Vasaras garos, gaišos un skaistos vakarus visbiežāk pavadām ārā. Piedāvāju dažas receptes našķiem, ko ērti var iesaiņot līdzi ņemšanai uz grilēšanas vai piknikošanas vietu. Načo uzkoda līdzi jāņem ar visu panniņu. Tiem, kas nezina, paskaidrošu – načo ir nedaudz sālīti apaļas formas kukurūzas čipsi. Piemēroti apcepšanai cepeškrāsnī un lieliski garšo ar aukstu dip (pupiņu, tomātu, jogurta, gvakamoli) mērci.
Dārzeņu pīrāgā, ja vēlaties, dārzeņu vietā varat pildīt kūpinātu cauraudzīti, tad tas garšos pēc tradicionāliem speķa pīrāgiem, tikai gatavošana nav tik sarežģīta.
Rabarberkūka ir vienkārši burvīga. Sulīga un ātri pagatavojama.
Dārzeņu pīrāgs
Sastāvdaļas:
- 4 plāksnes kārtainās mīklas,
- 50 g labi kūstoša siera,
- 50 g svaigā siera,
- 1 ola,
- 200 g sagrieztu dārzeņu (paprika, cukīni, sīpoli),
- sauja sakapātu zaļumu (pētersīļi, lociņi),
- sāls,
- pipari,
- eļļa apcepšanai
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
Darba virsmu pārkaisa ar miltiem.
Izvēlētos dārzeņus notīra un sagriež. Sieru sarīvē.
Pannā uz plīts uzkarsē eļļu un viegli apcep cietākos dārzeņus – sīpolus, papriku. Maisot cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Ja izmanto cukīni, to neapcep.
Mīklas plāksnes mazliet atlaidina, malas salipina kopā un mīklu viegli izrullē paplatā taisnstūrī.
Dārzeņus sajauc kopā ar svaigo sieru, rīvētu sieru, sāli, pipariem.
Ar šo maisījumu pārziež mīklu, gar vienu malu atstājot pirksta platuma malu brīvu.
Mīklu sarullē rullī, brīvo malu kārtīgi piespiežot un salipinot pie ruļļa.
Cepamplāti izklāj ar cepamo papīru, mīklas rulli uzmanīgi pārliek uz plāts un izkārto plāts formā.
Mīklu pārziež ar sakulto olu. Liek krāsnī un cep 20–25 minūtes, līdz dārzeņi mīksti un mīkla zeltaini brūna.
Ēd siltu vai atdzisušu
Siltā uzkoda ar načo čipsiem
Sastāvdaļas:
- 1 iepakojums načo čipsu,
- 1 liels sarkanais sīpols,
- 1 parastais sīpols,
- 2 gatavi tomāti,
- 1 bundžiņa (400 g) konservētas kukurūzas,
- 150 g labi kūstoša siera,
- 1 konservēts halapenjo pipars,
- 1 paprika,
- 200 g maltās gaļas,
- 3 daivas ķiploka,
- eļļa apcepšanai
Dārzeņus notīra un sagriež mazos gabaliņos.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Pannā uzkarsē eļļu, apcep tajā parasto sīpolu un ķiploku, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
Pannā pievieno malto gaļu un turpina maisot cept apmēram 7 minūtes. Pievieno gabaliņos sagrieztu halapenjo piparu.
Malto gaļu liek karstumizturīgā traukā, virsū liek sagriezto sīpolu, tomātus, papriku, kukurūzu.
Pāri pārliek un viegli dārzeņos iemaisa načo čipsus.
Visu pārkaisa ar sarīvētu sieru un cep krāsnī apmēram 15 minūšu.
Pasniedz uzreiz karstus vai nedaudz atdzisušus.
Sezonas pēdējā rabarberkūka
Sastāvdaļas:
- 300 g smilšu mīklas,
- 70 g sviesta + mazliet kūkas formas ieziešanai,
- 4 rabarberu kāti,
- 2 ēd. k. brūnā cukura,
- 2 ēd. k. mannas,
- 1/2 tējk. malta kanēļa,
- 1 ola pārziešanai
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem.
2. No saldētavas izņem mīklu, atlaidina un sadala divās daļās. No pirmās daļas izrullē apli, ar kuru var nosegt kūkas formas pamatni un izveidot nelielas sieniņas.
3. Ieziež kūkas formu ar sviestu un ieklāj tajā mīklu.
4. Sviestu izkausē un noliek malā.
5. Samaisa cukuru ar kanēli.
6. Nomizo rabarberus, sagriež gabaliņos.
7. Sagatavotajā formā saber rabarberus, veidojot kaudzīti. Rabarberiem pārber mannu, cukura un kanēļa maisījumu un pārlej izkausēto sviestu.
8. No otras mīklas puses izrullē apli, ar ko nosegt rabarberus. Uzklāj mīklu rabarberiem un abus apļus rūpīgi saspiež, saloka kopā, lai rabarberi būtu pilnībā ietīti mīklā. Pīrāga virspusē krusteniski iegriež ar nazi, lai, rabarberiem cepoties, tvaiks tiek laukā un neplēš mīklu.
9. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 35 minūtes, līdz kūka kļūst zeltaini brūna.