Šīs receptes ir piemērs tam, ka arī bez cukura un sāls var pagatavot veselīgus, aromātiskus, labiem garšu salikumiem bagātus ēdienus. Receptēs ir tas, kas man ēdienā patīk visvairāk – vieglums un garšaugi. Turklāt divi no tiem – ingvers un koriandrs (kinza) – personīgi man ir mīļākās garšvielas.
Pupiņu un bekona zupa
Sastāvdaļas: 2 tējk. olīveļļas, 1 sarkanais sīpols, 2 selerija kāti, 2 ķiploka daiviņas, 100 g bekona, 400 g bundža sakapātu tomātu, 750 ml ūdens, 400 g bundža jauktu pupiņu, 100 g spinātu, 2 ēdamk. sakapātu pētersīļu, 2 tējk. sarīvētas citrona miziņas
1. Sarkano sīpolu notīra un sakapā. Selerijas kātus nomazgā un sakapā. Ķiplokdaivas saspiež. Bekona šķēles sakapā.
2. Sakarsē eļļu vidēji lielā katlā uz vidējas liesmas. Pievieno sīpolu un seleriju un cep maisot 6 minūtes. Pievieno ķiplokus un cep maisot 1 minūti. Pievieno bekonu un cep maisot 5 minūtes, līdz bekons kraukšķīgs.
3. Pievieno tomātus un ūdeni, uzvāra un samazina liesmu. Vāra daļēji segtu 15 minūtes. Pievieno pupiņas un vāra daļēji segtu 10 minūtes.
4. Pievieno spinātus un vāra pāris minūtes. Pievieno piparus pēc garšas.
5. Mazā bļodiņā sajauc pētersīļus un citrona miziņu. Lej zupu bļodiņās un dekorē ar pētersīļiem un citrona miziņu.
Liellopa gaļas salāti Taizemes gaumē
Sastāvdaļas: 400 g liellopa filejas, 250 g ķirštomātu, 1 garais gurķis, 2 sarkanie sīpoli, buntīte kinzas, 2 sarkanie čili pipari, augu eļļa, sauja zaļo salātu pēc izvēles; mērcei: 75 ml saldās čili mērces, 2 laimi, 1 ēdamk. rīsu etiķa, 1 ēdamk. zivju mērces, 2 tējk. brūnā cukura
1. Sagriež fileju ļoti plānās šķēlēs. Ķirštomātus pārgriež uz pusēm. Sīpolus notīra un plāni sašķēlē. Čili pipariem izņem sēklas un smalki sakapā. No laimiem izspiež sulu, miziņu norīvē.
2. Sakarsē voka vai parasto pannu. Uzlej filejas šķēlēm dažus pilienus eļļas un sajauc.
3. Cep pa saujai 3–4 minūtes, līdz brūnas. Izņem no pannas un pārklāj ar foliju.
4. Lielā bļodā sajauc tomātus, gurķi, šalotes sīpolus, kinzu un čili piparu.
5. Maisa uzlējumu, līdz cukurs izkusis. Iejauc salātos līdz ar filejas šķēlēm.
Cepti rīsi
Sastāvdaļas: 2 tējk. augu eļļas, 2 tējk. sarīvēta svaiga ingvera saknes, 4 pavasara sīpoli, sauja zaļo zirnīšu, 1 sarkanais saldais pipars, ceturtā daļa sarkanā kāposta galviņas, 200 g vārītas vistas filejas, 500 g rīsu, 1 ēdamk. sojas mērces, 1 ēdamk. zivju mērces, 1 sarkanais čili pipars, zaļumi pārkaisīšanai
1. Pavasara sīpoliņus plāni sašķēlē. Saldajam piparam izņem sēklas, sakapā. Kāpostu sarīvē. Vistas fileju sasmalcina. Rīsus novāra. Čili piparam izņem sēklas, sakapā.
2. Voka vai citā pannā sakarsē eļļu un cep maisot ingveru un sīpolus 1 minūti. Pievieno kāpostus un saldo piparu un cep maisot pāris minūtes. Iemaisa zaļos zirnīšus.
3. Pievieno gaļu un karsē maisot 1 minūti. Pievieno rīsus un karsē maisot 1 minūti. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.