru.
Ar konditorejas maisiņu spiež masu uz cepumiem. Vidū kārto sarkanās ogas - zemenes vai avenes. Virs masas uzliek otru cepumu un pašu virspusi atkal noformē ar krēmu un ogām.
***
Pildīti tomāti
2 personām vajadzēs:
divus tomātus
kūpinātu lasi
sīpolu
krējumu
biezpienu
rukolas salātu lapas
Divus vidēja lieluma tomātus noplaucē ar vārošu ūdeni. Tā būs vieglāk notīrīt miziņu. Nogriež tomātam "micīti". Uzmanīgi izdobj vidiņu ar sēkliņām.
Apakšējo, lielāko tomāta daļu piepilda ar kūpināta laša tartāru. Tas nozīmē smalki sakapātu kūpinātu lasi ar sarkanajiem sīpoliem. Masai pievieno nedaudz krējuma.
Šim pildījumam virsū liek biezpiena masu, kura iepriekš ir cītīgi izspaidīta (var iztrīt caur sietu), lai būtu viendabīga un sajaukta ar krējumu. Pārliek pāri tomāta cepurīti.
Pasniedz ar rukolas salātu lapām, dekorē ar nomizotajām tomāta miziņām kuras apceptas lielā eļļas daudzumā (fritīrā).
***
Stirnas gaļas sautējums ar sarkanajiem kāpostiem
2 personām vajadzēs:
stirnas gaļu
sīpolus
burkānus
seleriju
cukini
sāli, cukuru un piparus
olas
kartupeļus
sarkanos kāpostus
apelsīnu un ābolu sulu
garšvielas - kanēli, krustnagliņas, lauru lapas
Stirnas gaļu sagriež kubiņos. Tos apcep uz pannas kopā ar sīpoliem un burkāniem.
Uz pusēm pārgriež nelielu ķirbi, izgrebj mīkstumu.
Izgrebtā ķirbī liek gaļu un pievieno seleriju, sāli un piparus, kā arī burkānus, cukini, pastinaku. Katrs pēc savas gaumes.
Liek cepeškrāsnī un +200 grādu temperatūrā cep apmēram 30 minūtes.
Pasniedzam ar sautētiem sarkanajiem kāpostiem. Sarīvētus sarkanos kāpostus sautē ar ābolu un apelsīnu sulu, kam pievienotas krustnagliņas, kanēlis, laurlapas, cukurs.
Klāt garšos arī kartupeļu ripas (kroketes). Sarīvētam kartupelim un izspaidītam vārītam kartupelim pievieno sāli, piparus un olu. No gatavās masas gatavo kotletītes, cep no abām pusēm zeltainas un pēc tam vēl pacep krāsnī līdz gatavībai.