Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Svinam, svinam

Kā reaģēt, dzirdot par nebeidzamo svētku plāniem? Viena iespēja būtu uzsaukt kā aizsvinējušamies ballītes viesiem – ejiet mājās!

Publiskajā telpā ar nelielu laika atstarpi izskanēja divas ziņas, kas likās viena otru izslēdzošas: pirmā vēstīja, ka Kultūras ministrijas rīcībā esošais budžets šogad sarucis par 13 procentiem, salīdzinot ar pagājušo gadu. "Kā tad tā?" varēja jautāt pilsoņi, jo miera laikā, kad ekonomikā turpinās izaugsme un tai līdzi, neslēpsim, aug arī preču un pakalpojumu cenas, nekam tādam nevajadzētu notikt. Tauta nav pelnījusi kļūt stulbāka un tumsonīgāka. Tiesa, jau iepriekš bija dzirdētas bažas, ka neizdosies turpināt vairākas iepriekšējos gados sāktas labas lietas: zinājām, ka sabiedriskajos medijos saturs kļūs trūcīgāks, kinofilmu pirmizrāžu būs mazāk nekā pērn un latviešu grāmatu popularizēšana pasaulē tik braši vairs neturpināsies, liekot šaubīties, vai maz bija vērts sākt.

Vizuālajā mākslā gan bez pārmaiņām – nekad neko nevar zināt, jo šajā nozarē vairāk nekā citās pieņemts paļauties uz privātā kapitāla ieguldījumiem. Cik tie lieli – neviens nezina, tāpat kā nozares kopbudžetu un sastāvdaļu proporcijas. Jāatzīmē, ka daži mediji kļūdaini pieņēma, ka valsts finansējuma samazināšana kultūrai nozīmē ieguldījumu samazināšanos vispār, neņemot vērā, ka par daudz ko maksā patērētāji, labvēļi un mākslinieki paši. Tagad izskanējis, ka visbēdīgākajā situācijā nokļuvuši no valsts budžeta atkarīgākie – tā sauktie kultūras darbinieki, kuru dzīves līmenis salīdzinājumā ar citās jomās strādājošajiem turpinās pasliktināties.

Uz šī fona izskanēja otra, kontrastējoša ziņa: pilnā spēkā turpināšoties Latvijas valsts simtgades svinības, kurām nauda, lai arī par trešdaļu mazāka nekā pērn, tomēr tiks tērēta ievērojama. Kā reaģēt, dzirdot par nebeidzamo svētku plāniem? Viena iespēja būtu uzsaukt kā aizsvinējušamies ballītes viesiem – hallo, dzimšanas diena bija vakar, ejiet tak beidzot mājās! Tomēr Kultūras ministrija dievojas, ka, nepanākusi līdzekļu piešķiršanu spiedīgajām vajadzībām no valsts budžeta, arī nozares iekšienē nekādas rezerves vairs nesaskatot. Svinēšanai jāturpinās, lai tur vai kas!

Iespēju pateikt, ka ballītē vairs nepiedalīsies, neizmanto arī profesionālās apvienības, nevalstiskās organizācijas un mākslinieki atsevišķi – jo kas tad staigās pa mazpilsētu ielām, gavilēdami un kalmes vēcinādami, ja ne tie paši kultūras darbinieki? Pasūtījuma koncertiem, oratorijām viendienītēm un zaļumballēm būs būt, jo, kad knapi ar iztikšanu, katrs apmaksāts darbiņš, savā starpā neslēpti saukts par haltūru, ir no svara. Lūdzu, nepārprotiet mani – lai arī masu pasākumus neapmeklēju, es tiešām uzskatu, ka Cēsu kaujas, bruņukuģis Saratov un bermontiāde ir gana cienījami temati, lai tos pētītu, par tiem rakstītu grāmatas un veidotu izstādes. Arī «dokumentālajām performancēm» kā žanram nav ne vainas, lai kas tās arī būtu. Bet atmiņu institūciju pārstāvjiem un māksliniekiem ir tiesības ar to visu nodarboties regulāri un par cienīgu samaksu, nevis atsevišķu kampaņu veidā.

Top komentāri

Emilija Risina
E
Sis raksta autoram ir 1000% taksniba, tikai, kapec vins nenosauc visiem skaidri zinamo so nebeidzamo svinesanu patronesi, kura ir alkatiga, egoistiska, zagliga Kanadas ragana Vikene? Ka vispar so alkatigo, nekaunigo zagli Vikeni kads vareja iecelt Latvijas 100. gades svinibu patroneses amata? Ka tas vispar vareja notikt un kurs ir par to atbildigs, ja Latvija visi normali, godigi cilveki zina, ka Vikene ir zagle (meginajumi Jurmala nozagt zemes gabalu ar Slesera gadibu, bet sis noziegums savlaicigi tika noversts, 7-vietigu kapu vieta nozagsana Meza kapos, pulkstenu zagsana......milijoniem latu notriektu apcdlojot pasauli, nebeidzama reisana dargaja Vincenta restorana) kuru nedrikst kilometru ataluma laists pie Latvijas valsts naudas, jo rezultats bus baismigs, nauda nozagta un notriekta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja