Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ukraina nav bordelis - Venēcijas festivālā apgalvo Femen aktīvistes

Viena no 70. Starptautiskā Venēcijas festivāla tiražētākajām bildēm šajās dienās noteikti bija ukraiņu sieviešu protesta grupas Femen draiskā pozēšana fotokamerām. Sešas puskailas daiļavas, kuru gleznos torsus rotā kareivīgi uzraksti (Naked War u.c.), koķeti pozē uz Venēcijas jubilejas festivāla lauvām noklātā "fona".

No grupas Femen fotogrāfijām, kas bieži redzētas presē, šī atšķiras ar nepiespiestu rotaļīgumu – neviens Venēcijā ukraiņu meičas tramdīt negrasījās, policisti ar stekiem tās nedauzīja un arestēt nevīkšījās, tieši otrādāk arī viņu performance ar body art iezīmēm vien papildināja jau tā gana ekstravaganto un daudzveidīgo Venēcijas festivāla norišu spektru.

Iemesls, kāpēc ukraiņu sabiedriskās organizācijas Femen pārstāves ir Venēcijas festivālu viesu vidū, ir dokumentālā filma ar kareivīgu nosaukumu Ukraina nav bordelis (Ukraine is Not a Brothel), ko veidojusi režisore - debitante Kitija Grīna. Savukārt Femen meičas uz filmas pirmizrādi bija ieradušās pat elegantākas kā, teiksim, kāda Skārleta Johansone – tērptas mazās melnās vakarkleitās ar krāšņiem ziedu vainagiem. Elegance un nevainība – roku rokā.

Pret Femen aktīvistēm Ukrainā ir izvirzītas arī dažādas apsūdzības, viņu pieredzē ir neskaitāmi īstermiņa aresti par sabiedriskās kārtības traucējumiem, taču tas netraucēja jaunajām dāmām iejusties arī "kinozvaigžņu ādā".

Tomēr, lai cik "aizdomīgs" varētu šķist filmas Ukraina nav bordelis nosaukums, temata pikantums un arī deklaratīvais sākums, kad kāda no filmas varonēm paziņo, ka Femen mērķis ir protestēt pret patriahālismu Ukrainas sabiedrībā, pret to, ka ukraiņu sievietes viedokli un uzskatus pieņemts ignorēt, atstājot tām vien seksa objektu lomu un tamlīdzīgi, filma jēdzieniski ir pat pārsteidzoši blīva un piepildīta. To veido gan intervijas ar grupas dalībniecēm, gan hronikas kadri no viņu daudzajām akcijām – tai skaitā, dodoties "viesizrādēs", piemēram, Romā protestējot pret Berluskoni, vai izraisot   skandālu Turcijā. Aiz performanču un "feminisma" bravūras pamazām iezīmējas pamatīgs dramatisms. Intervijas (ar vecākiem juristiem, pašām meitenēm) pamazām atklāj Femen kā sava veida "biznesa projektu", kuru ar brutālām metodēm vada  kāds Viktors. Starp citu, interviju filmas Ukraina nav bordelis režisorei viņš sākotnēji vēlējies sniegt tikai un vienīgi zaķa maskā.

Filma Ukraina nav bordelis tiek rādīta Venēcijas kinofestivāla ārpuskonkursa programmā. Plašāk par šo un citām dokumentālajām filmām lasiet pirmdienas Dienā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja