Laikapstākļi šīs nedēļas sākumā vedināja uz domu, ka jāpāriet uz pavasara sezonas ēdieniem. Nedēļas otrā puse prieku par pavasari mazliet piebremzēja, tomēr es esmu optimiste – jebkurš slapjdraņķis, kurš tagad atnāks, nav uz palikšanu. Tādēļ tiešām laiks atteikties no smagajām ziemas maltītēm ar cepešiem. Ēdīsim viegli un jutīsimies viegli! Lai varam doties skaistos pavasara pārgājienos un baudīt gaismas atgriešanos.
Pavasarīga vistas zupa
Sastāvdaļas:
- 500 g vistas šķiņķīšu vai stilbiņu (tikai gaļa, bez kauliem un ādas),
- 300 g mazu kartupelīšu,
- 350 g ziedkāpostu vai brokoļu,
- 600 ml dārzeņu buljona vai ūdens,
- 350 g brokoļu vai ziedkāpostu,
- 140 g zaļo zirnīšu,
- 1 burkāns,
- 1 ēd. k. olīveļļas,
- 1 sīpols,
- 350 g pavasara zaļumu (maurloki, pētersīļi, kreses),
- 1 bunte pavasara lociņu (ar visiem sīpoliņiem),
- 2 ēd. k. pesto (pēc izvēles),
- sāls, pipari
Gatavošana:
1. Sīpolu nomizo un sasmalcina. Lociņus sagriež gabalos. Ziedkāpostu vai brokoli sadala rozetēs. Burkānu notīra un sarīvē vai sagriež. Kartupeļus notīra, ja nepieciešams, sagriež.
2. Katlā, kurā vārīs zupu, uzkarsē eļļu un liek apcepties sīpolu un burkānu. Maisot apcep trīs minūtes.
3. Pievieno gabaliņos sagrieztu vistas gaļu. Apcep, līdz vista brūna.
4. Pievieno buljonu, kartupeļus, uzvāra. Liesmu nogriež uz vidēju, katlam uzliek vāku un lēni vāra 20–25 minūtes, līdz kartupeļi un gaļa gandrīz mīksta.
5. Pievieno ziedkāpostus vai brokoļus, zaļos zirnīšus, pavasara lociņus un vēl pavāra 5–7 minūtes, līdz visi dārzeņi un gaļa mīksta.
6. Pašās beigās zupā iemaisa zaļumus, sāli, piparus. Ja vēlas, pievieno pesto.
Vistas cepetis ar garšaugiem
Sastāvdaļas:
- 1 vesela vista (ap 1,5 kg),
- 250 g svaigā siera,
- ½ citrona (sula un miziņa),
- 3 ēd. k. olīveļļas,
- 1 bunte pavasara sīpoliņu (loki ar sīpoliem),
- 1 ķiploka daiva,
- 100 g sakapātu zaļumu (maurlociņi, pētersīļi, estragons, rukola, lakši u. c.),
- sāls, pipari
Piedevām:
- 800 g kartupeļu,
- 200 g redīsu,
- 200 g zaļo zirnīšu,
- 200 g pākšu pupiņu,
- sāls, pipari
Gatavošana:
1. Kartupeļus nomazgā un, ja nepieciešams, pārgriež uz pusēm. Ķiploka daivu sasmalcina. Pavasara sīpoliņus sagriež.
2. Citronam norīvē miziņu un atsevišķi izspiež sulu.
3. Rīvēto citrona miziņu sajauc ar svaigo sieru, ķiploku, sakapātiem pavasara lociņiem, zaļumiem, sāli un pipariem.
4. Ar roku uzmanīgi atbīda vistas ādu no gaļas (ādu nenoņem, tikai atbīda!) un zem ādas ar karoti vai nazi plānā kārtiņā pasmērē daļu sagatavotā svaigā siera un garšaugu maisījuma. Atlikušo maisījumu iesmērē vistas dobumā.
5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem.
6. Vistu liek cepamtraukā, pārziež ar olīveļļu un liek cepeškrāsnī. Karstumu samazina līdz 200 grādiem un cep apmēram 40 minūtes.
7. Vistu izņem no krāsns un apkārt tai kārto kartupeļus, daļu redīsu, pupiņu pākstis, zaļos zirnīšus. Cep vēl 25 minūtes, līdz vista un dārzeņi gatavi. Ja nepieciešams, pielej pannā mazliet ūdens vai buljona.
8. Piecas minūtes atdzesē un pasniedz ar svaigiem dārzeņiem – atlikušajiem redīsiem, svaigiem gurķiem un lapu salātiem.
Pufīgās pankūkas
Sastāvdaļas:
- 200 g miltu,
- 1 tējk. cepamā pulvera,
- 1 tējk. sodas,
- 1 ēd. k. cukura,
- 2 lielas olas,
- 100 ml pilnpiena,
- 150 ml kefīra (paniņu vai jogurta),
- 25 g sviesta vai augu eļļas,
- šķipsna sāls
Gatavošana:
1. Kopā sajauc miltus, sodu, cepamo pulveri, sāli un cukuru.
2. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sajauc ar daļu piena un pakāpeniski pievieno miltiem. Visu samaisa, līdz veidojas bieza, krēmīga pastas konsistence.
3. Mīklai pievieno kefīru un pārējo pienu. Visu labi samaisa.
4. Atsevišķā bļodā stingrās putās saputo olu baltumu. Uzmanīgi iecilā mīklā.
5. Uzkarsē pannu un izsmērē to ar ēdamkaroti kausēta sviesta.
6. Pannā liek nelielas pankūciņas un cep no abām pusēm zeltaini brūnas.
7. Pasniedz nekavējoties ar ievārījumu, cukuru vai citām piedevām pēc izvēles.