Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pieredzējušu Latvijas hokeja līdzjutēju TOP 10 fanošanas padomi

Aptaujas* rezultāti liecina, ka šogad 58% iedzīvotāju jūt līdzi Latvijas hokeja izlasei kopā ar ģimenēm, katrs trešais fano kopā ar draugiem, bet 7% aptaujāto – kopā ar darba kolēģiem. Lai stiprinātu fanošanas tradīcijas, mobilo sakaru operators BITE un Latvijas Hokeja federācija (LHF) sadarbībā ar pieredzējušiem hokeja līdzjutējiem ir apkopojuši desmit "zelta padomus", kā fanot veiksmīgāk.

Hokeja fani arī atzīst, ka nereti pakārto Latvijas hokeja izlases spēlēm Pasaules čempionātā hokejā savu ikdienu. Piemēram, katrs otrais norāda, ka hokeja dēļ ir atcēlis vai pārcēlis dažādus darbus un pasākumus, tostarp darba sapulces un tikšanās, katrs desmitais uz čempionāta laiku ir formējis atvaļinājumu, bet 2% aptaujāto – slimības lapu.

"Pateicoties mūsu, hokeja līdzjutēju, aktivitātēm, Latvijā fanošana par hokeju ir kļuvusi par stabilu kopā būšanas tradīciju, kas ar katru gadu kļūst aizvien spēcīgāka, jo nav noslēpums, ka hokeja īstais spēks slēpjas komandas vienotībā, kaislīgajā līdzjutēju atbalstā un kopējā ticībā uzvarai. Bez līdzjutējiem un viņu atbalsta nav hokeja un otrādi, jo tikai kopīgiem spēkiem mēs varam sasniegt aizvien jaunas virsotnes. Tas ir mūsu #kopāspēks!" uzsver BITES vadītājs Kaspars Buls.

Līdzīgās domās ir ilggadējs hokeja līdzjutējs Dinārs Kvedovs. Viņš norāda, ka fanu atbalsts hokejistiem spēļu laikā ir ļoti svarīgs, jo ne velti fani tiek uzskatīti par sesto laukuma spēlētāju. Tieši tāpēc fanošana ir ļoti atbildīgs darbs. Vienlaikus tas ir arī diezgan smags darbs, kas prasa lielu enerģiju, jo hokeja spēles ilgst līdz pat trim stundām.

Tāpēc, apkopojot pieredzējušu hokeja fanu pieredzi un novērojumus, BITE un LHF piedāvā desmit noderīgus padomus, kā veiksmīgāk aizvadīt lielo hokeja fanošanas maratonu, kas tradicionāli norisinās maijā, kad notiek cīņas par pasaules hokeja čempionu titulu, kurās piedalās arī Latvijas hokeja izlase.

  1. Fano ar draugiem, radiem un ģimeni, jo kopā uzvaras ir saldākas, bet zaudējumi mazāk sāpīgi – #kopāspēks!
     
  2. Sāc dienu ar sātīgām čempiona brokastīm, jo fanošana prasa daudz enerģijas.
     
  3. Uzlādē savu mobilo telefonu, jo #lielfana dzīvē hokejs ir 24/7. Tieši tā – viedtālrunis mūsdienās ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā sekot līdzi hokeja aktualitātēm jebkurā vietā un laikā, tostarp skatīties spēļu tiešraides. Tāpēc pieredzējuši fani laikā, kad norisinās Pasaules čempionāts hokejā, nešķiras no telefona lādētāja vai nēsā līdzi tā dēvētos brīvdabas lādētājus.
     
  4. Fano ne tikai dzīvē, bet arī sociālajos tīklos. Lieto mirkļbirkas #kopāspēks un #lielfans.
     
  5. Decibeliem ir nozīme, tādēļ skaļa balss, bungas, taure vai tarkšķis ir neatņemama fanu atribūtikas sastāvdaļa. Runājot par bungām, Kvedovs norāda, ka tās šobrīd aktīvi izmanto ne tikai Latvijas hokeja fani – gadu gaitā bungas kļuvušas par neatņemamu fanošanas palīglīdzekli daudzu pasaules hokeja valstsvienību fanu vidū. Tomēr Latvijas hokeja fani tās izmantojot visprasmīgāk, jo fano no sirds!
     
  6. Fano spilgti! Hokeja faniem piestāv krāsainas sejas, hokeja krekli un krāšņi aksesuāri.
     
  7. Nekavē spēlēs! Nekas nav svarīgāks par hokeju. Savu ikdienu pakārto spēļu laikiem, nevis otrādi.
     
  8. Rituāli ir svarīgi! Ja esi darījis kaut ko īpašu un Latvijas hokeja izlase uzvarēja, dari to arī turpmāk. Pieredzējuši fani atzīst, ka viņiem ir daudz un dažādi ar fanošanu saistīti rituāli. Vieni uz Latvijas hokeja izlases spēlēm velk īpašas veiksmes zeķes vai kreklu, kamēr citi veiksmes pievilināšanai spēļu laikā rībina ar bungām īpašu ritmu, ievēro noteiktu dienas kārtību vai nēsā kabatā zaķa pēdas gatavotu amuletu, kuru ieviesa senie ķelti, bet ir adaptējušas daudzu pasaules tautas, u.tml.
     
  9.  Visas spēles laikā dziedi hokeja dziesmas un saukļus. Jo skaļāka dziesma, jo ilgāk ripa turas pretinieka laukuma pusē! Lai gan eksistē daudz un dažādas Latvijas hokejistu atbalstam veltītas dziesmas, pieredzējuši fani norāda, ka īsteniem hokeja faniem ir jāzina tikai dažas, piemēram, Ai, jel, manu vieglu prātu, Kad mēness jūrā krīt un Dar`, ko var, dar`, ko var, Latvijai ir jāuzvar. Pēdējai pietiekot tikai ar piedziedājumu.
     
  10. Komandai tu esi vajadzīgs, jo īpaši pēc zaudējumiem. Tāpēc atbalsti hokejistus vienmēr un visur!

* Interneta aptauju Lielā hokeja fanošanas mēneša ietvaros veica BITE un LHF sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat Latvija. Aptauja īstenota laikā no 2018. gada 10. līdz 16. aprīlim, aptaujājot 736 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko