Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Rotaslieta vai rotaļlieta

Eiropas autoprese kaut kādu iemeslu dēļ itāļu Fiat mīl īpaši. Šī mīlestība ir sena un uzticīga, jo Turīnā (Fiat mājvieta) gandrīz vai dieva vietā turētā Anjelli ģimenes lolojumi Eiropas Gada auto titulus saņēmuši visbiežāk - Fiat 500 ir jau devītais laureāts. Kur slēpjas āķītis? Īsti nezinu. Varbūt Fiat automobiļu idejiskajā atbilstībā Gada auto konkursa pamatpostulātiem, ko vienā teikumā varētu definēt aptuveni tā: jauns, mūsdienīgs un visādās nozīmēs ekonomisks auto tautai par iespējami pieejamu cenu.

Pikants un atšķirīgs


Ir teiciens: par dizainu nestrīdas. Muļķības, strīdas gan. Un vēl kā strīdas! Automobili, tāpat kā cilvēku`, mēs vispirms uztveram, vadoties no ārējās pievilcības. Smuks vai ne tik ļoti ir dikti no svara. Jaunais Fiat 500 ar saviem koķetajiem retro apaļumiem gandrīz ikvienam šķiet, ja nu ne skaists, tad mīlīgs un pievilcīgs jau nu noteikti. Gada auto konkursā tiek vērtēts arī dizains, un, varbūt iznākums nebūtu bijis piecsimtā pusē, ja vien itāļu mazulis nebūtu tik atšķirīgs un jauks izskatā.

Mūsdienīgs un drošs


Plašais komforta un progresīvo tehnoloģiju klāsts, kas pieejams Fiat 500, arī ietilpst Gada auto konkursa vērtējumu annālēs un noteikti ir spēlējis savu lomu Eiropas vadošo autoekspertu izvēlē. Komunikāciju iespēju, aktīvās drošības un komforta elementu saraksts apaļīgajam mazulim ir garu garais.

Kolēģis Normunds Avotiņš iepriekš jau Dienā minēja, ka Fiat 500 ir izpelnījies piekasīgo EuroNCAP ekspertu augstāko vērtējumu - piecas zvaigznes -par drošību avārijās. Maksimāli iespējamās 16 balles par triecienu sānos un tikai vienu balli no iespējamā Fiat 500 ir pazaudējis arī frontālā sadursmē. Izcils rezultāts, īpaši priekš tik maza izmēra auto. Iedomātajam konkurentam no Premium plauktiem Mini arī ir sanākušas piecas zvaigznes, bet rezultāti ballēs tomēr zemāki. Mazu bērnu aizsardzība Fiat 500 novērtēta ar augsto trīs zvaigžņu atzīmi, ko nav izdevies panākt pat lielāku klašu automobiļiem.

Pietiekami daudzveidīgs


Trīs dzinēji - divi benzīna un viens dīzelis - mazauto ir gana plaša izvēle un dīzeļmotora esamība ir liels pluss. 1,2 l (69 ZS) bāzīte un 1,3 l Multijet (75 ZS) dīzelis komplektējas ar piecpakāpju manuālo pārnesumkārbu, bet jaudīgākais 1,4 l (100 ZS) benzīnnieks ar precīzu sešu robu kārbu. Ko vēl? Laikam jau neko, jo, piemēram, litra tilpums mūsu platuma grādos nez vai būs iecienīts pat zaļi domājošo starpā, bet 1,6 l jau būtu tīrā bezjēdzība. It īpaši, tādēļ, ka ekstrēmistiem gan jau būs pieejama arī Abarth sporta versija.

Trīs aprīkojuma pakāpēs Pop, Lounge un Sport savu vēlmju piepildījumu spēs atrast ikviens (ikviena) pircējs. Skaļš motora, riepu un vēja troksnis salonā pieskaitāms visu komplektāciju opcijām. Tāpat arī augsta sēdpozīcija, minimāla vieta otrajā rindā un ceļa reljefa izbaudīšana, bet tās jau faktiski ir visu mazo auto "priekšrocības".

Lēts? Nez vai


Vai Fiat 500 ir pieejams tautas auto cenas ziņā? Salīdzinoši lēta šķiet vien 1,2 l Pop versija, kas ir zemāka par 8000 latiem. Nekur gan nav teikts, ka Eiropas Gada auto jābūt lētam. Tiek vērtēta auto (tehnikas, kvalitātes, aprīkojuma u.c.) adekvāta atbilstība ražotāja noteiktajai cenai. Un nav jēgas sākt rēķināt, ka pieliekot mazliet pie Fiat 500 cenas jau iznāk... Ja patīk, ir jāpērk. Fiat 500 patīk, īpaši jau dāmām. Vīri arī atzinīgi smaida, taču pārsvarā gan apcerot, kā viņu izredzētā izskatīsies šajā seksīgajā bumbulī.

Testa auto no SIA Auto Italia

***

Vērtē Zariņš


Ainārs Zariņš, autožurnālists

Fiat 500 1,4 Lounge

* * * * * Dizains

* * * Tehnika

* * Komforts

***

Fiat 500 1,2 Pop Ls 7696

Fiat 500 1,3 Multijet Pop 9116

Fiat 500 1,4 Lounge 10 388

Fiat 500 1,3 Multijet Sport 10 774

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko