Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Izstāde Fragmenti. Imanta Lancmaņa glezniecība

Ventspils muzejā skatāma izstāde Fragmenti. Imanta Lancmaņa glezniecība, kurā eksponēti darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Zuzānu kolekcijas (sadarbībā ar Mākslas centru Zuzeum), autora un privātās kolekcijas.

Lai arī izstāde, kas iekārtota pils ātrijā un galerijās, sniedz tikai nelielu ieskatu mākslinieka radošajā darbībā, tomēr eksponētie darbi – ainavas, klusās dabas un kompozīcijas ir sava veida koncentrāts un Imanta Lancmaņa mākslas maģija šeit darbojas.

Imants Lancmanis (1941) pirms gada atklāja savu vērienīgo personālizstādi Imanta Lancmaņa māksla Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Retrospektīvajā izstādē skatītāji pirmoreiz varēja iepazīt vairākus glezniecības ciklus, tostarp Ozolu ciklu, kas eksponēts arī Ventspilī.

Imants Lancmanis beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju (1966), vēl students būdams, sācis strādāt Rundāles pilī un kopš 1976.gada līdz 2018.gadam vadījis Rundāles pils muzeju. Daudzu zinātnisku pētījumu un publikāciju autors, saņēmis vairākus valsts apbalvojumus (Triju zvaigžņu ordenis, Atzinības krustu u. c.), 2021.gadā atzīts par Eiropas gada cilvēku Latvijā.

Līdztekus zinātniskajam darbam, ievērojamais mākslas zinātnieks gleznoja un 20. gs. 60. gadu II pusē piederēja t. s. Franču grupai Latvijas mākslā, kas vienoja māksliniekus - Maiju Tabaku, Ievu Šmiti (vēlāk Lancmani), Bruno Vasiļevski, Jānis Krievu un Juri Pudānu. Tajā laikā radītās hiperreālisma stila klusās dabas ir pārdzīvojušas laiku un joprojām nav zaudējušas savu mākslas spēku. Viena no tām, 1969.gadā radītā Klusā daba (LNMM) skatāma arī šajā izstādē, Ventspilī.

Četri gadu desmiti Rundāles pils vadītāja amatā, protams, rada pārrāvumu mākslinieka privātajā radošajā darbībā, bet Imants Lancmanis šobrīd aktīvi strādā. Viņa mākslā gūst izpausmes traģiskas un laikmetīgas tēmas, kas pārtop lielformāta figurālajās kompozīcijās ar daudzslāņainu un bagātu vēstījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pils, Jāņa iela 17

Kad?

23. februāris – 1. aprīlis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja