Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lūkošanās pēc līdzsvara

Vienpadsmit pretendentu uz zelta un sudraba ananasiem

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2019 ir izvirzīti vienpadsmit nominantu (objekti un procesi), kas turpinās cīņu par augstāko apbalvojumu Latvijas arhitektūrā. Kopumā šī gada konkursā tika pieteikti 45 darbi, no kuriem 27 tika izvirzīti padziļinātai izpētei. Tos vērtēja atlases žūrija, kurā darbojās arhitekti Gunta Grikmane, Ilze Mekša, Agnese Lāce, Viktors Valgums, tēlniece Liene Mackus un dizainers Artūrs Analts.

 

Pārmaiņas ainavā

Kategorijā Kultūras būves (kultūras, izglītības, sakrālās ēkas) ir nominēta Lubānas kapličas jaunbūve, kura akcentē lokālās vides krāsas, tekstūras, senās apdares tehnikas, kas netiešā veidā saistītas ar latvisko identitāti.

Kategorijā Sabiedriskas ēkas (viesnīcas, biroju ēkas, veselības un ārstniecības iestādes) ir izvirzīta Rīgas Stradiņa universitātes dienesta viesnīcas jaunbūve. "Apjomi, funkcionālais risinājums, ērtais plānojums, pārdomātie energoefektīvie un ekonomiskie risinājumi, arhitektu iniciatīva interjera veidošanā ir līdzsvarā ar pasūtītāja vēlmēm un atvēlēto budžetu," norāda žūrija.

Kategorijā Daudzdzīvokļu ēkas tālākai izvērtēšanai ir nodots dzīvojamo un sabiedrisko ēku komplekss Ulbrokas ielā, kura arhitekti un attīstītāji ir izvēlējušies nenorobežoties no apkārtnes, bet, veidojot mērogam atbilstošu kvalitatīvu ēku kompleksu, rāda paraugu iespējamām visa rajona ainavas pārmaiņām.

 

Alabastra skulptūra

Kategorijā Privātmājas ir izvirzīti divi darbi. Viens no tiem ir Sāls māja. "Tas ir drosmīgs, konceptuāls, poētisks mākslas darbs, kas rūpīgi izstrādāts un pārdomāts no ārpuses un iekšpuses. Vērojot ēku, tā atgādina alabastra skulptūru, kas, saulei spīdot, maina savu raksturu," uzskata žūrija. Savukārt otrs ir MM – Mārupes māja, kas ir labs paraugs, kā ar mūsdienīgiem līdzekļiem padomju laika tipveida privātmāju nelielā piepilsētas apbūves gruntsgabalā transformēt mūsdienīgā dzīvojamā mājā.

Kategorijā Renovācija, rekonstrukcija, restaurācija ir nominēti trīs darbi. Viens no tiem ir Alūksnes Bānīša stacija. "Projekts piesaista ar pārdomātu un visiem viegli uztveramu vizuālo tēlu, kas vienoti izpaužas gan ēkas arhitektūras, gan interjera un izstādes iekārtojuma risinājumos," atklāj žūrija. Vēl šajā kategorijā ir izvirzīta arī Lielplatones vešūža restaurācija un Visbijas rezidence, kuru raksturo skaidra ideja, rūpīgs darbs un iejūtīga attieksme pret mantojumu.

 

Vienots veselums

Kategorijā Interjers tālākai izvērtēšanai ir nodots Accenture Latvija TEO birojs, kurā klasiskais atklātā plānojuma biroja princips ar regulārām darba vietu zonām stāva perimetrā un palīgtelpām kodolā ir risināts loģiski un inovatīvi.

Kategorijā Ainavu arhitektūra, vides labiekārtojums, vides objekti ir nominēta Rūjienas estrādes rekonstrukcija. "Skatuve, aizskatuve, amfiteātra skatītāju zona, celiņu struktūra, askētiskais labirints – viss veido vienotu veselumu, patīkamu vidi gan pasākumiem, gan ikdienas pastaigām," uzsver žūrija.

Kategorijā Procesi ir izvirzīts starptautiskais divu dienu pilsētplānošanas pasākums MadCity Riga 2018, kas Rīgas kontekstā ir inovatīvs veids, kā risināt pilsētplānošanas problemātiku, izceļot to ārpus klusiem un reizēm nepieejamiem ierēdņu kabinetiem, iesaistot iespējami daudz ieinteresēto pušu.

"Lūkojāmies pēc objektiem un procesiem, kuros ir vērojams līdzsvars, sākot ar ideju un beidzot ar projekta risinājumu, realizāciju un lietošanu. Šogad patīkami pārsteidza nelielie objekti," rezumē žūrija. Nākamajā konkursa posmā vienpadsmit nominētos darbus vērtēs un lēmumu par galvenajām balvām pieņems fināla žūrija, kuras sastāvā būs ārvalstu arhitektūras profesionāļi un viena atlases žūrijas pārstāve – Agnese Lāce.

 

Pilsētvides atveidojums

Zelta un sudraba ananasu ieguvēji tiks nosaukti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019 svinīgajā ceremonijā, kas notiks 17. maijā Rīgas cirka ēkā. To ievadīs ikgadējā Arhitektūras nedēļa, kuras laikā norisināsies dažādi pasākumi. 13. maijā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas tiks atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019 nominantu izstāde, kas būs aplūkojama līdz nedēļas beigām.

14. maijā kinoteātrī KSuns ir iecerēts kinolektorijs Pilsētvides atveidojums Aloiza Brenča filmās, kura lektors būs kinorežisors Jānis Putniņš. 15. maijā notiks publiska diskusija Arhitektūras procesi ar arhitektūras nozares profesionāļiem, ekspertiem un valsts pārstāvjiem par jomas aktualitātēm un būtiskākajiem jautājumiem sabiedriskajā telpā. 17. maijā kinoteātrī KSuns ir ieplānotas atlases un fināla žūrijas dalībnieku atvērtās lekcijas. Papildu informācija: www.latarh.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja