Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Baltā nakts piedāvā iepazīt jaunas vietas un ārvalstu māksliniekus

Mūsdienu kultūras forums Baltā nakts, kas šogad norisināsies no 6. uz 7. septembri, iedvesmu smēlies pasaules kino klasikā - no režisora Žorža Meljesa zinātniskās fantastikas filmas Ceļojums uz Mēnesi (Le Voyage Dans La Lune, 1902). Viens no šīgada mērķiem ir spert mazu soli uz nezināmas planētas un atklāt sev jaunas vietas Rīgā, kas līdz šim nav bijuši ierasti kultūras notikumu norises punkti.

Divi no tiem jau tuvākajā nākotnē varētu kļūt par apmeklētāju iecienītām vietām - Latvijas Zinātņu akadēmijas koncertzāle, kur šajā dienā muzicēs Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga Normunda Šnē vadībā un kura ir bijusi slēgta kopš 1972. gadā notikušā ugunsgrēka, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka Gaismas pils, kur norisināsies radio NABA organizētais projekts Videogrāfija IX.

Raķešu starta platforma

Interneta vietnē www.baltanakts.lv publicētajā kartē iezīmētie pasākumu norišu punkti atgādina raķetes, kuras gatavas startam. Kā uz Mēness varēs izkāpt arī bijušajā tekstilfabrikā Boļševička, kas tiek apspriesta kā viena no iespējamajām Laikmetīgās mākslas muzeja vietām un kur līdz 27. septembrim mitinās festivāls Survival Kit 6. Tā sestdienas programmā ir amerikāņu mākslinieka Kabira Kārtera performance. Kino Splendid Palace tiks demonstrēta itāļu režisora Juri Ankarāni triloģijas īsfilmas Il Capo, Piattaforma Luna un Da Vinci. "Tas ir cilvēka un mašīnas attiecību pētījums," savu darbu raksturo autors, kura sērijas vidējais darbs 2011. gadā tika izrādīts Venēcijas kinofestivālā. Šajā naktī kino būs skatāms arī kinoteātrī KSuns, Vērmanes dārza estrādē ar muzikālu pavadījumu un citur.

Dailes teātra foajē būs izstādīta franču mākslinieka, Le Meurice balvas ieguvēja Nela Belufas audiovizuāla instalācija Pasaules kundzība, kas ir ģeopolitiska lomu spēle ar neprofesionālu aktieru piedalīšanos, kuriem jāiejūtas iedomātu valstu pārstāvju lomās un jāmēģina atrisināt dažādas problēmas. "Tas bija eksperiments ar cilvēkiem, ko es satiku uz ielas vai bāros," atklāj autors, kura izvēlētie varoņi "iniciē" karu. VEF Kultūras pilī Latvijas Jaunā teātra institūts aicina uz jaunā cirka izrādi - franču mākslinieku Borisa Gibē un Florāna Hamona projektu Mouvinsitu. "Tīši netīši tā ir sanācis," par francūžu daudzumu Baltajā naktī saka tās organizatoru pārstāvis Gints Ozoliņš. Viņus varēs sastapt arī Anglikāņu baznīcā, kur biedrība Skaņu mežs piedāvās franču novatoriskās mūzikas koncertu.

Gliemeži pēc lietus

Jo mitrāks, jo gaišāks! - iepretim Latvijas Nacionālajai operai franču mākslinieka Antonīna Fornē darbs Ūdens - gaismas grafiti mudinās ikvienu radīt savu uzrakstu vai zīmējumu uz LED lampiņu "tāfeles", kas iedegas saskarsmē ar ūdeni. Pat slapja lupata tai liks iemirdzēties vēlamajā rakstā. Gaidāmi nokrišņi? Nieki! Lietainās dienās tā rada īstu uguņošanu. Slēgtajā Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā varēs pārtapt par "interaktīvu tēmekli" peintbola lādiņam beļģu mākslinieka Metjū Bogarta radītajā multimediālajā instalācijā Kas tu esi? un kopā ar citiem "izšaut" mākslas darbu. "Gaisā virmojot svaigi plūkta bazilika, piparmētras, diļļu un citu garšaugu aromātam, uz mirkli būs iespējams sajust mazu daļiņu lauku burvības Vidzemes tirgū esošajā Brīvības dārzā," šo nakti ļauj sasmaržot organizatori.

Kā pēc lietus Rīgas ielās parādīsies 15 pazīstamu Latvijas mākslinieku apgleznoti gliemeži, kas dosies uz vietām, kur burbuļo laikmetīgās mākslas procesi. Vienu no tiem noteikti varēs sastapt arī Spīķeru kvartālā, kur teātrī Dirty Deal Teatro no putekļsūcēja, ledusskapja un zeķes tiks radīts pasaules mikromodelis, bet jauno mediju kultūras centrā RIXC varēs noskaidrot, kā rodas migla. Kalnciema kvartālā ducinās grupa Pērkons, kura kopā ar vīru kori Gaudeamus izpildīs komponista Jura Kulakova kantāti Mīlestībā viļņo krūts. Šīs nakts ceļi vedīs arī uz citām Rīgas vietām - sākot no AB dambja, kur projekts Noass piedāvās itāļu mākslinieces Grācijas Toderi videoinstalāciju Sarkanās orbītas, beidzot ar Daugavgrīvas cietoksni, kur paši drosmīgākie pasākuma apmeklētāji varēs doties ekskursijā.

Par vienu no Baltās nakts centrālajiem notikumiem solās kļūt izstāde Lieliskā performance, kurā tiks eksponēti trīsdesmit Jūlijas Stošekas kolekcijas darbi un kas Rīgas mākslas telpā būs apskatāma no 4. līdz 26. septembrim (interviju ar vācu kolekcionāri lasiet 4. septembra laikraksta Diena pielikumā KDi). Savukārt sestdienas vakarā izstādē notiks divu jaunu mākslinieku performances - Unhes Hvanas Piebraucamais ceļš un Niko Vašellāri Bezvārdu fosilija.

Ar visu mūsdienu kultūras foruma pasākumu programmu var iepazīties interneta vietnē www.baltanakts.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja