Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VIDEO: Dažādu jomu profesionāļi Latvijā pieņem izaicinājumu un samainās profesijām

Pasaules Ekonomikas forums paredz – mūsdienu jaunieši dzīves laikā mainīs profesijas vismaz septiņas reizes, turklāt piecas no šīm profesijām vēl nemaz neeksistē. Lai noskaidrotu tās prasmes, kas palīdz apgūt jaunu profesiju un būt konkurētspējīgiem mūsdienu mainīgajā biznesa vidē, četri savas jomas profesionāļi pieņēma Swedbank skolu programmas Dzīvei gatavs izaicinājumu un iejutās sev pavisam neierastā profesijā. Kā profesionāļiem veicies izaicinājumā un ko no tā var mācīties mūsdienu jaunieši, skaties video sērijā Vai dzīvei gatavs?.

Viens no Latvijā vadošajiem dermatologiem, Derma Clinic Riga vadītājs Dr. Raimonds Karls uz dienu samainījies ar profesiju ar Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic pilotu Ģirtu Naļivaiko, bet start-up Vividly izpilddirektore Gunita Kuļikovska – ar Iespējamās misijas ekonomikas skolotāju Antoņinu Ņenaševu. Dienas laikā profesionāļi veica vairākus uzdevumus, sākot ar pacienta pieņemšanu pie ārsta un lidmašīnas nosēdināšanu un beidzot ar ekonomikas stundas vadīšanu skolēniem un uzņēmuma prezentāciju investoriem.

No dermatologa par pilotu
Dermatologs Dr. Raimonds Karls izaicinājuma laikā uz vienu dienu kļuva par pilotu. Kā saka pats Dr. Karls: "Dermatologa un pilota profesijā ir arī kopīgas lietas – tā ir punktualitāte un precizitāte. Šodien man palīdzēja spēja koncentrēties uz būtiskāko, kā arī dažos mirkļos intuitīvi sajust, kā pareizāk rīkoties."

No start-up vadītājas par skolotāju
Jaunuzņēmuma Vividly izpilddirektore Gunita Kuļikovska iejutās ekonomikas skolotājas Antoņinas Ņenaševas ādā, pārņemot skolotājas pienākumus veselas dienas garumā. "Darba struktūra ir ļoti līdzīga, tikai auditorija ir cita!" – saka Gunita. Viņasprāt, veiksmīgi vadīt ekonomikas stundu viņai palīdzēja tieši prasme strukturēt informāciju, empātija, prezentācijas spējas un prasme iesaistīt.

No ekonomikas skolotājas par start-up vadītāju
Antoņina Ņenaševa ikdiena ir ekonomikas skolotāja, taču izaicinājumā uz dienu kļuva par start-up vadītāju. Šajā dienā viņai bija jāizpilda vairāki uzdevumi, kurus ikdienā veic jaunuzņēmuma vadītāja. Prasme strādāt komandā, tehnoloģiju lietpratība un atvērtība pārmaiņām – šīs 21. gadsimta prasmes palīdz pielāgoties neierastā situācijā.

No pilota par dermatologu
Nacionālās lidsabiedrības airBaltic pilots Ģirts Naļivaiko izaicinājuma dienā kļuva par dermatologu. "Ir jāprot ātri pielāgoties. Katrā situācijā, tāpat kā lidošanā, galamērķis katru reizi mazliet atšķiras, taču ir daudz un dažādi faktori, kas ietekmē lidojumu. Tāpat ir ar pacientiem – katra situācija ir citādāka, un ir jāspēj pielāgoties. Ir jābūt ļoti atbildīgam, nosvērtam un mierīgam. Viss ir jādara pa solīšiem – precīzi un pareizi". Kā svarīgas īpašības, kas palīdz pielāgoties mainīgā vidē, Ģirts min stresa noturību, spēju mācīties, koncentrēšanās spējas un spēju saskatīt kopainu.

Swedbank skolu programma Dzīvei gatavs ļauj jauniešiem attīstīt 21. gadsimta prasmes un palīdz atbildēt uz jauniešu jautājumu "Kur skolas zināšanas man noderēs reālajā dzīvē?". Swedbank lektori, vadot mācību stundas Latvijas skolās, ar praktiskiem uzdevumiem no bankas ikdienas cenšas mazināt plaisu starp skolu un reālo, profesionālo dzīvi, ko kā problēmu norāda gan nozares eksperti, gan paši skolēni un viņu vecāki. Vidusskolēniem šajās stundās ir iespēja kļūt gan par vērtspapīru brokeriem, gan kredītspeciālistiem, gan arī iejusties citās finanšu profesijās. Skolu programmai Dzīvei gatavs pieteikties iespējams www.dziveigatavs.lv .

Top komentāri

krams
k
Pasaules Ekonomikas forums paredz-tikai paredz, bet muļķu zemē sen jau notiek! Veterinārs var kļūt par aizsardzības ministru, no vida var kļūt par VDEaVāk vadītāju. Bet lai bērnam dupsi noslaucītu- tur ir vajadzīga augstākā pedagoģiskā!
idiotšovs
i
Priekšlikums idiotšovmeņiem profesiju mainītājiem - jūs visi reāli sēdēsiet lidmašīnā, bet es mēģināšu to nosēdināt, ar tālvadību, protams. Ja man neizdosies - selavī :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko