Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Ziemu gaidot

Gada nogales ritms ir pilnīgi skaidrs – kad 18. novembris nosvinēts, jāsāk štovēt kāpostus un jāgatavojas Ziemassvētkiem. Taču ar piparkūkām un cepešiem vēl nesteidzieties – lai līdz svētkiem neapnīk un lai saglabājas to īpašā vienreizīguma sajūta. Tāpēc šoreiz piedāvājam spēcinošu, taču vienlaikus kalorijām ne tik bagātīgu zupu ar liellopa malto gaļu un tradicionālo itāļu desertu panna cotta, kas tulkojumā no itāliešu valodas nozīmē – vārīts saldais krējums. Slavens deserts, kura pagatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu. Tas ir gatavs 10 minūtēs, un to var gatavot tad, kad negribas ilgi darboties virtuvē. Tikai jāatceras, ka desertam jāsastingst, tāpēc tas jāgatavo dienu iepriekš.

Štovēti kāposti

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg skābētu kāpostu
  • 350 g kūpināta cauraudzīša
  • 2–3 tomāti
  • 6–7 ēd. k. cukura
  • sāls pēc garšas
  • 1 lauru lapa

Gatavošana

1. Katlā liek skābētus kāpostus, pievieno sagrieztu cauraudzīti, smalki sagrieztus tomātus un cukuru.
2. Pirmajā piegājienā kāpostu katlu tikai uzkarsē tik daudz, līdz kāposti kļūst silti. Tad atstāj, lai tas atdziest. Tajā dienā kāpostus vairs neaiztiek.
3. Nākamajā dienā katlu atkal liek uz uguns. Šoreiz pavāra 2–3 stundas un atkal atļauj kāpostiem atdzist.
4. Trešajā dienā kāpostus vāra, līdz tie ir mīksti un gatavi.


Pikantā zupa ar malto gaļu

Sastāvdaļas:

  • 3–4 l dārzeņu buljona
  • 200 g makaronu
  • 300 g liellopa maltās gaļas
  • 1 vidējs burkāns
  • 1 vidējs kālis
  • 1 vidēja paprika
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • 1 sīpols
  • 1 šķipsniņa rozmarīna
  • 4–5 blanšēti tomāti
  • 3–4 ēd. k. tomātu pastas
  • 1 maza galviņa kāpostu
  • zaļumi pasniegšanai
  • sāls
  • pipari pēc garšas
  • eļļa apcepšanai

Gatavošana

1. Visus dārzeņus notīra. Kāpostu sagriež strēmelēs, pārējos dārzeņus gabalos. 
2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep malto gaļu, pievieno sagrieztu sīpolu, sasmalcinātu rozmarīnu un ķiploku, maisot turpina apcept 3–4 minūtes.
3. Tad pievieno tomātu pastu, izmaisa, uzkarsē. Noliek uz mirkli malā.
4. Dārzeņu buljonu uzvāra, vispirms ieber sagrieztos kāpostus un vāra, līdz tie pusmīksti.
5. Tad katlā ieber makaronus, pievieno pārējos sagrieztos dārzeņus un apcepto malto gaļu un vāra, līdz makaroni un dārzeņi mīksti.
6. Pasniedz ar zaļumiem.


Panna cotta

Sastāvdaļas:

  • 0,5 l saldā (35%) krējuma
  • 3 ēd. k. cukura
  • 3 ēd. k. apelsīnu liķiera aromātam (bet to var arī nelikt)
  • 4–5 ēd. k. piena
  • 3 želatīna plāksnītes ( 6 g želatīna)
  •  1 vaniļas pāksts

Gatavošana

1. Aukstā ūdenī iemērc želatīna plāksnes.
2. Katliņā ielej saldo krējumu, pieliek cukuru, liķieri un pienu.
3. Katliņu liek uz plīts un silda uz mazas uguns. Masa jāuzkarsē, bet nedrīkst vārīt!
4. Kad katliņa saturs uzkarsis un gandrīz jau sāk vārīties, tam pievieno iepriekš kārtīgi izmērcētās želatīna plāksnes. Visu izmaisa, un katliņu uzreiz ņem nost no uguns.
4. Kad katliņš noņemts no plīts, tajā uz kādām trim minūtēm ieliek vaniļas pāksti. Lai vaniļa labāk atdotu aromātu, pāksti ar nazi iegriež.
5. Kad pāksts izņemta, desertu pilda trauciņos. Pilnos trauciņus liek ledusskapī sastingt (vislabāk uz 12 stundām).
6. Kad panna cotta ir gatava, to liek uz šķīvīšiem un rotā pēc sirds patikas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko