Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba Figūras Draugi uztura speciāliste uzsver, ka viena no tipiskākajām kļūdām ir rūpēties par savu veselību jau pie smagām saslimšanām, nevis preventīvi domāt un ieviest ieradumus, lai kopumā slimotu mazāk. Kā viens no galvenajiem labas pašsajūtas priekšnoteikumiem ir sabalansēts uzturs. Turpina I. Pūce:
"Diemžēl
jāatzīst, ka Latvijā uztura nozīme kopējam veselības stāvoklim
netiek novērtēta. Tomēr jāņem vērā, ka pasaules statistika vēsta
pretējo - pareizs un regulārs uzturs ir nepārprotams ieguldījums
savai veselībai. Tā vietā, lai cīnītos ar sekām,
kas ir dārgs un sāpīgs process, katram pašam un valstij kopumā
ir jāatbild, kādi pasākumi ikdienā
tiek veikti, lai es NESASLIMTU. Savai veselībai ir jābūt spēcīgākajai
motivācijai mainīt līdzšinējos paradumus un domāt par savu pašsajūtu
ilgtermiņā."
Sabalansēts uzturs – regulāras maltītes. Rekomendē vadīties pēc saules un mēness
Eksperte norāda, ka veselīgam dzīvesveidam ir svarīgs regulārs ēšanas režīms, kā arī katrai ēdienreizei un tās laikam ieteicamie produkti atkarībā no diennakts stundas, kad tiek ieturēta ēdienreize. I. Pūce iesaka vadīties pēc saules un mēness laika:
"Saulei piemīt vīrišķā (jaņ) enerģija, un tās spēks ir nepieciešams, lai pārstrādātu tādus produktus kā ogļhidrātus, pākšaugus un olbaltumvielas, kas pēc savas struktūras ir daudz blīvāki un ilgtermiņā dod lielāku sāta sajūtu. Tāpēc tos būtu jālieto dienas laikā, kad saule ir zenītā, piemēram, laikā no pulksten 11.00 – 14.00. Ja tos lieto pēc saules rieta, tie sliktāk pārstrādājas un veido tauku uzkrājumus vai rada sliktu pašsajūtu.
Savukārt mēness ir apveltīts ar sievišķo (iņ) enerģiju, tāpēc laikā, kad saules nav, uzturā būtu jālieto produkti, kas prasa mazāku pārstrādes aktivitāti un ir "ūdeņaināki" pēc savas uzbūves. Tie ir, piemēram, visi piena produkti, augļi, dārzeņi, kas dos ne tikai enerģiju, bet veiks pastiprinātu attīrīšanas un atveseļošanas funkciju."
Tāpat eksperte norāda, ka katram, kurš grib ievērot veselīgu dzīvesveidu, pirmkārt, ir jāatbild uz trīs vienkāršiem jautājumiem: ko, kad un kā ēdam? Atbildot uz pirmo jautājumu – ko?, tad katru dienu jāizvēlas trīs ēdienreižu varianti. Tikai ēdot brokastis, pusdienas un vakariņas organisms saņems visas nepieciešamās uzturvielas, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas.
"Ja
mēs visi būtu vegāni, tad varētu
ēst no rīta līdz vakaram, bet tā kā uzturā tiek lietoti arī cilvēka
radīti – kultivēti un iegūti produkti, piemēram, maize, kartupeļi,
gaļa, zivis utt., kas prasa papildus piepūli gremošanas procesā,
tad nepieciešama palīdzība no malas enerģijas ziņā, un to visu
veic saules klātbūtne, precīzāk – izvēlētais ēšanas laiks.
Tieši tāpēc jautājums – kad ēst? – ir otrs svarīgākais katram,
kas iecerējis rūpēties par savu veselību un -
regulēt savu svaru! Katrai ēdienreizei jāatvēl
vismaz 20 minūtes. Kārtīgi jāsakošļā katrs kumoss, tā
atvieglojot ēdiena pārstrādi un samazinot smaguma un vēdera pūšanās
sajūtu," piebilst I. Pūce.