Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

3709

NATO samita svētku sajūtas iedvesmots, pēdējās dienās cītīgi lietoju tālrādes tālvadi. Cītīgi pārlapoju pasaules ziņu kanālus un centos ieraudzīt tajos Rīgu.  Tas nenācās virgli.  Starptautisko teletīklu uzmanība īsti nepievērsās 26 līderu solījumam darīt par 10% vairāk Afganistānā. Un pat ne franču vīnu un  krievu degvīna īpatsvaram  Rīgas armēņu restorānos.

Ziņās dominē  „pilsoņu karš Irākā”.  Šis skarbais apzīmējums līdz šim ir bijis tabu Vašingtonas Baltajā namā. Tagad tas  kļūst par viespārpieņemtu Irākas asiņainā haosa   raksturojumu. Tam pirmdien pievienojās arī ANO ģenerālsekretārs Kofi Anans.  3709 –  tāds, saskaņā ar ANO datiem,  ir šī gada oktobra mēnesī Irākas pilsoņu karā nogalināto civiliedzīvotāju skaits. 

Kļūst  neomulīgi un jautāju sev, vai man nebūtu jākaunas (vai jāpaklusē) par savu publiski pausto atbalstu Latvijas līdzdalībai Huseina režīma likvidēšanā.  Atbilde nav vienkārša.  2003.  gadā tas bija pirmkārt Latvijas nacionālo interešu diktēts lēmums – visstingrākais atbalsts vadošajai NATO lielvalstij (un Latvijas neatkarības atbalstītājai)  garantēja pievienošanos Aliansei. Šodien pat viskaismīgākie Irākas kara rosinātāji Amerikas konservatīvo ārpolitiķu rindās sacenšas arvien grēkāžu meklēšanā un nemākulību atmaskošanā.  Izplatās “zaudēta kara”  sindroms – arī  attiecībā uz Afganistānu,

Vai vainīgo meklēšanas laiks nepienāk arī Latvijā?  Vai mēs esam līdzatbildīgi par tām stratēģiskajām kļūdām, taktiskajām muļķībām, tiesisko nihilismu un politiskajiem meliem, ko šajos gados ir pieļāvuši (vai atļāvušies) lielvalstu līderi?  

Mana atbilde sev: mēs rīkojāmies savās interesēs un saskaņā ar savām vērtībām. Mūsu intereses īstenojās, bet vērtības diemžēl devalvējās.  Pagaidām operācija „Irākas brīvība” ir nodarījusi vērtībām „brīvība”, „demokrātija” un „tiesiskums” pasaulē vairāk kaitējuma nekā spēj kompensēt  to daudzkārtēja atkārtošana Buša izcili sarakstītajās runās.

Tomēr es ceru, ka pēdējo gadu kļūdu atzīšana un novērtēšana nenovedīs pie Irākas pamešanas starpkopienu asinspirtī.  Ka ASV paliks iesaistīta Irākā vēl un, ja nepieciešams,  iesaistīties dialogā ar pašu nelabo,  lai 3709 ik mēnesi vairs nebūtu  operāciju „Irākas brīvība” visizteiksmīgāk raksturojošais skaitlis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja