Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Gaume atšķiras

Ik gadu, tiklīdz arhitekti ir pieteikušies gada balvas konkursam, es naski veru vaļā viņu profesionālās savienības mājaslapu, lai apskatītu, kas tad atkal liels un skaists sabūvēts mūsu dievzemītē

Es negaidu, līdz izziņo uzvarētāju, pat ne gala finālistus, nē, jo nav vēl bijis tāda konkursa, kurā es būtu vienisprātis ar žūriju. Daudz vairāk mani interesē, ar ko cilvēki paši lepojas. Turklāt man vienmēr ir gribējies izložņāt visādas telpas, kurās es citādi nekad netiktu iekšā, pat ne ar glancēto žurnālu starpniecību! Vai varat iedomāties tajos attēlotu, piemēram, šogad balvai pieteikto biogāzes attīrīšanas staciju?

Vēl, protams, mani vada profesionāla ziņkāre. Cik daudz un kā latviešu jaunākajā arhitektūrā parādās vizuālā māksla, vai tai vispār ir vieta publiskās un privātās telpās? Šajā ziņā mana un daudzu arhitektu gaume atšķiras. Arhitekti ar patiku eksponē baltas sienas plaknes, savukārt mana iztēle tās tūdaļ papildina ar kādu Jāņa Šneidera gleznu, Maijas Kurševas grafiku vai Indriķa Ģelža objektu. Grūti izmantojamā stūrī, kurā arhitekts novietotu vientuļu Īmsa krēslu, es ieraugu Gintera Krumholca skulptūru.

Šis gads nav izņēmums: pārskatot pieteiktos darbus, pirmajā mirklī pārņem izbīlis no melnu dēlīšu ņirboņas – tie laikam paliks vēsturē kā laiku raksturojošs apdares materiāls. Atceraties apmetumu ar sīkiem akmentiņiem, ko veikli meistari izstrīķēja pa sienām ar slaidiem vēzieniem pirms gadiem divdesmit? Ja tas vēl kaut kur saglabājies, šodien izraisa, augstākais, iecietību, un tāpat drīz būs ar melnajiem dēlīšiem! Tad es pievēršos mākslai. Protams, jaunas ēkas šajā ziņā ir visai nevainīgas. Divās jaunceltnēs pavīd Ilmāra Blumberga darbi – tas labi, kaut gan pats meistars jau sen kā aizsaulē. Vienā – grafiti mākslinieks Kiwie. Tad vēl ir divi vides objekti ārpus laba un ļauna – milzu zivs no dēlīšiem un milzu sieviete no klucīšiem. Nekā daudz vairāk arī nav – visvairāk žēl par skolām un citām sabiedriskajām ēkām, kas arvien vairāk līdzinās minētajai biogāzes stacijai.

Gribu tomēr arhitektiem likt pie sirds – uz stikliem salīmētas plēves pumpiņas un tieši uz sienas uzkrāsoti cipari nav vienīgais veids, kā telpas padarīt pievilcīgas. Traki, ka pat vienīgā skatē pārstāvētā krematorija palikusi pavisam bez estētiska mierinājuma. Tomēr ir arī labi paraugi – tie vairāk attiecas uz dzīvojamo telpu segmentu, kas ir pagalam delikāts, jo svešu cilvēku gaumi taču neapspriežam! Vismaz vienam privātmājas pasūtītājam ar gaumi viss ir kārtībā, un mēs ieraugām, kā mākslas klātbūtnē atdzīvojas ēka, telpa un pat melnie dēlīši. Un tad ir divi arhitektes Andras Šmites veidoti interjeri – jā, vēsturiskas stilizācijas, bet tajās sadzīvo gan teicami radīta mūžīgas krēslas atmosfēra, gan veci un laikmetīgi mākslas darbi. Izrādās, labai gaumei nespēj nodarīt pāri ne misiņa lustra ar stikla piekariņiem, ne padomju laika grafika, ne mūsdienu mākslinieka darbs. Motivējoši uzraksti un uz ātru roku salasīti dekori no lētā gala mēbeļu veikaliem – gan.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras kods

Jo tīrāka ir pilsēta, jo mazāk drazu, smaku, saņurcītu papīru un nepareizi ģērbtu cilvēku, jo lielāka ir varbūtība, ka kultūras dzīve šai vietai met līkumu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja