Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Svarīgi ne tikai garšīgi pagatavot ēdienu, bet arī to smeķīgi pasniegt galdā

Kad restorāna Kaļķu vārti pavārs Raimonds Zommers fotografēšanai liek galdā daiļi sakārtotu un izrotātu ēdienu, aizmirstas, ka mājās tikko paēstas sātīgas brokastis. Taču, kad viņš otrajam ēdienam šķīvja vietā noliek kārtīgu pelēko Latvijas akmeni un uz tā kārto ceptu līni un ēdiena piedevas, satrūkstos — vai ēdiens tā tiek pasniegts arī restorāna Kaļķu vārti apmeklētājiem?

Raimonds smej: "Protams, un neviens vēl nav sūdzējies. Gluži otrādi, daudzi apgalvo, ka pusdienas esot bijušas kā gards piedzīvojums." Iedomājos, ka brīvdienās mājās ģimenes locekļus tā var pārsteigt ar netradicionālām pusdienām. Protams, tāpēc ne nu gluži vecpilsētas bruģakmeni būtu jānes uz mājām. Jādomā radoši, jāfantazē.

Es domāju, balta porcelāna šķīvja vietā pārmaiņas pēc var likt, piemēram, greznas flīzītes, stikla gaļas dēlīšus vai tamlīdzīgus priekšmetus.

***

Cepts līnis ar seleriju biezeni un skābeņu mērci

4 personām VAJADZĒS: 2 līņus, 1 selerijas sakni, 1 l piena, 1 sauju spinātu, 200 ml biolakto jogurta, 1 sauju skābeņu, 2 burkānus, 10 sparģeļus, 100 g Horasānas kviešu (var aizstāt ar parastiem kviešiem), sāli, piparus

Fileju atdala no asakām, apsāla un sapiparo. Iekšā ievieto spinātus, ietin folijā un liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 10 min. Selerijas sakni sagriež mazos gabalos, pārlej ar pienu un vāra, kamēr sakne mīksta. Tad pienu nolej, saknei pievieno sāli un piparus un visu sablenderē. Kviešus pārlej ar aukstu ūdeni, pieber sāli un liek vārīties, līdz graudi gatavi. Sparģeļus un burkānus sagriež mazos gabaliņos, ieber vārošā sālsūdenī, kam pievienots sviests. Vāra aptuveni trīs min., notecina un kārto pasniegšanai.

Jogurtam pievieno cukuru, sāli un iecilā smalki sagrieztas skābenes — mērce gatava.

***

Putoti rabarberi ar zemeņu želeju un šampanieša mērci

4 personām VAJADZĒS: 2 ēd.k. rabarberu ievārījuma, 2 olas, 160 ml cukura sīrupa (vārīta attiecībā 2:1), 20 g želatīna, 1/2 citrona, 1 rabarbera kātu, 200 ml šampanieša, 3 ēd.k. cukura, piparmētru zariņu

Uzvāra cukura sīrupu (līdz pirmajam burbulim). Uzputo olas baltumu, tad karstu sīrupu un rabarberu ievārījumu lēnām lej olas baltumā. Maisa, kamēr masa sastingst.

Zemenes sablenderē ar cukuru un izberž caur sietu, iegūstot zemeņu biezsulu. Tai pievieno uzbriedinātu izkausētu želatīnu un ļauj masai sastingt.

Šampanietim pievieno cukuru un uz maigas uguns novāra 1/2 šķidruma. Kad mērce atdzisīs, tā iegūs biezu konsistenci.

Citronu izfilē un saplūc pa šķiedrām.

Visu kārto uz šķīvja. Var pasniegt ar piena putām (pienu uzsilda, iemet ledu un uzputo) vai ar glāzi auksta piena.

***

Kazas siers ar rupjmaizi un kūpinātu foreli

4 personām VAJADZĒS: 4 rupjmaizes (ar ķirbju sēklām) šķēles, 4 ēd.k kazas siera, sauju avotkrešu, foreli, ķirbju eļļu

Avotkreses sablenderē, sajauc ar kazas sieru un izberž caur sietu, lai masa kļūtu viendabīga. Tad to liek formā un ļauj aukstumā nedaudz sastingt.

Auksti kūpinātu foreli atdala no asakām un sasaldē. Pēc tam to sarīvē uz smalkas rīves. Rupjmaizi sagriež četrkantainos gabaliņos. Visu daiļi kārto uz šķīvja un rotā ar avotkreses zariņu un ķirbju eļļas pilieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko