Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rasas Jansones izstāde Tava pēda uz manas plaukstas; vienmēr, Rafael

«Es ceru, ka manās kolāžās ir kāds pārgalvīguma elements – es uzasinu savas šķēres un metos virsū pašam Rafaelam. Es – Austrumeiropas māksliniece, nolieku sevi blakus viņam. Tas taču ir kaut kādā ziņā smieklīgi līdz izmisumam!» tā Rasa Jansone

Rasa Jansone ir zināma kā māksliniece un publiciste, kas jau ilgstoši mākslā nodarbojas ar mātbūšanas jautājumu neredzamo un sāpīgo pusi – to pusi, kuras apzināšana un iecelšana publiskās uzmanības lokā Latvijā norisinās salīdzinoši nesen. Kā norādījusi trešā viļņa amerikāņu feminisma teorētiķe Naomi Vulfa, uzstādījums, ka mātes pienākums ir būt stiprai, paredz ne jau veselīgu saziņu pašai ar sevi, bet gan kaut ko tumšu, vārdzinošu un mazohistisku – nejūtību pret kaitējumu, kas vērsts uz pašu. Tādā ziņā klasiskā renesanses Madonna ir bijis viens no pirmajiem manuāļiem, viens no pirmajiem glancētajiem padomu žurnāliem, kādai jābūt ideālai mātei. Klasiski mazā Jēzus pēdiņa, kas balstās uz Jaunavas Marijas plaukstas vai kailās pēdas, tiek skaidrota kā bērna tiekšanās pēc mātes atbalsta. Tomēr mūsdienās ir iespējams skaidrojums, ka tik delikātā un izsmalcinātā veidā ir iespējams attēlot ne tikai patiesu mīlestību, bet arī hierarhiju. Jēzus stāsts, jau mazam esot, ir nesalīdzināmi nozīmīgāks nekā viņa mātes stāsts. Mātes loma vēl arvien tiek skatīta kā pašuzupurēšanās un labprātīga, visaugstāko piepildījumu sniedzoša sevis noliegšanas loma. «Tava pēda uz manas plaukstas» tādējādi nolasās kā komentārs mātes vietai arī mūsdienu sabiedrībā. Kļūstot par mātēm, jaunas sievietes nonāk nabadzības un emocionālas ievainojamības riska zonā gandrīz vai neizbēgami, tomēr pēc noklusējuma no viņām tiek pieprasīta Jaunavas Marijas izturība un nesūdzēšanās par Krusta pakājē. 

Izstāde tiek veidota divās daļās. Pirmajā tiks eksponēti kolāžas un eļļas glezniecībā uz saplākšņa veidoti trīs lielizmēra darbi (daļēji eksponēti Ice Palace Studio NADA, Miami 2024). Otrajā cēlienā tiks eksponēts kolāžas cikla turpinājums papīra formātā. Kolāžās tiek interpretēti Rafaela Mazās Kauperu Madonnas, Albas Madonnas un Madonnas ar ciglīti hrestomātiskie gleznojumi, kā arī citu Renesanses mākslinieku svētās mātišķības attēlojumi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Alma, Tērbatas iela 64

Kad?

23. februāris – 19. aprīlis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja