Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Videokameras aizstājējs - Sony Ericsson Vivaz

Ar iespaidīgām fotokamerām un augstu skaņas kvalitāti savu zīmolu uzspodrinājušās apvienības _Sony Ericsson _vēlme visus modernā jaunieša mobilos instrumentus iespiest vienā kabatas ierīcē kļuvusi teju vai par apsēstību. Jāatzīst, ka zviedru – japāņu uzņēmumam šajā misijā veicas aizvien labāk, ko apliecina jaunākais mobilais tālrunis Vivaz.

Jau pāris iepriekšējie Sony Ericsson modeļi balansēja uz izplūstošās robežas starp tālruni un fotokameru, un Vivaz turpina šo tradīciju. 8,1 megapikseļa «knipsētājam» atvēlēta centrālā vieta uz ierīces aizmugures vāciņa un piešķirtas veselas divas pogas – viena filmēšanai, otra fotografēšanai. Turklāt tas viss satilpināts salīdzinoši mazā, vieglā dīvainas formas korpusā. Tas nav kantains, kā vairākums tālruņu, bet ar ziepju trauka formā ieliektu aizmuguri.

Vienkāršības iemiesojums

Lai arī piecas vidusmēra jaunietim aktuālas funkcijas – zvanīšana un SMS sūtīšana, fotokamera, mūzikas atskaņotājs, internets un datorspēles – piedāvā gandrīz ikviens jaunākās paaudzes tālrunis, Vivaz pelna uzslavu ar līdzvērtīgu kvalitāti visās jomās.

Aplūkosim visu pēc kārtas. Zvanīšanā un kontaktu pārvaldīšanā saglabāts Symbian operētājsistēmas labākās tradīcijas. Tas nozīmē, ka nekas nav nevajadzīgi sarežģīts, un līdz vēlamajai vietai var tik ar pāris pieskārieniem. Zvanīšanai un zvana noraidīšanai saglabāti fiziski sataustāmi taustiņi, kontaktu saraksts ritinās raiti un nejaušas piezvanīšanas iespējamība ir gandrīz izslēgta, jo divreiz uzspiežot uz adresāta vārda, atveras apakšsadaļa, nevis uzreiz izsaukts attiecīgais numurs. Svarīgākos kontaktus var iznest favorītu sadaļā vienā no pieciem sākuma ekrāniem.

Sakaru kvalitāte sarunas laikā ir laba, taču testu laikā vairākkārt tālrunis «pazaudēja» zonu pat Rīgas centrā. Pēc pāris sekunžu apmulsuma tā, protams, tika atrasta, tomēr šādi pārrāvumi Vivaz prestižam par labu nenāk.

Īsziņu rakstīšanai var izmantot gan skārienjūtīgu ciparnīcu, gan divu veidu qwerty tastatūras – mini un pilno, kā arī rokraksta funkciju. Pēdējās lietošanai nāksies ņemt talkā pie korpusa piesienamo irbuli, jo ar pirkstu rakstītos burtus sistēma var arī neatpazīt.

Arī ar interneta lietošanu 3,2 collu ekrānā viss ir vienkārši, ja vien ņemat talkā irbuli. Var iztikt arī ar pirkstiem, bet tad nemitīgi nāksies palielināt lapu, kas šajā pārlūkprogrammā nav ērti izdarāms. Datu pārraides ātrums ir teicams, jo Vivaz atbalsta HSDPA tehnoloģiju ar 10,2 megabitu sekundē lejupielādes ātrumu, kādu neviens mobilais sakaru tīkls nemaz nespēj nodrošināt. Turklāt 1200 miliampērstundu akumulators ir ļoti ekonomisks, kas ļauj klejot tīmeklī ilgi. Vidēji aktīvā lietošanas režīmā tas jālādē aptuveni reizi trīs dienās.

Kamera paliek mājās

Pārejot pie fotokameras, šoreiz lielāku uzmanību gribētos pievērst video filmēšanas funkcijai. Tas tādēļ, ka Vivaz ir viena no nedaudzajām mobilo tālruņu kamerām, kas spēj radīt tiešām ikdienā izmantojamu video. Ja vairākums tālruņu uzņem saraustītu miglu bildi, tad Vivaz kamera 1280x720 punktu izšķirtspējā uzražoto video nav kauns atskaņot pat datorā. Sony Ericsson izdevies izgatavot teicami strādājošu autofokusēšanas sistēmu un attēla stabilizatoru, kā rezultātā nepilnas sekundes laikā pēc objekta nonākšanas kadrā tiek likvidētas izplūdušās kontūras.

Fotokamera neatšķiras no citos Sony Ericsson tālruņos redzētajām, vienīgi rodas iespaids, ka šī, par spīti vārgai zibspuldzei, rada detalizētākus attēlus tumsā. Proti, tie ir patumši, taču dažādas sīkas nianses ir labi izšķiramas. Mazliet dīvaini, ka ierīcē nav pieejams zibspuldzes automātiskais režīms – apgaismojums vienmēr jāieslēdz manuāli.

Otrais Sony Ericsson jājamzirdziņš – mūzikas atskaņotājs atkal ir savā līmenī. Teicama skaņas kvalitāte, ko var izbaudīt caur 3,5 mm standarta austiņu ligzdu, pārskatāma izvēlne, kam par labu nāk līgani plūstošā skārienjūtīgā saskarne. Tā ļauj bez piepūles un nervu bojāšanas garā sarakstā atrast vajadzīgo dziesmu un apstāties tieši pie tās.

Video vērošanai šis nebūs piemērotākais tālrunis, jo 640x360 punktu izšķirtspēja un fakts, ka tas neatbalsta DivX/XviD kodeku nevairo vēlmi piepildīt Vivaz ar video failiem. Vāja kompensācija ir pat tas, ka komplektā nāk 8GB atmiņas karte, kas papildina niecīgo iebūvēto datu glabātuvi.

Pie trūkumiem noteikti jānosauc arī tālruņa «bremzēšanu». Par spīti 720 MHz procesoram, Vivaz ietur dziļdomīgu pauzi ne tikai pēc katras programmas palaišanas un izbeigšanas, bet arī brīdī, kad ekrāns pārslēdzas no vertikāla režīma uz horizontālu. Un tas patiešām krīt uz nerviem. Toties procesors kopā ar PowerVR SGX grafisko akseleratoru brīnišķīgi tiek galā ar datorspēlēm. Piemēram, tālrunī pieejamā rallija grafisko izpildījumu pirms gadiem desmit datoru lietotāji noteikti apbrīnotu.

Cerams, ka šīs kļūdas būs novērstas līdz brīdim, kad tirgū nonāks Mobilās pasaules kongresā izrādītais Vivaz pro, kas papildināts ar izbīdāmu pilnu qwerty tastatūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sony Ericsson Vivaz

Plusi

Viena no labākajām tālruņu videokamerām

Teicams mūzikas atskaņotājs

Vienkārša, labi strādājoša skārienjūtīgā saskarne

Mīnusi

Programmu atvēršanas laikā ietur ilgas pauzes

Vāja zibspuldze, kas vienmēr jāieslēdz pašam

Mēdz pazust uztveršanas zona

Cena mazliet zem 300 latiem

Konkurenti

Samsung 1890 Omnia HD

Iespaidīgs multimediju tālrunis ar lielu, košu ekrānu un Symbian operētājsistēmu. Piemērots, lai skatītos video un klejotu internetā. Spēj uzņemt video 720 punktu izšķirtspējā un 8 megapikseļu fotoattēlus. Cena ap 300 latiem.

Sony Ericsson Satio

Nav īsti pareizi par konkurentiem uzskatīt divus vienas firmas ražojumus, taču fototālruņu klasē nebūs labāka atskaites punkta par pērnā gada nogalē tirgū laisto Satio ar 12 megapikseļu fotokameru. Video uzņemšanas funkcija tam gan ir krietni vārgāka nekā Vivaz, taču 3,5 collu ekrāns ir piemērotāks uzņemtā materiāla pārlūkošanai. Cena ap 350 latiem.

LG GC990 Louvre

Latvijas veikalos pagaidām nenopērkamais korejiešu tālrunis aprīkots ar 12 megapikseļu fotokameru, kas spēj filmēt video 720 punktu izšķirtspējā, 30 kadriem sekundē. Tas aprīkots ar 3,2 collu skārienjūtīgu ekrānu, TV izeju un atbalsta DivX/XviD video atskaņošanas formātu. Cena ap 400 latiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko