Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sakiet, lūdzu?!

Sakiet, lūdzu, kas ir radoša persona? – šādu jautājumu nācies dzirdēt ne reizi vien.

Iespaidīgākā laikam bija 2012. gadā, kad intervēju toreizējo kultūras ministri. Tas atskanēja kā pretjautājums, kad apvaicājos par radošo personu likuma virzību, kurš jau toreiz šķita virzāmies kopš laika gala. Nu jau bijusī ministre, piemīlīgi smaidot un plivinot skropstas, paziņoja, ka arī pati drīzumā plānojot kļūt radoša. Tagad jāatzīst, ka viņai tas izdevās – pēc aiziešanas no posteņa šī dāma arvien biežāk bija manāma entuziastiski dziedam sentimentālas dziesmas vokāli instrumentālu ansambļu sastāvā.

Salīdzinot ar to, progress radošo personu problēmu izpratnē ir gandrīz vai neticams – novembra beigās Kultūras ministrija ziņoja, ka Saeima atbalstījusi tās izstrādāto Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumu. Detaļas labāk meklēt oficiālos dokumentos, bet atzīmējams ir fakts, ka līdz ar to likumos beidzot ir parādījusies radoša persona, kas neslēpjas zem mājražotāja, sīkuzņēmuma vai tamlīdzīgām terminoloģiskām cepurēm. Ir pārrauta kāda ideoloģiska cilpa, kas jebkuru personas izpausmi tiecās iežņaugt zvērīgi kapitālistiskā ražošanas un patērēšanas loģikā. Reizē ministrija mierina, ka radošo personu, kas kļūs redzamas birokrātijai, būs maz un tās būs ļoti trūcīgas: personai, lai pretendētu uz pusgadu ilgu atbalsta stipendiju minimālās algas apmērā, jāpierāda, ka tā iepriekšējos trīs mēnešus iztikusi ar ienākumiem, kas nav lielāki par pusi no minimālās algas. 2018. gadā tātad – par 215 eiro. Ja par eiro vairāk – pretendēt nevarēs. Ja dīkstāves laikā parādīsies ieņēmumi, no stipendijas būs jāatsakās.

Turklāt te nav runa par dīkdieņiem vai parazītiem, kā nesen publiski izteicās kāda cita bijusī kultūras ministre, kas tagad parazitē Saeimā (es atvainojos, bet citādi viņas attieksmi pret amata un tautas brāļiem nav iespējams nosaukt), – personai jābūt pietiekami radoši aktīvai un jāuzrāda publicētie darbi pēdējo triju gadu laikā. Vispārsteidzošākā tomēr ir Kultūras ministrijas prognoze, ka šādi no skapja iznāks līdz 200 personām. Acīmredzot konkrēta skaitļa nosaukšana ir pamatota ar nopietniem aprēķiniem, kas plašāk nav publiskoti. Faktiski valsts atzīst, ka sabiedrība jau šobrīd patērē – lasa, klausās koncertos, aplūko izstādēs – mākslas darbus, kuru autori dzīvo galējā trūkumā. Tas kaut kā neiet kopā ar citiem pēdējā gada laikā izskanējušiem odioziem viedokļiem, piemēram, Fiskālās disciplīnas padomes uzskatu, ka kultūra Latvijā ir pārfinansēta, vai Latvijas Bankas priekšstatu, ka neliels maksājumiņš veselības apdrošināšanai – tā ap pārdesmit eiro mēnesī – tāds nieks vien būtu arī autoratlīdzību saņēmējiem.

Interesanti, ka patiesais radošo personu materiālais stāvoklis nāk gaismā laikā, kad izstāžu zālē Arsenāls notiek izstāde LNMM jaunieguvumi. XXI gadsimts. Muzejs atzīst, ka kolekciju bieži papildina ar dāvinājumiem, jo nav naudas, lai samaksātu autoriem. Arī atlīdzību par savu darbu izstādīšanu autori nesaņem. Viņi, vai zināt, ir tās radošās personas.

 

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Gaidīju "radošas" personas definīciju, bet tā arī nesagaidīju! Runa laikam ir par visādu mākslas nozaru darboņiem, kuriem negribas sevi saukt par MĀJRAŽOTĀJIEM, lai gan tas ir tieši tas, ko viņi dara: ražo mājās - raksta, zīmē, sacer dzejoļus, komponē mūziku, u.t.t. Vējš laikam nav pamanījis, ka RADOŠI var darboties JEBKURĀ profesijā vai amatā. Un tie, kuri pieņēma šo ačgārno likumu par "dīkstāves stipendijām", tie pat nepapētīja, kā citur pasaulē definē "radošu personu." Radošās personas ir tās, kuras rada nemateriālas vērtības; ārsti, advokāti, skolotāji, datorspeciālisti, politologi, psihologi - respektīvi, apkalpojošās sfēras darbinieki, pie kuriem kā pavisam neliels procents pieskaitāmi arī mākslenieki. Būtu gribējies arī uzzināt, kuri tad nu Latvijā ir tie ģeniālie mākslenieki, kuri, Vēja vārdiem, mītot drausmīgā nabadzībā un trūkumā...! - - - -
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja