Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Evija Ķirsone. Evijas krāsainie skati

Kalnciema kvartālā apskatāma mākslinieces Evijas Ķirsones personālizstāde Skati

Vienpadsmit lielizmēra audekli, kas apgleznoti ar ļoti spilgtām un acīs krītošām krāsām — tāds ir mākslinieces Evijas Ķirsones veikums, ko viņa nolēmusi parādīt rīdziniekiem. Arī izstādes norises vieta — Kalnciema kvartāls — nav izvēlēta nejauši. Evijai šis brāļu Mārtiņa un Kārļa Dambergu atjaunotais un sakoptais Rīgas stūrītis ļoti patīk: "Te atmosfēra ir pilnīgi fantastiska! Ja vien būtu tāda iespēja, es šeit labprāt pārvāktos uz dzīvi..."

Mākslinieces darbi vairākās vietās — tējas namiņā, nojumē un dārzā — izvietoti ar nolūku, lai izstādes apmeklētājiem būtu iespēja doties nelielā ceļojumā, izbaudot viņas gleznas un sakopto apkārtni. Tādēļ nelielajā dārziņā tiks novietoti daži zviļņi un pat šūpuļtīkls, lai ikvienam būtu iespēja uz kādu brītiņu apsēsties, pavērot gleznas un pasapņot. Lai gleznas izskatītos izteiksmīgākas, tās tiks izgaismotas ar prožektoriem, radot ēnu un gaismu rotaļu.

Iespaidus izstādes darbiem Evija Ķirsone smēlusies, vispirms apceļojot Spāniju, pēc tam — Portugāli. Līdzi viņai bijuši mazie audekliņi, uz kuriem māksliniece, iedvesmojoties no redzētā, ar akrila krāsām gleznojusi mazas skicītes. "Tās nebija lielās pilsētas, bet drīzāk lauki — vietas, kas tiešām iedvesmoja! Un vēl sapratu, ka nevaru gleznot pēc fotogrāfijām; tas nav man."

Lielās gleznas tapušas pēc atgriešanās no ceļojuma. Tās viņa darinājusi apmēram divus gadus savā darbnīcā. Pati gleznošana nav aizņēmusi pārāk daudz laika; daudz laikietilpīgāks process bijis auduma uzvilkšana rāmim un krāsas sajaukšana. Taču nu par padarīto pašai ir prieks!

"Lai gan vasarā zāle abās šajās zemēs ir izdegusi, viss pārējais ir pietiekami spilgts: zilzaļais jūras ūdens, košās puķes, kalni un pāri visam — zilās debesis. To arī centos attēlot savās gleznās, bet, kā jau teicu, tās nebūs konkrētas ainavas; drīzāk — mani iespaidi," Evija skaidro un piebilst — viņa būs ļoti gandarīta, ja cilvēkus šīs gleznas iepriecinās un iedvesmos, radot pozitīvas emocijas. Tas pavisam noteikti bijis viens no izstādes rīkošanas mērķiem. Tagad visi interesenti Evijas gleznas varēs aplūkot līdz 11.septembrim. Kas ar tām notiks tālāk? Protams, gleznas varēs iegādāties — tas māksliniecei liktos vislielākais kompliments, kādu var saņemt par savu darbu. Taču izrādās, ka Evija Ķirsone prāto par šīs izstādes izrādīšanu Eiropā. Šis projekts gan vēl jāpilnveido, taču sarunas, kas tiek risinātas ar kādu galeriju netālu no Milānas, esot visnotaļ veiksmīgas. Tiesa, par to, kā milzīgos audeklus — 2x3 metri — nogādāt līdz Itālijai, gleznu autore vēl nav domājusi. Bet pagaidām E.Ķirsone aicina kaut garāmbraucot iegriezties un apskatīt izstādi. Viņa sola, ka izstādes norises laikā uz vietas būs vai nu viņa pati, vai viņas palīgs, kas visu izrādīs un izstāstīs.

*

Izstāde

Mākslinieces Evijas Ķirsones personālizstāde Skati. Kalnciema kvartālā (Kalnciema ielā 35/37) līdz 11.septembrim P., O. — slēgts; T.—Sv. — no plkst.10—17

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja