Sācies gada skaistākais laiks – zemenes jau kādu laiku varam ēst, cik nu vien var iedabūt iekšā, arī pirmie pašmāju ķirši dārzos ienākušies. Vispirms tie, protams, jāēd svaigā veidā. Pēc tam jācep kūkās. Iesaku izmēģināt zemeņu tiramisu (oriģinālo, ar kafiju gatavoto atstājiet ziemas mēnešiem). Arī zemeņu tarte ir gards un ātri pagatavojams deserts. Savukārt par ķiršu sacepumu varu teikt vien to, ka tas ir tikpat vienkārši pagatavojams kā pankūkas – apetītlīgs un bagātīgs: krāsains, smaržīgs un ļoti gards. Ja gatavo dubulto porciju, arī ogu daudzumu var dubultot. Var ņemt dažādas ogas, svarīgi saglabāt kopējo krūzīšu skaitu.
Zemeņu tarte
Sastāvdaļas: 340 g miltu, 150 g auksta sviesta, šķipsna sāls, 0,5 tējk. sarīvētas citrona miziņas, 35 g brūnā cukura, 35 g baltā cukura, 1 liela ola, 200 g svaigā siera, 1 ēd. k. miltu, zemenes dekorēšanai, cukurs pārkaisīšanai.
Pagatavošana
1. Bļodā ieber miltus un pievieno aukstu, mazos gabaliņos sagrieztu sviestu.
2. Ar pirkstiem miltus un sviestu saberž sīkās drupačās – tām jāizskatās vienmērīgi sadrupinātām kā palielākiem rīvmaizes gabaliņiem.
3. Pieber sāli, brūno cukuru un visu sajauc.
4. Piesit olu un ātri samīca mīklu smukā bumbā.
5. Ietin bumbu pārtikas plēvē un uz pusstundu noliek ledusskapī atpūsties.
6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
7. Izņem mīklu no ledusskapja un izrullē – ar šo mīklas daudzumu vajadzētu pietikt 24–26 cm diametra tartes formai.
8. Ieklāj mīklu formā, piespiežot ar pirkstiem pie pamatnes un maliņām. Ar dakšiņu vairākās vietās sadursta pamatni un sānu malas.
9. Svaigo sieru sajauc ar sarīvētu citrona miziņu, balto cukuru un miltiem un pilda pamatnē.
10. Liek cepeškrāsnī un cep, līdz krēms sarecējis un mīklas maliņas zeltaini brūnas.
11. Mazliet atdzesē, tad dekorē ar svaigām zemeņu pusītēm.
Zemeņu tiramisu
Sastāvdaļas: 24 cepumi Dāmu pirkstiņi, 400 g biezpiena, 200 ml saldā krējuma, 1 tējk. vaniļas cukura, miziņa no 1 apelsīna, 6 ēd. k. cukura, 500 g zemeņu + zemenes dekorēšanai, 50 ml apelsīnu sulas.
Pagatavošana
1. Zemenes sajauc ar apelsīnu sulu un 1–2 ēdamkarotēm cukura. Visu blenderī samaļ viendabīgā masā.
2. Virtuves kombainā samaļ biezpienu tā, lai tas nav tik graudains.
3. Atsevišķā bļodā saputo saldo krējumu.
4. Samalto biezpienu sajauc ar vaniļas cukuru, sarīvēto apelsīna miziņu un atlikušo cukuru, ko nepievienoja blendētajām zemenēm.
5. Biezpiena masā iecilā putukrējumu.
6. Ņem dziļu trauku ar augstām malām un plakanu dibenu. Trauka apakšā klāj pirmo cepumu kārtu.
7. Cepumu kārtu pārziež ar zemeņu masu (tā palīdzēs cepumiem samirkt). Nākamajā kārtā liek biezpiena masu. 8. Tad liek otru cepumu kārtu un atkal pārziež ar ogu masu. Pa virsu liek atlikušo biezpiena krēmu.
9. Atstāj uz dažām stundām, lai cepumu kārtas samirkst un tiramisu ievelkas. Pirms pasniegšanas tiramisu rotā ar svaigām ogām.
Ķiršu sacepums
Sastāvdaļas: 6 lielas olas, 6 ēd. k. cukura, 150 ml 10% krējuma, 150 g sviesta (izkausēta), sviests formas ietaukošanai, cukurs "oderītes" iekaisīšanai, 6 ēd. k. miltu, 500 g ķiršu (bez kauliņiem), 1 ēd. k. pūdercukura.
Pagatavošana
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200° C.
2. Ar sviestu ietauko dziļu cepamo formu un izveido "cukura oderīti" – apkaisa sviestu ar cukura kārtu. Noliek malā.
3. Lielā bļodā iesit olas (neatdalot dzeltenumus no baltumiem), pievieno cukuru un ar mikseri kuļ kādas piecas minūtes.
4. Pievieno saldo krējumu, izkausētu sviestu, miltus un vēlreiz visu sakuļ.
5. Ķiršiem izņem kauliņus, pēc tam ieber cepamajā formā. Pāri lej mīklu un liek cepeškrāsnī.
6. Cep 35–40 minūtes, līdz virsa kļūst zeltaina un, pārbaudot ar kociņu, ola ir sarecējusi. Ja cep dubulto porciju, būs nepieciešams ilgāks laiks. Lai virsa neapdegtu, to pēc kāda laika var apsegt ar foliju.
7.Kad sacepums gatavs, to izņem no krāsns un atdzesē 30–60 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru