Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Silta zupa vēsam laikam

Aukstā laikā vislabāk sasilda silts šķidrums vēderā. Vai nu šņabis, vai zupas. Paldies Dievam, lielākā daļa cilvēku dod priekšroku zupām. Kāpostu zupa, grūbu zupa, biešu zupa - tās latviešiem pazīstamas no bērnības.

Ar ko sasildās itāļi? Devāmies uz Jūrmalu, uz pieczvaigžņu viesnīcas Baltic Beach Hotel itāļu restorānu Il Sole, kur zupas apskatīšanai mums sagatavoja šefpavāre Oļesja Kisļicka. Spriežot pēc receptēm - sarežģītas, bet, ja ieskatās, šos ēdienus var pagatavot arī mājās, ja vien ir vēlēšanās un mazliet ķēriena uz gatavošanu. Turklāt dažu labu neparastāku itāļu ēdiena sastāvdaļu var aizstāt ar vienkāršāku, no citas vispār var atteikties. Oļesja apgalvo, ka no tādas pārdrošas rīcības zupas garša nemainoties. Viņa mudina - eksperimentējiet, es jums dodu makšķeri, lomu velciet paši!

***

Zupa ar jūras veltēm

VAJADZĒS:

75 g laša filejas

50 g jūras ķemmīšu

60 g svaiga langusta

40 g anšovu

55 g zaļo gliemeņu

nedaudz tīģergarneļu

50 g baltvīna

75 g tomātu mērces

200 g zivju buljona

svaigu rozmarīnu, kaperus, olīveļļu, sviestu, pētersīļus, svaigu baziliku, šalotes sīpolu

Uz pannas uzlej olīveļļu, liek cepties smalki sagrieztus anšovus (vislabāk derētu anšovi sojas eļļā, bet var būt jebkuri citi), kaperus, šalotes sīpolu, ķiplokus. Pēc piecām minūtēm pievieno visus jūras produktus. Pielej baltvīnu, pievieno tomātus savā sulā, zivju buljonu, garšvielas un sviestu.

Vāra piecas minūtes.

Pasniedz izrotātu ar baziliku.

***

Baraviku zupa

VAJADZĒS:

120 g saldētu baraviku

svaigus šalotes sīpolus

ķiplokus, burkānus

kartupeļus

olīveļļu

trifeļu eļļu

timiānu

pētersīļus

vistas buljonu

Olīveļļā apcep sīpolus kopā ar burkāniem.

Atsevišķi apcep kartupeļus, pēc tam pievieno sēnes un jau apceptos burkānus ar sīpoliem, pievieno timiānu un sāli.

Pievieno vistas buljonu un vāra, kamēr zupa gatava.

Ja vēlaties zupai piešķirt rozīnīti, pasniedzot gatavo virumu, uzpiliniet tai trifeļu eļļu (nopērkama lielveikalā mc2). Bet zupai nebūs ne vainas, ja iztiksiet bez šīs eļļas.

***

Zupa ar pupiņām, bekonu un Faggoli pastu

VAJADZĒS:

30 g cauraugušas cūkas krūtiņas vai bekona

20 g makaronu Faggoli

30 g balto konservēto pupiņu

šalotes sīpolu, ķiplokus tomātus savā sulā, pētersīļus, rozmarīnu, olīveļļu

sāli, cukuru, asos piparus pēc garšas

Olīveļļā apcep šalotes sīpolu ar bekonu, pētersīļiem un rozmarīnu. Tad pievieno tomātus savā sulā, kas sasmalcināti blenderī, asos piparus, sāli, cukuru, pupiņas.

Atsevišķi vāra Faggoli pastu, līdz tā gatava.

Pastu pievieno zupai, visu kopā vāra piecas minūtes, kamēr zupa gatava.

Zupu pasniedz izrotātu ar rozmarīna zariņiem.

***

Zupa ar lēcām, mīdijām, tīģergarnelēm un kalmāriem

1 personai VAJADZĒS:

20 g sarkano lēcu

20 g tumši zaļo lēcu

20 g brendija Waterloo

50 g baltvīna

45 g zaļo gliemeņu

40 g tīģergarneļu

60 g svaiga kalmāra

150 g dārzeņu buljona

tomātus savā sulā, svaigu rozmarīnu, rupjo sāli, melnos piparus, svaigus šalotes sīpolus, cukuru, burkānus

Uz pannas olīveļļā apcep burkānus un šalotes sīpolus kopā ar rozmarīnu. Pievieno zaļās lēcas, tomātus savā sulā, baltvīnu un brendiju, pēc tam pievieno sāli, nedaudz cukura, asos piparus, buljonu un vāra, līdz lēcas ir gatavas.

Atsevišķi liek vārīties sarkanās lēcas, tās vāra, līdz gatavas.

Gatavo sacepumu ar zaļajām lēcām sasmalcina blenderī, pievieno gatavajām sarkanajām lēcām, vāra 10 minūšu, pēc tam pievieno visus pārējos jūras produktus un vāra vēl piecas minūtes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko