Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Riga IFF turpinās. Ko redzēt festivāla otrajā nedēļā

Ar izpārdotiem seansiem, spožākajiem aktuālās sezonas darbiem un neskaitāmiem kino piedzīvojumiem aizvadīta Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) desmitās sezonas pirmā nedēļa. Vēl septiņas dienas, līdz pat festivāla noslēgumam 22. oktobra vakarā, uz Riga IFF ekrāniem tiks izrādītas vairākas starptautiski godalgotas un kritiķu novērtētas filmas, pavērtas kino vēstures lappuses, godināti nozīmīgi autori un atklāti jauno filmdaru kolorītie rokraksti.

Plašo seansu klāstu papildina arī dažādas publiskas norises, tostarp nozares profesionāļu vadītas lekcijas un paneļdiskusijas pēc seansiem. Daļu Riga IFF seansu Latvijas teritorijā iespējams skatīties arī tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv.

Vairums populārāko programmas filmu seansu vēl tikai gaidāmi – Riga IFF festivāla otrajā nedēļā tiks izrādītas tādas filmas kā Kannu Zelta palmas zara ieguvēja, spraigā tiesas drāma Kritiena anatomija (Anatomy of a Fall) un Toda Heinsa tabloīdu apspīdētā melodrāma Maijs decembrī (May December) ar Džulianu Mūru, Natāliju Portmani un Čārlzu Meltonu galvenajās lomās. Tiks izrādīts arī režijas klasiķa Kristiana Pecolda mītiskās triloģijas turpinājums Liesmojošās debesis (Afire), britu sociālā kino klasiķa Kena Louča karjeru noslēdzošais darbs Vecais ozols (The Old Oak) un citi aktuālās kino sezonas darbi. Nedēļas nogalē ar Spoku suns: samuraja ceļš (Ghost Dog – The Way of the Samurai) un Kafija un cigaretes (Coffee and Cigarettes) seansiem turpināsies arī amerikāņu neatkarīgā kino autoram Džimam Džārmušam veltītā retrospekcija.

Festivāla otro pusi ievadīs vietējo skatītāju pirmā tikšanās ar divām spēlfilmām, kuru tapšanā iesaistīti Latvijas kino veidotāji. 17. oktobrī plkst. 19.00 k/t Splendid Palace Lielajā zālē gaidāma režisora Aika Karapetjana jaunākās filmas – psiholoģiskā attiecību trillera Bezkaunīgie – pasaules pirmizrāde. Piektajā pilnmetrāžas filmā režisors neatkāpjas no koķetērijas ar žanra tropiem, piedāvājot psihes anatomijas stundu mūsdienu ģimenes attiecību šķērsgriezumā. Savukārt 19. oktobrī plkst. 18.00 k/t Forum Cinemas nacionālo pirmizrādi piedzīvos aizraujošais kino stāsts jaunākajiem skatītājiem, filma Ēriks Akmenssirds (Erik Stoneheart), kas atklāj galveno varoņu – Ērika un Marijas – dēku un fantāzijas piepildītās gaitas. Piedzīvojumu filmas tapšanā piedalījusies arī Latvijas studija Studija Lokomotīve.

Sākot no 18. oktobra, kustīgo attēlu karuseli, formu meklējumus un visaktuālāko kino valodu Riga IFF ekrānos piedāvās īsmetrāžas filmu seansi. Nacionālais īsfilmu konkurss īpašā seansā piedāvās 10 Latvijas kino veidotāju pirmizrādes, savukārt Riga IFF Starptautiskā īsfilmu konkursa skates četros seansos 19. un 20. oktobrī k/t Forum Cinemas tiks izrādītas 24 īsfilmas no visas pasaules. Tikmēr īpašā zviedru režisora Roja Andersona 80. jubilejai veltītajā īsmetrāžas retrospekcijas seansā tiks izrādītas gan režisora īsfilmas, gan plašs klāsts restaurētu reklāmu.

Jau ierasti jaunākajiem skatītājiem un ģimenēm paredzētās sadaļas KIDS’ REEL programma tiek izrādīta abās festivāla nedēļas nogalēs. Festivāla izskaņā no 20. līdz 22. oktobrim gaidāmi vēl trīs KIDS’ REEL sadaļas filmu – Piedzīvojumi Ašas zemē (Adventure of the Land of Asha), Nina un eža piedzīvojums (Nina and Hedgehog’s Secret) un Siroko un Vēju valstība (Sirocco and the Kingdom of Air Streams) – seansi. Savukārt tiem, kas dažādu iemeslu dēļ nevar apmeklēt kino seanus klātienē, daļa šīs sezonas seansu, tostarp arī trīs KIDS’ REEL programmā iekļautie pilnmetrāžas kino darbi, kas ierunāti latviešu valodā, ir pieejami festivāla tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv.

Festivāla otrās nedēļas izskaņu iezīmēs arī industrijas sadaļas Riga IFF Forum norises – Short Riga Test Screening īsfilmu projektu testa skates, Riga IFF Showcase organizētās pilnmetrāžas filmu un seriālu projektu prezentācijas, kā arī vairāki tīklošanās pasākumi un meistarklases. Lai arī industrijas sadaļas norises paredzētas nozares profesionāļiem, interesenti ir aicināti uz brīvpieejas notikumiem – Baltic Women in Film Mentorship programmas ietvaros radīto lekciju par intimitātes koordinatora lomu filmēšanas laukumā un paneļdiskusiju par seriālu veidošanu Eiropā, kas tapusi sadarbībā ar Eiropas Padomi.

Pirmo reizi festivāla pastāvēšanas vēsturē skatītāji ir aicināti klātienē piedzīvot festivāla konkursu kulmināciju – apbalvošanas ceremoniju Riga IFF Awards  –, kas norisināsies Riga IFF galvenajā mājvietā, kinoteātrī Splendid Palace, 21. oktobrī, festivāla pirmspēdējā dienā. Pulcējot nominēto filmu veidotājus, vietējos un ārzemju žūriju pārstāvjus, kopumā 84 darbi darbi pretendē uz balvām septiņās kategorijās. Apbalvošanas ceremonijas režija uzticēta jaunajiem aktieriem un režisoriem Gerdam Lapoškam un Matīsam Ozolam, bet to vadīs Dailes teātra un kino aktieris Kaspars Dumburs.

Desmitgades programma ir plaša un daudzšķautņaina – lai palīdzētu tajā orientēties, festivāla mājvietās, kinoteātros Splendid Palace un Forum Cinemas, un citur Rīgā atrodami festivāla seansu plāni, bet festivāla digitālais katalogs apkopots mājaslapā rigaiff.lv. Festivāla mājaslapā izveidota arī īpaša Festivāla gids sadaļa, kurā apskatāmas seansu un citu festivāla norišu izlases. Biļetes uz seansiem un citām programmas norisēm var iegādāties festivāla mājaslapā, Riga IFF kasē k/t Splendid Palace un Biļešu servisa tirdzniecības vietās. Biļetes uz seansiem k/t Forum Cinemas iespējams iegādāties kinoteātra kasē un mājaslapā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja