Kļavu sīrups un kukurūza ir tradicionālas sastāvdaļas Kanādas receptēs un daudzos amerikāņu ēdienos. Taču, ja jums pa rokai nav kļavu sīrupa, to varat aizstāt ar zeltaino cukursīrupu vai arī ar medu ābolu kraukšķī.
Burkānu biezzupai rīsu dēļ ir īpaša konsistence, bet tā nav trekna. Ja gribat treknāku zupu, skābā krējuma vietā varat izmantot saldo.
Kukurūzas maizei rozīņu dēļ ir viegli saldena garša. Kanādieši to ēd pie zupām (arī pie burkānu biezzupas). Taču maizi var ēst arī launagā vienu pašu, klāt piedzerot tēju.
Receptēs minētā mērvienība "krūze" ir aptuveni 240 ml šķidruma un 120 g kviešu miltu, 160 g kukurūzas miltu.
Burkānu biezzupa ar rīsiem
Sastāvdaļas:
- 4 burkāni,
- 1 vidēji liels sīpols,
- 1 selerijas kāts ar visām lapām,
- 1,5 krūzes vistas buljona,
- 1 tējk. sāls,
- kārtīga šķipsna dažādu piparu maisījuma,
- ½ krūzes novārītu rīsu,
- skābais krējums,
- kļavu sīrups pasniegšanai
Pagatavošana:
1. Burkānus, sīpolu, seleriju notīra. Burkānu sagriež gabaliņos, sīpolu smalki sakapā, selerijas kātu sasmalcina. Dārzeņus un pusi buljona liek dziļā pannā. Uzvāra, tad nogriež karstumu un uz lēnas uguns sautē kādas 15 minūtes.
2. Izsautētos dārzeņus kopā ar buljonu lej blenderī, pievieno sāli, piparus un rīsus. Visu sablendē.
3. Tad pielej atlikušo buljonu un samaisa.
4. Pasniedz karstu ar skābo krējumu un tējkaroti kļavu sīrupa. Dekorē ar zaļumiem.
Kukurūzas maize
Sastāvdaļas:
- ½ krūze izsijātu kviešu miltu,
- 1,5 krūzes kukurūzas miltu,
- 2,5 tējk. cepamā pulvera,
- 1 ēdamk. cukura,
- 1 ēdamk. kļavu vai zeltainā cukursīrupa,
- 1 ola,
- 2–3 ēdamk. izkausēta sviesta,
- ¾ krūzes piena istabas temperatūrā,
- ¾ krūzes rozīņu,
- ½ krūze konservētu vai no vārītas kukurūzas vālītes izlobītu kukurūzas graudu (pēc vēlēšanās),
- nepilna tējk. sāls
Pagatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 215 grādu temperatūrai.
2. Ieziež cepampannu (23×23 cm) ar sviestu vai eļļu.
3. Ieliek to karstajā cepeškrāsnī un patur, kamēr taukvielas sāk čurkstēt.
4. Atsevišķā traukā sajauc abus miltus, cepamo pulveri, cukuru un sāli.
5. Citā bļodā iesit olu, pievieno sviestu un pienu, kārtīgi samaisa.
6. Šķidrās sastāvdaļas ielej miltu maisījumā, sajauc viendabīgā masā.
7. Pievieno rozīnes un kukurūzas graudus, visu sajauc.
8. Mīklu liek izkarsētajā cepampannā.
9. Cep apmēram 25 minūtes 180 grādu temperatūrā vai tik ilgi, kamēr, iedurot maizē ar irbulīti, tas paliek sauss, mīkla nepieķep.
Ābolu kraukšķis
Sastāvdaļas:
- 4 palieli āboli,
- ½ citrona sulas,
- ¾ krūzes brūnā cukura,
- 1 tējk. kļavu vai zeltainā sīrupa,
- ½ krūze auzu pārslu,
- ½ krūze kviešu miltu,
- 70–100 g mīksta sviesta,
- šķipsna sāls,
- ½ tējk. kanēļa,
- ¾ tējk. rīvēta muskatrieksta
Pagatavošana:
1. Ābolus nomizo, sagriež gabaliņos.
2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Cepampannu (20×20 cm) izklāj ar cepamo papīru.
3. Saber pannā gabaliņos sagrieztos ābolus.
4. Bļodā sajauc auzu pārslas, miltus un cukuru.
5. Citā bļodā samaisa citronu sulu, sviestu, sīrupu un garšvielas. Pievieno to sausajam maisījumam. Visu kārtīgi sajauc.
6. Uzdrupina miltu maisījumu āboliem.
7. Liek cepampannu cepeškrāsnī un cep 180 grādos apmēram pusstundu, līdz kraukšķim veidojas zeltaini brūna virsiņa.