Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Riga IFF galvenā balva piešķirta filmai Pasaules sirds

Sestdien, 27. oktobrī, Rīgas Starptautiskais Kino festivāls (Riga IFF) paziņoja šī gada konkursu uzvarētājus, un pilnmetrāžas filmu konkursa skates galvenā balva tika pasniegta Nataļjas Meščaņinovas darbam Pasaules sirds (Сердце мира), informēja festivāla mediju koordinatore Elīna Kanela.

Filma starptautiskās žūrijas skatījumā var lepoties ar pārdomātu redzējumu, izcilu izpildījumu un niansētu stāstījumu. 

Īpašā atzinība par izcilu operatora darbu, īpatnēju vēstījuma pasniegšanu un aizkustinošu skaņu režiju piešķirta norvēģu režisoram Jūnasam Macovam Gulbrannsenam par viņa filmu Ēnu ieleja (Skyggenes dal).

Pilnmetrāžas filmu konkursa skatē tiek iekļauti darbi, kas tapuši Baltijas jūras reģionā. Galvenā balva ir mākslinieka Ervina Broka bronzā veidots festivāla simbols – Rīgas gailis. Tas sastāv no 8 daļām, lai atgādinātu, ka filma top tikai kopdarbā. Naudas balvu 2000 eiro apmērā konkursa uzvarētājam piešķir apdrošināšanas sabiedrība BALTA

Šogad žūrijas locekļi bija Rainers Sarnets, Igaunijas teātra un kino režisors, kura filma Novembris ieguva galveno balvu Riga IFF 2017, Barbora Ligasova, Čehijas Kino centra pārstāve, Dorota Leha, Toronto Starptautiskā kinofestivāla pārstāve, Anna Metele, Helsinku Starptautiskā kinofestivāla vadītāja, kā arī latviešu producents Roberts Vinovskis.

FIPRESCI Latvijas nodaļas žūrija piešķīra savu balvu Zviedrijas režisora Jespera Ganslanta filmai Džimijs (Jimmie), kas stāsta par 4 gadus veco Džimiju un “haosu, kura liecinieks viņš ir, izmantojot emocionālus tuvplānus un nelineāru stāstījumu.” 

Riga IFF Jauniešu žūrija apbalvoja ar Youth Matters godalgu Krievijas režisoru Alekseju Fedorčenko par filmu Annas karš (Война Анны)

Festivāla Jauniešu žūrijas sastāvā bija Alberts Roze, Elza Marta Ruža, Pauls Rubens and Anete Dance.

Festivāla partnera Splendid Palace balvu saņēma režisora Jāņa Ābeles debijas filma plinmetrāžā – 7 miljardi gadu pirms pasaules gala, savukārt Creamcredit Īpašā naudas balva, izvērtējot Baltijas kino ainavas Home Made programmā iekļautos darbus, nonāca režisora Ivara Selecka rokās par dokumentālo filmu Turpinājums. Šī balva paredzētā kā atbalsts tās turpinājuma tapšanai. Filma iepriekš izraudzīta kā Latvijas pieteikums 91. Amerikas Kinoakadēmijas balvai kategorijā Labākā filma svešvalodā.

Festivāla īsfilmu, eksperimentālā kino un mūzikas video programmas Short Riga Starptautiskā konkursa skates galvenā balva tika pasniegta Veizera Herviha īsfilmai Valdības māja (Haus Der Regierung). Starptautiskās žūrijas lēmums: “Balvu jāsaņem šai filmai, kas balstīta sabiedrības vērojumā un, izvairoties no klišejām, ārkārtīgi īpatnēji un mākslinieciski izmanto žanra stilistiskās signatūras. Šī abstraktā šausmu filma sajauc kopā izpildītājmākslu ar spokainu skaņu režiju un ļoti precīzu un ekstrēmu mizanscēnas izpēti, izmantojot hipnotisku gaismošanu. Balvu saņem filma, kas, mūsu skatījumā, iemieso visu, kas jāiemieso eksperimentālai filmai. Patiesi eksperimentālai.”

Ar Īpašās atzinības godalgām tika apbalvotas trīs filmas: Arkeša Adžaī Liepu koks (Der Lindenbaum) kategorijā Spraigas darbības īsfilma, Martinas Skarpelli Ola (Egg) kategorijā Animācija un Korinas Švingrūberes Iličas Viss iekļauts (All Inclusive) kategorijā Dokumentālā īsfilma.

Short Riga Starptautiskās žūrijas locekļi bija Pērs Fikse, Norvēģijas īsfilmu festivāla Minimalen direktors, Kintisa Lundgrēna, Iagunijas un Horvātijas animācijas filmu režisore un māksliniece, Jānis Putniņš, Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās Filmu skolas vadītājs, režisors un pētnieks, Ieva Viese-Vigula, latviešu rakstniece un kinokritiķe, kā arī Enriko Vannuči, īsfilmu programmu konsultants Venēcijas kinofestivālā un Kvebekas pilsētas kinofestivālā. 

Short Riga Baltijas mūzikas video (BMV) konkursa skates balva tika piešķirta Zanei Zelmenei par mūzikas video Space Hammer, kas veidots grupai Kodek. Žūrijas vērtējuma pamatojums: “Latvijas noslēpumainā Pokaiņu meža intuitīvais, romantiskais atainojums, kas uzņemts melnbaltā stilistikā ar neprātīgiem gaismojuma efektiem, skaisti saskan ar modulārā tehno Kodek. Filmēšanas vieta ir izcila izvēle – tā kā daudz Eiropas dabisko mežu ir izpostīti, šis ir tiešs atgādinājums, cik svarīgas un skaistas ir šādas vietas un kāpēc tās jāsaglabā. Tas arī vairo Kodek pievilcību, un Zelmene apliecina sevi kā daudzsološa un oriģināla vizuālā māksliniece.”

Īpašās atzinības balvu saņēma Ir baigi apjaust, ka esi šeit, Pētera Tenisona režisētais videoklips Latvijas mūziķim Imantam Daksim, un All About Love, Pijusa Vēbera režisētais videoklips grupai Daddy Was A Milkman.

BMV starptautiskās žūrijas sastāvā bija Džesika Manštetena, Oberhauzenas Starptautiskā īsfilmu festivāla Vācijas mūzikas videoklipu konkursa skates un Starptautiskās mūzikas video skates kuratore, mūziķis Juris Simanovičs, audiovizuālo mediju māksliniece, vīdžeja INA VARE un Reklāmas dizaina programmas pasniedzēja Inese Vēriņa-Lubiņa, Lielbritānijas Apvienotās Karalistes mūzikas interneta žurnāla Gigwise redaktors Kajs Trevors un Igaunijas mūzikas pasākumu producente Kristine Kebinau. 

Riga IFF Bērnu žūrija piešķīra savu balvu Norvēģijas režisora Kristiana Lū filmai Los Bando. 11 gadus vecā žūrijas locekle Krista pamato savu vērtējumu: “Es vēlos pateikties Norvēģijas filmēšanas grupai par tik skaistas filmas uzņemšanu. Filmu piepilda mūzika un tā aizved ceļojumā cauri visai Norvēģijai. Filma iedvesmoja mani uzdrošināties sapņot un nebaidīties no šo sapņu īstenošanas. Noskatoties Los Bando, es sapratu, ka draudzības veidošanai ir nepieciešamas noteiktas iemaņas un vienmēr jābūt patiesam pret draugiem, jo – ja ne pret viņiem, pret ko tad?” Festivāls ieguvis šīs filmas izplatīšanas tiesības Latvijā. 

Šogad Riga IFF Bērnu žūrijā strādāja Arvena Lote Kravčenko, Jēkabs Blanks, Nils Klaverī, Krista Kušķe, Linda Saviča, Žanete Blanka, Ieva Bille un Kate Štāla.

Biļetes uz vēl gaidāmajiem Riga IFF filmu seansiem iespējams iegādāties festivāla mājaslapā: http://rigaiff.lv/

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisinās no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros Splendid Palace, KSuns, Kino Bize, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja