Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Telefons TomToma lomā

Šķiet, ka ar TomTom vārdu nav jāiepazīstina neviens, kurš kaut attāli par GPS navigācijas lietām dzirdējis – pirmā ražotāja auto GPS ierīce TomTom Go parādījās nu jau tik tālajā 2004. gada martā, bet šī apskata objekta pirmais priekštecis – TomTom Navigator  Windows CE ierīcēm – vēl divus gadus agrāk.

Patiesībā, ja atceramies, ka ne-militāristiem GPS kļuva pieejams tikai 2000. gada maijā – pirms tam nācās samierināties ar mākslīgi radītu 100-200 m kļūdu, kura padarīja GPS izmantošanu civilpersonām praktiski bezjēdzīgu, vismaz tādā veidā, kādā to esam raduši lietot šodien. 

Jā, daudz kas ir mainījies pa šo laiku – ja nemaz ne tik sen atpakaļ GPS uztvērējs praktiski vienmēr bija atsevišķa ierīce, kuras primārais uzdevums bija lietotāja ģeogrāfiskās atrašanās vietas noteikšana, tad mūsdienās arvien vairāk kļūst tādu ierīču, kurās tas iebūvēts, lai arī GPS it kā nav nekā kopīga ar konkrētās ierīces pamatuzdevumiem – telefona zvaniem, fotografēšanu u.tml. Un tieši par to tad arī mūsu stāsts – par TomTom aplikāciju Apple iOS ierīcēm (piebildīšu, ka šī aplikācija pieejama arī Android platformai). Ņemot vērā mūsu dzīvesvietu, šai gadījumā runa būs par TomTom Europe aplikāciju, kura Apple App Store maksā deviņdesmit eiro. Ja nebraukājam pa visu Eiropu un vēlamies ietaupīt, var iegādāties TomTom Eastern Europe (59.99 EUR) vai, ja karti domājam lietot Rietumos no Polijas – TomTom Western Europe, kura maksā EUR 49.99. Kā jau jebkuru App Store iegādātu iOS aplikāciju, arī TomTom jūs varēsiet lietot piecās ierīcēs – autorizējamies aplikāciju veikalā ar savu Apple ID un instalējam ne tikai savā iPhone un iPad, bet arī daiļās ceļabiedrenes aifōnā  un mājās palikušās sievas plācenī un tā mazajā brālī (joks). Atceramies tik, ka GPS uztvērējs nav iebūvēts visās iOS ierīcēs – tas ir iPad planšetēs, kurās var ielikt SIM karti (agrāk – modeļi ar 3G, tagad – ar Cellurar nosaukumā) un visos iPhone. Ja vēlamies TomTom navigācijas ērtības baudīt ar iPod touch palīdzību, nāksies iegādāties TomTom Car Kit for iPod Touch – sava veida ierīces loga stiprinājumu, kurš no parasta lipekļa-turekļa-lādētāja atšķiras ar to, ka turētājā iebūvēts – uzminējāt – GPS uztvērējs. OK, pietiek stāstīt aplinkus – ķeramies pie pašas aplikācijas apskata!

 

Instalēšana

Uzreiz jāsaka, ka ar iegādei nepieciešamās naudas summas esamību iTunes kontam piesaistītajā kredītkartē vien nepietiek – ir nepieciešams arī pietiekami daudz brīvas vietas ierīces atmiņā. Atšķirībā no Navigon (šo kompāniju iegādājies tiešais TomTom konkurents Garmin) aplikācijas, kur varam izvēlēties, kuras no Eiropas valstu kartēm turēsim ierīces atmiņā, TomTom šādu iespēju nepiedāvā – aplikācija lejupielādējama kopā ar visu valstu kartēm, un aizņem nepilnus 2 GB, kas, grozi, kā gribi, tomēr nav maz, pie tam, lai aplikācijas instalācija norisētu bez aizķeršanās, patiesībā nepieciešams uz pusi vairāk vietas. Citādi, kā jau ierasts ar App Store aplikāciju instalēšanu, viss norit gluži vai pats no sevis un bez problēmām – TomTom Europe ikoniņa parādās jūsu ierīcē un aplikācija ir gatava lietošanai.

Lietošana

TomTom ir palicis uzticīgs sev, un kompānija, kuru mēs mīlam un cienām par skaidri saprotamu, vienkāršu un lietotājam draudzīgu interfeisu autonavigācijas ierīcēs, šādu pat interfeisu un vadību spējusi iestrādāt arī telefonam un planšetei paredzētajā aplikācijā – ja pirms tam esam lietojuši kādu TomTom ierīci, tad aplikācija liksies gluži pazīstama un viss, ko meklējam, būs tieši tur, kur to esam raduši meklēt. Arī tad, ja pirms tam nav gadījies uzticēties TomTom navigācijas vadībai, nepaies ilgs laiks, līdz būsit apraduši ar lietotāja saskarni un jutīsities, kā mājās. Vienīgais, kas mazliet pietrūkst, ir latviskā Igora Siliņa balss – visādus simsonu Homērus, Dārtus Veiderus un Hanus Solo iegādāties varam, bet, kā jau nopratāt, tie latviešu valodu neprot. Citādi – praktiski viss, kā atseviškā TomTom GPS ierīcē.

Kartes un pakalpojumi

Ja atceraties, tad agrāk, pērkot navigācijas ierīci, ražotājs zināmu laiku (parasti tie bija 2 gadi) piedāvāja karšu atjauninājumus, kuri, noteiktajam laikam aizritot, bija jāpērk par naudu. Ar TomTom aplikāciju ir savādāk – iegādājoties to, jūs, kā smejies, līdz mūža galam, būs pieejamas jaunākās kartes. Viesojoties Latvijā pagājušā gada decembra beigās, TomTom pārstāvji stāstīja, ka sīki labojumi notiek praktiski ik dienas (to pieejamību pārbauda Change Settings –> Map –> Map Share Update, bet fundamentālāki kartes labojumi un papildinājumi pieejami reizi ceturksnī.

Arī mēs paši varam būt tie, kas labo karti – ja mainījušies ātruma ierobežojumi, kartē neprecīzi norādīts ielas nosaukums, vai kāda cita informācija (piemēram, fotoradars), varam to izlabot paši savā ierīcē un, ja TomTom pārbaude apstiprinās šīs izmaiņas, pēc laiciņa tās būs pieejamas arī citiem lietotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko